Sert temizlenmesine gerek olmadan ıslak ya da nemli bezle yüzeyi kolaylıkla temizlenebilir. Sıvı emmediği için mutfak tezgahlarında kullanımlarda çok elverişlidir. Damarları çatlak olmadığı için içerisine suyu kabul etmez.
Doğal taşların temizliği önem hassasiyet gerektirmektedir. Sentetik bazlı temizleyiciler ve çamaşır suları mermer yüzeylerde kullanılmaz.
Oldukça zor şartlara dayanarak oluştuğundan yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir malzeme olduğunu söyleyebiliriz. Mermerin dayanabileceği maksimum sıcak limitinden bahsetmek mümkün olmasa da mermerin türüne de bağlı olarak dayanıklı olduğunu kabul edebiliriz.
Mermeritin esneme payı mermere göre oldukça fazladır. Bu yüzden çok sağlam ve dayanıklıdır. Bundan dolayı zamanla arka süpürgeliğin, ön ile kenar dudaklarının oynaması, açılması ve evye kısmının tezgahtan ayrılıp aşağı düşmesi gibi bir problemlerle karşılaşılmaz. Mermeritler 220°c ısıya kadar dayanıklı ürünlerdir.
Mermer, 6-7 mohs sertlik derecesine sahiptir. Silikat içeren granit mermerler bir takım asitlere tepki vermedikleri için mutfakta kullanılmaları idealdir. Limon, sirke ve alkol bu tür mermere zarar vermez. Çizilmeye karşı dayanıklı oldukları için tezgah olarak başarılı bir şekilde kullanılır.
İlgili 19 soru bulundu
Doğal taş yapısına sahip olan granit, büyük bloklar halinde çıkarılıp, kesilip, istenilen şekil verildikten sonra cila yapılarak kullanılır. Yüksek dirençli bir yapısı bulunurken, çok zor çizilir ve suya karşı yüksek dayanıklılık sağlar.
Aynı zamanda su iletkenliğinin çok düşük olması, yüksek ısıya dayanıklı olması; misalin ocaktan alınmış bir tencerenin üzerine konulması halinde granitin hiçbir hasar görmemesi, kir yakalamaması, çizilmemesi, bu natürel taşın seçim edilmesinde ehemmiyetli bir faktördür.
Sert temizlenmesine gerek olmadan ıslak ya da nemli bezle yüzeyi kolaylıkla temizlenebilir. Sıvı emmediği için mutfak tezgahlarında kullanımlarda çok elverişlidir.
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Mermer doğal olarak sert bir malzeme olsa da granite kıyasla daha yumuşaktır. Bundan dolayı da granite kıyasla çizilmesi ve hasar alması daha kolaydır. Granit ise çok sert olduğu için şekil vermek daha güçtür. Ancak ömrü mermerden daha uzundur.
Mermer fayansların döşenmesi seramik fayanslara göre daha zordur. Döşeme işlemi karmaşık olabilir, bu nedenle bir uzmandan yardım almak her zaman en iyisidir. Mermer fayansların maliyeti türüne göre değişmektedir. Genel olarak, seramik fayanslardan daha pahalıdır.
Isıyı iletmeyen mermer, sıcaklık ne olursa olsun serin kalır, bu da onu sıcak yerler için ideal bir seçim haline getirir. Mermerin yanıcı olarak kabul edilmeyişi, yangına dayanıklı bir doğal taş olduğunu gösterir. Mermerin yukarıdaki özelliklerinden, onun herhangi bir yüzey için iyi bir seçenek olduğu görülmektedir.
Granit mermer plakaların donmasının ve çatlamasının ana nedeni sudur. Suyun granit mermer plakaların boşluklarına girmesini önlemek için, granit mermer plakaların donmasının oluşması önlenebilir. Bu nedenle koruma için granit mermer levha bakım maddesi kullanmak yeterlidir.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Mermer temizliği söz konusu olduğu zaman tuz ruhu, sirke gibi sert ve aşındırıcı yapıdaki temizleyicilerden uzak durulması gerekir. Bu ürünlerin içeriğinde bulunan asitler mermer masanıza büyük zarar verebileceği gibi zaman içerisinde erimesine de yol açabilir.
Mermer, doğal taş, muşamba gibi aside dayanıksız yüzeyler ile emaye, demir, bakır, pirinç ve çinko gibi metal malzemeler ve kaplamalar üzerinde Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü kullanmayın.
Mermer temizleme yöntemleri ile ilgili en kritik konu ise kullanılan temizlik malzemeleridir. Çamaşır suyu, kireç çözücüler ve sentetik bazlı malzemeler mermer için uygun değildir. Mermerlerin temizliği için PH değeri sıfır olan temizlik malzemelerini seçin.
Bir su bardağı suya karbonat eklenir bu solüsyon temiz bir bez ile bastırılmadan mermer yüzey silinir. Fakat lekeli alanlar üzerinde biraz daha yoğun çalışılır. Bu şekilde 1-2 saat kuruması beklenir. Daha sonra temiz su kullanılmak suretiyle mermer durulanır.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Bu nedenle mermere çamaşır suyu kullanımı yerine asidik ve bazik yapılı temizleyicilerden vazgeçerek nötr temizleyiciler tercih etmek gerekir. Bu tür temizleyiciler günümüzde marketlerde, temizlik malzemesi satışı gerçekleştirilen işletmelerde ve internet satışlarında tüm markalar tarafından sunulmaktadır.
Mermer yüzeyler gözenekli olduğundan üzerine dökülen yağ ve sıvıları hızla içine çeker, kir gözeneklerine dolar. Kirlenmeye ve çizilmeye karşı korumak, parlatmak ve günlük bakımı kolaylaştırmak amaçlı cila uygulanır.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Dayanıklı bir yapısı vardır. Görünüm: Granit küçük taneli, mavi, yeşil, turuncu, kırmızı gibi küçük desenli ve gösterişlidir. Mermer ise damarlı bir görünümdedir ve rengi genelde aynı tonlardadır. Eğer gösterişli bir tezgah istiyorsanız graniti, sade şıklıktan yanaysanız mermeri seçebilirsiniz.
Hangi mermerin kaliteli olduğu nasıl anlayabiliriz? Bu konudaki en önemli kriterlerin başında, üzerinde yüzey boşluklarının olmamasına dikkat edilmesi gelir. Cilası da önemli bir noktadır ve bunu yüzey parlaklığından anlamak mümkündür. Düzgün bir şekilde kesilmiş olması veçatlak bulunmaması da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri