Patlıcan hangi mevsimde yenir diyorsanız, yaz mevsimi sıklıkla tüketildiği aylardır. Ancak seracılık faaliyetlerinin gelişmesi ile artık çoğu zaman tüketilebilir. Yaz mevsiminde satın alınan patlıcanlar kış mevsimi için saklanabilir.
Yaz dönemi meyveleri olarak karpuz, kavun, kiraz, kayısı, erik, çilek, şeftali, üzüm, incir, dut, böğürtlen ve armut sayılabilirken; taze fasulye, patlıcan, kabak, biber çeşitleri, domates, semizotu, bamya, enginar ve börülce yaz dönemi sebzelerine örnek olarak verilebilmektedir.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
İlgili 45 soru bulundu
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Dr. Canan Karatay, yaz sebzelerinin kışın tüketilmemesi gerektiğini söyleyerek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için lahana, brokoli, karnabahar, kereviz, turp, ev turşusu ve karnabahar yenmesini önerdi.
Ispanak kış mevsiminin bir sebzesi olsa da her mevsim bu sebzeyi tüketebilirsiniz.
Genellikle yaz aylarında yetişen ve yaz sebzeleri erik, enginar, bezelye taze fasulye gibi sebzelerin türleridir. Yaz sebzeleri genellikle pişirilebilen sebzelerin türleridir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
-Patlıcan meyveleri ise kış aylarında rahatlıkla tüketilebilir.
Güçlü bir antioksidandır ve A, C, K ve B6 vitamini ile magnezyum, fosfor, bakır, diyet lifi, folik asit, potasyum ve manganez içerirken neredeyse hiç kolesterol veya doymuş yağ içermeyen lezzetli bir sebzedir. Sindirim sistemini rahatlatır. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler. Kan basıncını artırır.
Sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Akdeniz diyeti bunun için en uygun örnektir. Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata en iyi seçimdir.
Brokoli fidelerini, sonbahar veya ilkbahar başı gibi dikebilirsiniz. Ancak, yazın yüksek hava sıcaklığından kaçınmak için en uygun dönem sonbahardır. Çiçekli başlar oluşturmak için, brokoli 15-20 ° C'ye yakın hava sıcaklığına ve bol miktarda güneş ışığına ihtiyaç duyar.
Ceviz, yaz ve sonbahar aylarında yetişir. İklim şartlarına göre hasat dönemi Ağustos ayında başlar, Ekim ayı sonuna kadar devam eder.
Brokoli sebzesini her mevsimde manav ya da marketlerde bulunur. Fakat brokoli tüketiminin en ideal ayları kış aylarıdır.
İlkbaharda yetişen sebzeler: İlkbahar meyvelerinde olduğu kadar ilkbahar sebzeleri de çok fazla tüketilmektedir. Enginar, havuç, bakla, barbunya, patlıcan, kabak, domates ve bezelye ve gibi sebze çeşitleri yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri