O günlerde çok sözü edilen kişi.
Türkçedeki çorba kelimesi et, tahıl ya da sebze gibi şeylerle hazırlanan sulu, sıcak içecek anlamına gelmektedir. Köken olarak Farsça şorba kelimesinden gelmektedir. Farsçada da aynı anlama gelmektedir ve tuzlu/karışık anlamına gelen kelime ile yemek anlamına gelen ekten oluşmaktadır.
Türk mutfağında karşımıza sayısız çorba tarifi çıkarken; online siparişlerde de çeşit çeşit çorbalara yöneliyoruz. Bugün yemek severler Yemeksepeti'nde her yöreden ve ülkeden ortalama 2 bin 500 çeşit çorba ile buluşuyor. Bu lezzetler arasında biz Türklerin çorbadaki ilk tercihi Mercimek çorbası oluyor.
Çorbanın bugün bildiğimiz halini almasını ise, Pierre François la Varenne'le başlar. 1651 yılında yazdığı Le cuisinier français adlı kitapta bu konuda devrim yaratan Varenne'den önce, suyun ve etsuyun içinde yüzen ekmek dilimleri yani soplar önemliyken, Varenne suyun kendisini öne çıkarmıştır.
2- Kıvamlı Çorbalar
Fransız temelli yumurta akıyla kıvamlandırılan çorbalar ve püre çorbalar olarak ikiye ayrılır. Fransız temelli yumurta akıyla kıvamlandırılan çorbalara “veloute” denilir. Püre çorbalar ise genel olarak kıvamını içindeki malzemeden alır.
İlgili 41 soru bulundu
Bir tencereye yağ, soğan, salça, mercimek ve suyu koyup kaynatarak elde ettiğiniz mercimek çorbasıyla, soğanı ve ardından salçayı yağda kavurarak elde ettiğiniz mercimek çorbasının tadı aynı olmaz. Pumpum çorbasında kavrulan, kavrulması gereken bir malzeme olmadığı için yağa da gerek yok.
Berrak çorba (consommè) kasap ve av hayvanlarının kıymaları ile etleri, sebze, ot, baharat ve soğuk fond ilave edilerek hazırlanan besin değeri çok yüksek şeffaf bir çorba çeşididir. Çeşidine göre garnitürü sonradan ilave edilir. Kıvamsız, duru su gibi görünen çorbalardır.
Öncelikle ince yemeklik doğradığımız soğanı zeytinyağında pembeleştiriyoruz, ardından salçaları da ekleyerek salça kokusu çıkana dek kavuruyoruz. Sıcak suyunu veriyoruz. Haşlanmış mercimeği, erişteleri, tereyağını ve tuzunu ekleyip karışıyoruz ve erişteler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
Un, genişçe bir tepsiye serpiştirilip üzerine bir su bardağında hazırlanmış tuzlu su tanelendikten sonra tepsi, hamurlar nohut büyüklüğüne gelinceye kadar döndürülür. Bir tencereye 6 su bardağı su ve tuz koyup kaynatılır, kaynayan suya hamur topakları atılıp 5 dakika kadar veya un kokusu kayboluncaya kadar pişirilir.
Hörre (Un Çorbası) - Kars.
Anket sonucuna göre yüzde 23.7'yle kelle paça çorbası ilk sırada yer aldı.
Türkiye'nin favori çorbası mercimek oldu. 3.4 milyon siparişin yüzde 50'sini mercimek çorbası oluştururken onu ezogelin izledi.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
bir lokanta klasiği.. yarım tabaktan biraz fazla konan çorbadır.. lise öğrencilerinin sık sık kullandığı ve geyiğini yaptığı terim.
Düğün Çorbası (Erzurum Yöresi)
Alişke çorbası, Eskişehir'in Tatar mutfağının bir parçası olan nefis bir çorba. Bol tavuklu ve hamurlu bir çorba olan alişke çorbası, özellikle kış sofralarına çok yakışacak.
Oba çorbası Bursa Yörüklerinin severek tükettiği geleneksel çorbalardan biridir. Mantar ve havuçla hazırlanan çorbaya süt eklenerek lezzete lezzet katılmaktadır. Mantar severlerin beğenerek tüketeceği bu çorbayı mutlaka denemelisiniz.
Bursa'nın yöresel lezzetleri arasında yer alan Muradiye çorbası, tavuk eti ve yoğurt ile hazırlanır. Yöre halkı tarafından çok sevilen muradiye çorbası, kabak ve havuç gibi sebzelerle zenginleştirilir.
Şafak çorbası, içerisinde domates püresi, yoğurt, yumurta ve diğer çorba malzemeleri bulunan, kesilmeden hazırlanan bir terbiyeli çorbadır.
Alaca çorba Gaziantep mutfağının sevilen çorbalarından biridir. Bol bakliyatlı, çok besleyici, nefis bir çorbadır. Çorba, lezzetini içindeki malzemelerden ziyade tarhundan alır. Tarhun bana göre tarçın ve anason karışımı bir kokusu olan bir baharattır.
Bol bakliyatlı bu çorba özellikle kış aylarında doyurucu özelliğiyle ön plana çıkıyor. Klasik çorba tariflerinden sıkılanlar için de besleyici ve farklı bir çorba alternatifi olarak hazırlanıyor. İçerisinde farklı bakliyatlar, pürüzsüz dokuda bir terbiye de var.
Saray çorbası, adından da anlayabileceğiniz üzere Osmanlı mutfağına ait bir çorba. Tavuklu ve terbiyeli bu çorbanın adı büyük ama aslında yapılışı oldukça pratik. Siz de çok fazla uğraşmadan, evinizdeki malzemelerle bu enfes çorbayı sofranıza konuk edebilirsiniz.
Haşlama suyundan 1 su bardağı kadar konur. Biraz kaynayınca dövülmüş sarımsak ve limon suyu eklenerek sos hazırlanır çorbaya ilave edilir. 2 çorba kaşığı sıvı yağ ve pul biberi kızartılır üzerine dökülür . Kelle Çorbası servise hazır.
Heybeli çorba Ege bölgesinde ve daha çok İzmir Ödemiş-Tire mutfaklarında çok önemli bir yeri olan, malzemelerinin ve görüntüsünün vaadettiğinden çok daha lezzetli yöresel bir çorbadır. Ana malzemeleri kuru börülce ve kalın bulgurdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri