Belirsiz zamanlı iş sözleşmesi sona erdirilirken, kanuni bildirim zamanları ile alakalı koşulu yerine getirmeyen tarafın ödemek ile yükümlü olduğu bir tazminat çeşididir. Firmalar, çalışanı ihbar süresi dolmadan işten çıkarır ise ilgili kişiye tazminat ödemesi yapmak zorundadır.
Ülkemizde çalışma hayatına ilişkin yasal düzenlemelerde işçilerin kıdem tazminatı alabilmeleri için en az 1 yıl çalışma şartı konulmuş durumda. Bu yüzden 1 yılın altında çalışması bulunanlar işten kendi istekleriyle ayrılmasalar bile kıdem tazminatı alamıyor.
Buna göre işçi iş yerinde 6 aydan az çalışma dönemine sahipse kendisine 2 haftalık bildirim süresi tanınır. Tazminat hesaplanırken de 2 haftalık ücretlendirme yapılır. 6 ay ve 1,5 yıllık çalışma dönemi için bildirim süresi 4 haftadır. Tazminat hesaplaması da 4 haftalık ücretlendirmeye göre yapılmalıdır.
İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir. Bu ön koşulların dışında işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmiş olması gerekir.
İşçinin hangi hallerde kıdem tazminatı almaya hak kazanabileceği ise İş Kanunda düzenlenmiştir. Buna göre işçinin işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması kıdem tazminatı talep edebilmenin ön şartıdır. Ayrıca işçi İş Kanununa tabi olarak çalışan işçilerden olmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
6 aydan az sürmüş olan işçi için: 2 hafta, 6 aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için: 4 hafta, 1 buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için: 6 hafta, 3 yıldan fazla sürmüş işçi için, 8 hafta sonra feshedilmiş sayılır.
1 Yıllık Tazminat Nasıl Hesaplanır? (2023)
1 yıllık minimum kıdem tazminatı 10.035,21 TL, maksimum kıdem tazminatı ise 19.982,83 TL'dir. Kıdem tazminatına ek olarak ihbar tazminatının hesaplanması gerekir.
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin İş Kanununa tabi işçilerden olması ve bir iş sözleşmesinin varlığı gerekmektedir. Aynı zamanda, işverene ait işyerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekir. İş akdinin tazminatı hak edecek şekilde sona ermesi gerekmektedir.
Görüldüğü üzere kıdem tazminatına hak kazanabilmek için her şeyden önce işyerinde en az 1 yıl çalışma şartı aranmaktadır. Dolayısıyla 6 ay çalışan, işverenden kıdem tazminatı talep edemeyecektir.
6 ay ile 1,5 sene arası çalışanlara 4 haftalık maaş karşılığı tazminat ödenir. 1,5 yıl ile 3 yıl arası çalışan işçilere 6 haftalık maaş karşılığı tazminat ödenir.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.
Kıdem süresi 6 aydan az olan işçi için ihbar süresi 14 gün, Kıdem süresi 6 ay ile 1,5 yıl arası ise ihbar süresi 28 gün, Kıdem süresi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında ise ihbar süresi 42 gün, Kıdem süresi 3 yıldan daha fazla olan çalışanların ise ihbar süresi 56 gündür.
Yukarıda da söz ettiğimiz gibi kıdem tazminatından hak kazanabilmek için her şeyden evvel firmada en az bir sene çalışma koşulu aranır. Bu nedenle de 9 ay çalışan işverenden kıdem tazminatı alamaz.
Tazminatı nasıl alacağım? Tazminat alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK), 15 yılı ve 3600 prim gün sayısını doldurduğunuza dair yazı alacaksınız ve bu yazıyı da işvereninize vereceksiniz. İşveren, tazminatınızı ödeyerek, işten çıkış işleminizi yapacak.
İşten çıkarılan işçiye ödenecek alacak kalemleri arasında kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacakları, yıllık izin alacağı, ücret ve AGİ alacakları, hafta tatili alacağı, yıllık izin ücreti alacağı, UBGT gibi alacaklar en yaygın alacaklar olarak sayılabilecektir.
SGK pirim ve gün hesaplamalarını yaparak tazminat hakkı olup olmadığını hesaplıyor. 15 yıl sigorta ve 3600 gün pirim ya da 25 yıl sigorta 5400 pirim günü koşullarını sağlayan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatlarını alabilirler. 5400 gün kıdem tazminatı 2023 istifa ederek alınabilir.
TAZMİNAT ALMA ŞARTLARI
4857 Sayılı İş Kanununa göre işçi statüsünde çalışıyor olmak. En azından bir yıldan beri aynı iş yerinde sürekli ve kesintisiz olarak çalışıyor olmak. İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere ya da işçi tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilmesi. İşçinin ölmesi.
Kural olarak, işten kendi rızasıyla ayrılan yani istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı bulunmamaktadır. Fakat haklı bir sebep ileri sürülerek işten ayrılma durumunda, istifa eden işçi kıdem tazminatı alabilir.
İşten ayrılan işçinin bunu kendi isteği ile yapması durumunda ve haklı bir nedene de dayanmadığı takdirde kıdem tazminatı almaya hakkı olmaz. İşten Çıkan Tazminat Alır mı 2023? Sorusu için yapılan araştırmalardan elde edilen sonuca göre işçi haklı bir nedene dayanmadan işten ayrılırsa tazminat alamaz.
Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.
İşyerinden Tazminat Nasıl Alınır? İş yerinden tazminat almak için iş yerinde minimum bir yılı doldurmak gerekir. Kıdem tazminatı kişilere evlendiklerinde, askere gittiklerinde, emekli olduklarında ya da çalışanın haklı olduğu bir nedenden dolayı istifa etmesi tazminat alma hakkını doğurur.
Kıdem tazminatı hakkı iş akdinin sonlandırıldığı tarihte doğmaktadır. Bu kapsamda istifa eden ve kıdem tazminatına hak kazanan işçi istifa ettiği tarihten itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde hak kazandığı kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını talep edebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri