KOŞMAK KAÇ KALORİ YAKTIRIR? Koşu için kalori hesaplamasında koşu süresinin yanı sıra katedilen mesafe de önem taşır. Örneğin; 10 dakika gibi bir süre içerisinde 1,5 kilometre koşulursa bu kısa sürede 120 kalori yakılabilir.
Her yaştan insanın kolaylıkla yapabileceği bir egzersiz olan koşu, temel bir kardiyo egzersizidir. Bu sebeple yağ yakmaya yardımcı olur. Düzenli olarak koşulduğunda hem kilo verilir hem de kalp ve damar sağlığı için olumlu adımlar atılmış olur.
Uzmanlar, yürümek birincil yağ yakma egzersizinizse, bunu her gün yaklaşık bir saat yapmanızı tavsiye ediyor ve sadece 20-30 dakika koşarak benzer sonuçları elde edebileceğinizi belirtiyor. Yine de yürüyüş, kilo vermeye yeni başlayan ve daha sert aerobik egzersizlere alışık olmayan insanlar için mükemmel bir tercih.
Bu miktar kişinin kilosuna ve fiziki özelliklerine bağlı olarak değişmekle beraber ortalama 200 ile 300 kalori arasında yakılabileceğini söyleyebiliriz. Her gün 30 dakika koşmak çok faydalıdır. Bu sayede normalde çok daha fazla kalori yakmak mümkündür.
1 Saat oturmak kaç kalori yakar? Kişinin kilo, boy, metabolizma hızı gibi etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği gibi 70 kg bir birey 1 saat oturduğunda ortalama 100 kalori yakmaktadır. Bu enerji vücudun çalışması için harcadığı enerjidir.
İlgili 25 soru bulundu
Yani aynı sürede yapılan düşük şiddetteki egzersiz ile harcanan yağ, oran olarak yüksek şiddetteki egzersizden fazladır. Ancak egzersiz sonunda yağdan harcanan enerjiye baktığında koşunun yürüyüşten daha fazla yağ yaktığını görebilirsin.
Koşmak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayarında ve düzenli olarak yapılan koşu egzersizleri, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve grip salgınlarına karşı koruyucu bir etki yaratarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve özellikle salgın aylarında mikrop ve virüslerden daha az etkilenmeni sağlar.
Antrenman sırasında en çok merak edilen konulardan biri, yağ yakımıdır. Yaptığınız spor koşu, yüzme, bisiklet, kas geliştirme ya da HIIT kardiyo hangisi olursa olsun, spora başladığınız andan itibaren yağ yakmaya başladığınızı bilmelisiniz. Spor esnasında glikojen ve glikoz deposu aynı anda kullanılmaya başlar.
5- Sağlıklı Koşu İçin Limit Şart
Genel olarak haftada 2-4 kez, 20-30 dakikalık koşularla başlanmalı. Başlangıç koşu mesafesi ise 3-6 km arasında olmalı. Düzenli koşu ritmini yakaladıktan sonra haftalık yüzde 10 mesafe artışı ile koşulara devam edebilirsiniz.
Sabahın ilk saatlerinde koşu yapmak, güne enerji dolu bir şekilde başlamanızı sağlayacaktır. Akşam saatlerinde koşu yapmak ise, günün stresini ortadan kaldırmanızı sağlıyor. Her hâlükârda, yemek yedikten sonra en az 2 saat boyunca koşu yapmayın – sindirim sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlamanız önem taşıyor.
Yürümenin koşmaktan daha sağlıklı bir aktivite olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Sağlıklı bir egzersizin yüzde 90'ı yürüyüşse, yüzde 10'unu koşmak oluşturur. Sağlıklı ve fizyolojik olanı budur.
Stanford Üniversitesi'nde profesör ve fiziksel tıp ve spor hekimliği direktörü Michael Fredericson, "Koşmak daha iyidir, çünkü koşarak daha yüksek yoğunluklu antrenman yapabilirsiniz" diyor, "Koşu gerçekten metabolik sisteminizi harekete geçirir ve kalori ve yağın yakılmasına yardımcı olur."
Eğer bir koşu bandı yeni başlayanıysanız, günlük olarak 30 dakika ile 1 saat arası hafif tempo yürüyüş yapabilirsiniz. Bu, kilo verme hedefinize yönelik iyi bir başlangıç olacaktır. Haftada üç veya dört gün koşu bandı kullanarak, kondisyonunuzu geliştirirken aynı zamanda kilo vermeye başlayabilirsiniz.
Yürüyüş süresinin 1 saat olduğunu ve yürüyüşü gerçekleştirecek kişinin de 60 kg olduğunu varsayalım. Bu durumda; 2,5*1*60=150 kalori. 1 saatlik yavaş tempolu yürüyüşte yakılacak kalori miktarı 150 kalori olarak belirlenmektedir.
Örneğin 70 kilo ağırlığında ve orta tempoda yapılan 1 saatlik yürüyüş ile yaklaşık 250 kalori harcanır ve yaklaşık 28 gram yağ yakılır.
Vücutta bölgesel yağlanma en çok karın bölgesinde oluşup, en zor eritilen bölge de göbek bölgesidir.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Kilo vermek isteyenlerin aç karnına spor yapmaları öneriliyor ancak amacın kilo korumaksa koşudan ortalama 1 saat önce kahvaltı yapabilirsin. Aç karnına koşu yapıldığında, vücut yağ depolarını kullanarak enerji üreteceğinden kilo vermek hızlanıyor.
Yeni başlayanlar için haftada 3-4 gün, her biri yaklaşık 20-30 dakika süren koşular oldukça uygundur. Koşu mesafenizi düzenli olarak artırmak istiyorsanız, %10 kuralını duymuş olabilirsiniz, ancak daha fazla koşmaya odaklanmak için her iki haftada bir süreyi artırmayı denemelisiniz.
Koşudan ne kadar önce yemek yiyeceğiniz, koşu öncesi sahip olduğunuz vakite bağlıdır. Koşmaya başlamak için ne kadar az vaktiniz varsa, o kadar az yemelisiniz. Yağlı, protein veya lif oranı yüksek besinlerden kaçınmalısınız. Bu gıdalar sindirimi yavaşlattığından koşu sırasında mide kramplarına neden olabilir.
Diğer bir ifadeyle düzenli olarak her gün 4.6 km, yürümek gerekiyor. Koşuda ise durum biraz daha farklıdır. Saatte 8 km hızda koşan birisinin kilometre başına 80 kcal yaktığı ve saate ortalama 640 kcal harcadığını söyleyebiliriz. Bu durumda günlük 1 saat koşan birisinin 1 ay sonunda 2 kg yağ yakacağı ortaya çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri