Şimdi ise kölelik ve cariyelik statüsü kaldırılmış, tarihe karışmıştır. Bunda İslam'ın çok büyük payı olmuştur. Bundan sonra artık geriye dönüş mümkün olmadığından cariye edinme, insanları köleleştirme geleneği söz konusu değildir. Bu açıdan hiçbir yolla hiçbir kadını cariye edinmek mümkün değildir.
Osmanlı Devleti'nde köle ticareti Sultan Abdülmecit'in emriyle, H. 1263/ M. 1847 tarihinde resmen yasaklanmış ve köle pazarları kaldırılmıştır.
İslamiyet köleliği yasaklamamıştır. Kur'an'da hür kişilerin sahip oldukları haklara kölelerin de sahip olduğuna ve insanlık onurunu korumak adına kölelerin haklarına yer vermiştir.
Hakkında birçok ayet ve hadis bulunan cariye kelimesi İslamiyet öncesi eski tarihlere kadar uzanmaktadır. Tarihin her devrinde insanlık dışı işlerde kullanılan zulüm ve işkencenin her türlüsü reva görülen cariyeler, ancak İslamiyet sayesinde rahat bir nefes alabilmişlerdir.
Zâhirîlere göre de hür olsun köle (cariye) olsun, kadının el ve yüzleri dışında tüm bedeni avrettir.27 (Cariyenin tesettürü ile ilgili mezheplerin görüşü hakkında aşağıda detaylı olarak durulacaktır.)
İlgili 34 soru bulundu
Nikah akdi olmaksızın ister cariyesi olsun, ister başkası olsun kişi onunla birlikte olamaz.
Ona göre cariyenin başı açık bir şekilde namaz kılması caizdir.
Bunun için bir zaman beklenir ve rahimde bir canlının olmadığı kesinleşince sahibi olan erkeğin onunla evlilik ilişkisi kurmasının caizliği hali oluşur. Bir insanın bir şekilde cariyesi olması illa da onunla cinsel ilişki kurmasını da gerektirmez. Bu sadece caizdir. İlişki kurulursa kadın onun eşi statüsünde olur.
Cariyelerle evlenmeyi bir ruhsat olarak kabul etmiş ve hür kadınlarla evlenme imkânı olmayanlara tavsiye etmiştir. Hür kadınlarda sınırsız sayıda kadınla evlenmek olma- dığı gibi cariyeler için de aynı kuralı koymuştur.
Cariyelik Saraya Özgü Bir Sistem Değil
Bu cariyeler, ev hizmetinde, mutfak işlerinde görevlendirmek yahut dadılık, sütannelik gibi işlerde istihdam edilmek için alınmış.
Cennet kadınlarını ve onların güzelliğini ifade eden bir tabir. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer. Cennet ehlinin hizmetiyle görevlendirilen gençler anlamında bir Kur'an terimi.
Acemiler, cariyeler, kalfalar ve ustalar olarak adlandırılan dört cariye grubu incelendiğinde, Harem'deki cariyelerin yaklaşık %90'ının bugünkü kadın hizmetçi konumunda oldukları ve aldıkları belli bir ücret karşılığında haremde hizmet etmekte oldukları görülmektedir.
Normal şartlarda efendinin cariyesine nikâh kıyması mümkün değildir. Çünkü efendisinin mülkiyeti altında olması cihetiyle cariyenin memlûk olması, onun nikâh cihetinden mâlik olmasına engel teşkil eder. Diğer taraftan efendi, cariyesini başka biriyle evlendirmediği sürece onunla istifrâş hakkına sahiptir.
Özgür Yürü Vakfının (Walk Free Foundation) 2018 yılına ait Küresel Kölelik Endeksi raporuna göre, dünya genelinde yaklaşık 40,3 milyon modern köle bulunuyor. Bu aynı zamanda, günümüz dünyasının, tarihin herhangi bir dönemine kıyasla çok daha fazla sayıda köle nüfusuna sahip olduğu anlamına geliyor.
yılında İngiltere, 1848'de Fransa kendi kolonilerinde köleliği kaldırmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 1865 yılında kaldırılan kölelik, İspanya'da 1873 yılında, Küba'da 1886'da, Brezilya'da ise 1888 yılında kaldırılmıştır.
Öz. Köle, genel olarak 'özgür olmayan, efendiye bağımlı, alınıp satılan hukuki, iktisadi, sosyal bakımlardan hürlerden farklı olan kimse' şeklinde tarif edilir. Kadın köleye cariye denir.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Cariye, kadın köle demektir. Yabancı ülkelerden kaçırılıp özgürlükten yoksun edilerek alınıp satılan ve her konuda efendilerinin isteklerine uymak zorunda olan genç kadın, kadın köle. Köle de cariye de alınıp satılırdı. Mesela ilk müezzin Bilal-i Habeşi hazretleri de bir köleydi.
Rivayetlerden şu bilgiler çıkarılabiliyor: Zifaf olduğu 11, olmadığı 2 karısı olmuştur. Bunlara 2 cariyeyi de eklersek, 15 eder. Prof. Ulvan'a göre “doğrusunu Allah bilir.”
İslam'da oral seks, "Tahrimi Mekruh" veya bazı İslami hukukçulara göre cinsel organların ağız ve dil temas halinde olması oldukça istenmeyen bir durumdur. Bu eylemi tavsiye edilmiyor olarak değerlendirmenin ardındaki sebep, en başta tevazu, temizlik ve temizlikle ilgili konulardır.
Sevişmek kelimesi zina anlamında kullanılmışsa, en büyük günahlardan biri işlenmiş olur. Ancak sevişmek ile zina etmeden yapılan işlemler anlamında ise, o zaman zina olmamakla beraber Allah'ın yasakladığı bir iş olduğundan zina olmasa da yine haram işlenmiş olur. Mahrem olmayan kadına dokunmak veya tokalaşmak haramdır.
Hristiyanlıkta zina cinsel ahlaksızlık olarak nitelendirilir ve günahtır. Kutsal Kitap evlilik öncesi her türlü ilişkiyi sıkı biçimde yasaklar. Bir adamın evli olmadığı bir kadını arzulaması da zina kapsamına girer. Matta 5:27-28 buna bir örnektir: "'Zina etmeyeceksin' dendiğini duydunuz.
Cariyeler, genç ve güzel kadınlardı. Hareme gelen yeni cariye sıkı bir disiplin altında uzun bir eğitimden geçirildikten sonra padişaha sunulurdu. Cariyelerin çoğu, bir süre sonra vezirlere, beylere, paşalara zevce (eş) olarak verilirdi.
Hareme giren yeni kızlara acemi denilirdi. Bunların cariye, kalfa ve ustalardan belirli bir eğitim almaları gerekirdi. Çünkü çoğunluğu İstanbul'un dışında köylerden gelmekteydiler. Özellikle savaş yapılan milletlerden alınan esir kadın ve kızlar arasından seçilerek Hareme alınanlar vardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri