5W-30, 10W-40'tan daha ince bir yağdır ve soğukta daha hızlı akar. Sonuç olarak, 5W-30 yağı, otomobil motorunu düşük sıcaklıkta daha iyi yağlar ve korur – özellikle soğuk, kış havalarında motor çalıştırılırken.
Peki 10w 40 motor yağı hangi araçlarda kullanılır? Binek araçların çoğunda kullanıma uygun olan bu yağ tipi SUV, kamyonet ve minibüs tarzı araçlarda da kullanılabilmektedir. Eski tarz teknolojilere sahip motorların yer aldığı araçlar için özellikle etkilidir.
Bunun sebebi motor yağı yağı kalınlığının farklı olmasıdır. 5w30 motor yağı daha incedir ve boşlukları tam olarak dolduramaz. Yarı veya kısmi sentetik yapıda olan 10w40 motor yağları motor boşluklarını daha iyi doldurur ve metal sürtünmelerini azaltır.
saygılar.. 10-40 daki 10 soguk havada yagın aldığı akışkanlık derecesini gösterir.15-40 daki 15 soğuk havada digerinden biraz daha kalın.
Çok çeşitli araç ve motor tiplerinde kullanıma uygun olup, özellikle soğuk iklimlerde rağbet görmektedir. 5W-30 yağı, daha yüksek sıcaklık değerlerine sahip yağlardan daha incedir, bu da onu aşırı soğuk koşullara maruz kalan araçlarda kullanım için ideal kılar.
İlgili 28 soru bulundu
Kalın bir yağ soğuk hava koşullarında jelleşecek ve görevini tam olarak yerine getiremeyecektir. İnce bir yağ ise soğukta rahat akacak, ancak yüksek sıcaklıklarda motor ile silindir arasındaki film tabakası incelecek, ya da kopacaktır.
Motor yağı viskozitesi
İnce yağlar motorlarda sürtünmeyi azaltır ve soğuk havalarda motorların hızlı bir şekilde çalışmaya başlamasına yardımcı olur. Kalın yağlar ise yüksek sıcaklıkta film mukavemetini ve yağ basıncını korumakta daha iyidir.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
10 40 motor yağı sık kullanılan bir motor yağı olarak ön plana çıkar. Buradaki birinci sayı yani 10 yağın soğuk durumdayken akışkanlık değerini belirler. İkinci sayı olan 40 ise araç çalışma sıcaklığında iken gösterdiği akışkanlık performansını ifade eder.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
10w40 daha kalın yağdır. Şu anda sorun olmaz ama 5-10 bin km sonra yağı filtresi ile değiştirin 5W30'a geri dönün. 10w-40 daha kalın bir yağ aracın kitapçığına bak orada ne yazıyorsa piyasada o numaralı yağı kullan. yazan değerler viskozite değerleridir.
Motora tavsiye edilenden daha kalın yağ koyarsanız, sonrasında ince yağa geçtiğinizde yağ yakabilir. Bu nedenle kalın yağ ile devam etmenizi öneririm.
– Öncelikle 5W-30 tam sentetik, 10W-40 ise yarı sentetik bir yağdır. – Tam sentetik olan 5W-30'un ömrü 15.000km/1yıl iken, – Yarı sentetik olan 10W-40'ın ömrü 7500km/1yıldır. (10W-40 kullanarak 10.000km'de bir yağ değişiminin uzun vadedeki aşınmaları artıracağı yine kaçınılmaz bir sondur.)
10W-40 motor yağı, örneğin araba motoru sıcakken 10W-30 yağdan daha kalın bir viskoziteye sahiptir. Bu, yüksek kilometreli motorlardaki eski hareketli parçaları yağlarken sızıntı olasılığı daha düşük olmasına yardımcı olur.
W winter, öncesindeki sayı örnek 5w40 dersek, 5 kışın yağın viskoziteni gösterir ne kadar küçükse kışın o kadar akışkan olur. 40 yazın ki aynı değeri gösterir. Kışın soğuk yazın çok sıcak yerler için 5w40 tavsiye ederim, 10w40 da genel ülkenin heryerinde kullanılan yağdır.
Yani eski model araçların metal yüzeyleri yağlamak için 20W50 gibi bir yağ gerekliyken, teknoloji ilerledikçe 15W40, daha sonraları 10W40, bugün ise yeni teknolojiyle neredeyse boşluk bırakmaksızın üretilen motor aksamlarına sahip araçlarda 5W40, 5W30; hatta 0W30, 0W20 gibi ince yağlar kullanılması gerekmektedir.
Ama genelde şehir dışı kullanılıyorsa 10.000 kilometre idealdir. yarı sentetik yani 10W40 motor yagını ben olsan benzinli araçta engeç 7000 de değiştirirdim. birazda kullanılan yol şartlarına bağlı sürekli tozlu yolda kullanılan bir araçla şehir içindeki araç bir olmayabilir.
Mobil 10W-40, mükemmel düşük ve yüksek sıcaklık performansı ile motor aşınmasını azaltır. Mobil 10W-40 çeşitli binek araçlarda, hafif ticari araçlarda ve kamyonetlerde, üstün kaliteli güvenilir bir ürün kullanmak isteyen herkes tarafından kullanılabilir.
Doğru motor yağını seçerken araç üreticisinin önerdiği madeni yağ standardına veya tavsiye edilen yetkili madeni yağı bulmak için aracınızın kullanma kılavuzuna bakmalısınız. Aracınızın kullanma kılavuzunda yer alan bu bilgi, seçeceğiniz motor yağı şişesinin arka yüzündeki teknik özelliklerle eşleşmelidir.
Birinci Cevap: YOKTUR! Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
İnce veya düşük viskoziteli yağlar düşük sıcaklıkta motor parçalarını korumak için daha kolay akar. Kalın veya yüksek viskoziteli yağlar ise yüksek sıcaklıklarda motoru korumak için film dayanıklılığını korumakta daha iyidir.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Kış aylarında özellikle sentetik yağ kullanılmalıdır. Bunun için üzerinde W harfi olan yağlar tercih edilmelidir. W harfi kış mevsiminde kullanılacak olan yağı ifade etmektedir. Bu yağlar kış aylarında aracınızın kolay çalışmasına da yardımcı olacaktır.
Mobil 1 10W60 içinde şişirici denen maddeden vardır.Bunlarda yüksek km'li araçlarda yağ yakmayı azaltır.Segmanlarda işe yarar.Yanlış okumuşsunuz. 10W60 performans veren bir yağ değildir. Bu tüm markalar için geçerlidir.Evet yağ yakmanızı azaltır , ama performans ve yakıt ekonomisini öldürür.Yağ basıncını da arttırır.
10w40 ve 15w40 arasında yaz aylarında sıcağa dayanım arasında bir fark yoktur. Basitçe yazacağım: İlk değer yağın inceliğini yahut kalınlığını; yani yoğunluğunu, ikinci değer ise sıcağa karşı direncini temsil eder. Sıcak ortamda motosiklet kullanacaksanız ikinci değerin yüksek olması mekaniğe fayda sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri