BM Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarihinde İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini kabul etmesi, insan haklarının uluslararası düzeyde korunmasına yönelik önemli ilk adımı olması nedeniyle, 10 Aralık tarihi bütün dünya ülkelerinde “İnsan Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır.
Eşitlik, yaşam için gerekli sosyal, ekonomik ürün, hizmet gibi olanakların güvence altına alınması düşüncesine dayanır. Sanayi devrimi ile ortaya çıkan işçi sınıfı kendilerine tanınmayan haklardan dolayı rahatsızlıklarını belli etmeleri üzerine ikinci kuşak insan hakları ortaya çıkmıştır.
Bu düzenlemenin, insan haklarının güvence altına alınması, geliştirilmesi, bu konuda tüm dünyada insanların bilgilendirilmesi ve insan hakları bilincinin yaygınlaştırılması açısından anlam ve öneminin dünya kamuoyunca paylaşılması amacıyla, 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GENEL KURULU, 10 ARALIK 1948'DE TOPLANARAK, İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRGESİ'Nİ YAYINLAMIŞTIR. Madde 1 : Tüm insanlar özgür, değer ve hak bakımından eşit olarak doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler. Birbirlerine karşı kardeşlik düşünceleriyle davranmalıdırlar.
Devletler, önceleri, baskıya dayanan bir anlayışla yönetilmekteydi. Bu anlayışa son vermek amacıyla 1215 yılında İngiltere Kralı'na kabul ettirilen bildiri olan Magna Carta, insan hakları kavramının ilk belgesi sayılır.
İlgili 39 soru bulundu
Konda'nın Ekim 2021'de yaptığı İnsan Hakları Araştırması'na göre, Türkiye'deki insanların %27'si insan haklarını öncelikli olarak ailesinden ve çevresinden öğrendiğini belirtmiştir.
HAK SAVUNUCUSU - KİMDİR? İnsan haklarına, örneğin ifade özgürlüğü, kadınların, yerli halkların, gay, lezbiyen, trans ve interseks bireylerin hakları gibi haklara saygı gösterilmesi için çalışan herkes hak savunucusudur.
1789 Fransız Devrimi'nin ardından, insan haklarını korumak amacıyla Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi yayımlandı. 26 Ağustos 1789'da Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen 1789 Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi, 1791′de kabul edilen Fransız Anayasası'na önsöz olarak eklenmiştir.
İnsan Hakları Evrensel Bildirisi,1 10 Aralık 1948 günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nca kabul edilmiştir.2 Oylamaya katılan BM üyesi 48 devletin temsilcileri “olumlu” oy vermiştir. Türkiye de, “olumlu” oy verenler arasındadır. Bildiriye “karşı oy” veren çıkmamış fakat 8 üye devlet, çekinser oy kullanmıştır.
Bildirge yaklaşık iki yıl sonra, 10 Aralık 1948 yılında ilan edilmiştir. Bu çalışmanın konusunu Milletler Cemiyeti ile Birleşmiş Milletlerin kuruluşu arasındaki dönemde insan haklarının uluslararası korunması çabaları oluşturmaktadır.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, bundan tam 70 yıl önce 10 Aralık 1948 günü yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumunda kabul edilmiştir. Türkiye bakımından ise Bildirge Bakanlar Kurulu kararıyla 27 Mayıs 1949 yılında Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınına 1934 yılında tanınan seçme ve seçilme hakkının Birleşmiş Milletler Cemiyeti'nin ancak 1952 yılında uluslararası bir sözleşmeyle sağlayabildiği 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Kutlu Olsun.
Valimiz Sayın Seddar Yavuz'un 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü Kutlama Mesajı Dünyanın pek çok ülkesinden önce, 5 Aralık 1934 tarihinde Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 88. yıldönümünü hep birlikte, gururla kutluyoruz.
Komisyonca hazırlanan , bir giriş ve 30 maddeden oluşan İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, 10 Aralık 1948 günü Fransa'nın başkenti Paris'te toplanan BM Genel Kurulunda kabul ve ilan edilmiştir. Genel Kurulda oy verme hakkı olan 58 ülkeden 56'sı oylamaya katılmış ve katılan üyelerin 48'i olumlu oy vermiştir.
Listelenen haklar şunlardır: Tüketim hakkı, temiz çevre hakkı, bilgiye erişim hakkı, yaşam hakkı, oy hakkı, eğitim hakkı, düşünce özgürlüğü, sağlık hakkı, toplumsal eşitlik, habeas corpus.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, ırk, dil, din ayrımı gözetmeksizin dünya üzerindeki bütün insanların temel haklarını beyaz eden bir bildiridir. 10 Aralık 1948 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda kabul edildi.
Birleşmiş Milletler'in insan hakları alanında hazırladığı ilk temel belge İnsan Hakları Evrensel Bildirgesidir. Bu belge Genel Kurul tarafından 1948 yılında kabul edilmiştir (A/RES/217/III).
Komisyonca hazırlanan bir Giriş ve 30 maddeden oluşan İnsan hakları Evrensel Bildirgesi, 10 Aralık 1948 günü Fransa'nın başkenti Paris'te toplanan BM Genel Kurulu'nda kabul ve ilan edilmiştir.
Suriye, Irak, Arakan, Afganistan, Filistin, Mısır ve Afrika'nın çoğu ülkesinde yaşayan insanların, en temel haklarından dahi mahrum kaldığını anlatan Demir, "Suriye'de son yüzyılın en büyük insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Ancak tüm dünya bu duruma kör ve sağır.
Birinci kuşak insan hakları özgürlük isteminin yarattığı kişisel ve siyasal haklar; İkinci kuşak insan hakları eşitlik isteminin yarattığı ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; üçüncü kuşak insan hakları ise dayanışma isteminin yarattığı topluluk haklarından oluştuğu savunulmaktadır.
Fransız Devrimi sırasında Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi'nin yayınlayan ve sonra da yayınladığı bir yazının kralcı görülmesi nedeniyle de idam edilen Olympe de Gouges kadınların seçme hakkı için mücadele veren ilk modern savunucudur.
John Locke modern insan haklarının kurucu babası olarak kabul edilmektedir. J.Locke'den sonra doğal haklar felsefesini yeterince somut bulmayan T. Hobbes pozitif hukuk ile hakları geliştirmiştir. Yana çıkma: John Locke modern insan haklarının kurucu babası olarak kabul edilmektedir.
Madde 15: (1) Herkesin bir yurttaşlığa hakkı vardır. (2) Hiç kimse, yurttaşlığından ya da yurttaşlığını değiştirme hakkından keyfi bir biçimde yoksun bırakılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri