Rahim içi kanama nedeniyle net görüntülenemez ve işlemin tekrarlanması gerekebilir. Adetliyken kapalı ameliyat yapılır mı? Jinekoloji alanında en çok tercih edilen ameliyat yöntemlerinden biri olan kapalı ameliyat yani laparoskopinin teknik olarak adet döneminde yapılmasının bir sakıncası yoktur.
Regl dönemi ortopedik veya beyin cerrahi ameliyatınız için engel teşkil etmemektedir. Ancak kullanılan ilaçlar mutlaka gözden geçirilmektedir. Hastanemizde yapılan ameliyatlar açısından adet döneminde olmanız tıbbi olarak engel oluşturmamaktadır.
Laparoskopi genellikle adet dönemlerinde yapılmaz. Özellikle, jinekolojik laparoskopi uygulamalarında adet döngüsünün bitiminde veya öncesinde başlamak tercih edilir. Rahim alma ameliyatı ise adetliyken yapılabilir.
Ameliyat tarihinin adet dönemine denk gelmesi hasta tarafından sorun olmadığı ve hastada pıhtılaşma problemi olmadığı sürece estetik cerrah ve hastane servisi açısından problem olmaz.
Aynı zamanda gebelik riskine karşı da alınacak bir önlem olarak rahim filmi çekiminin adet kanaması bitiminden sonra çekilmesi uygundur.
İlgili 18 soru bulundu
Regl durumunda genellikle ameliyatın ertelenmesine gerek görülmez fakat yine de regl iseniz doktorunuza bildiriniz. Regl döneminde ameliyat olduğunuzda kanamanız normalden fazla olabilir, yine de ameliyatın ertelenip ertelenmemesine doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz.
Merhabalar, adet döneminde acıya hassasiyet artacağından özellikle acı eşiği düşük kişilerin lazer epilasyon yaptırmaması daha uygundur.
Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
Ameliyattan Önce Aç Olmanın Önemi. Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Laparoskopi adet periyodun dışında herhangi bir günde yapılabilmekle beraber, gebelik olmadığının garantilenmesi için adet bitimi dönemde yapılması tercih edilir. Laparoskopi hastane koşullarında genel anestezi altında uygulandığından işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez.
Laparoskopik cerrahide çoğunlukla gizli dikişler kullanılır. Böylece dikişlerin alınmasına gerek kalmadan 7 ila 10 gün içerisinde kendiliğinden düşerler. Eğer normal dikiş atıldıysa, yine bir hafta ile on gün arasında dikişlerin alınması gerekir.
LAPAROSKOPİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR? Genel durumu ameliyata elverişli olan herkese laparoskopi yapılabilir. Ağır solunum veya kalp problemleri olanlarda işlem sırasında baş aşağı pozisyon kullanıldığından laparoskopi tercih edilmez.
Operasyondan önce hastada grip ve benzeri bir enfeksiyon oluşur ise operasyon tarihi ertelenir. Yine operasyondan önce hastada anemi var ise operasyona uygun olmayabilir. Doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Ağır grip geçiren, ateşi yükselen, burundan iltihaplı akıntısı olan hastalarda ameliyat acil değilse ertelenir. Hafif enfeksiyon durumlarında da ameliyatın büyüklüğüne ve riskine bağlı olarak erteleme yapılır. Acil durumlarda anestezi gerekiyorsa mide boşalması beklenemez.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
AMELİYATTAN 1 GÜN ÖNCE
Su yutmamaya özen göstererek ameliyat gününden bir gün önce gece ve ameliyat sabahı dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Kullandığınız ilaçların listesini hazırlayıp yanınızda getirin. Düzenli kullandığınız ilaçlar dahil olmak üzere herhangi bir ilacı almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır. Akşam saatlerinde hafif bir çorba yeterli olacaktır. Ertesi gün kahvaltı ile normal beslenmeye geçilir.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Ameliyat öncesi gece ılık duş alın, saç spreyi, jöle kullanmayın. Erkek hastaların sakal traşı olması gerekir. Ameliyat saatinizden 8 saat önce yeme, içmeyi kesmelisiniz. Ameliyat saatinden iki saat önce hastanede olmanız gerekir.
Özet. Amaç: Genel anestezi uygulaması ile, gözdışı nedenlerle operasyon geçirecek hastalarda, en sık görülen göz travması korneal abrazyondur. Gözün korunması amacıyla, göz kapaklarının göz bandı ile kapatılması ve konjuktival keseye göz kayganlaştırıcı sürülmesinden bahsedilebilir.
Regl döneminde kıl ve tüy almanın bir zararı bulunmamaktadır.
İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID'ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID'ler, ağrılı adet kramplarını (dismenore) rahatlatmanın ek yararına sahiptir. Traneksamik asit. Traneksamik asit, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama anında alınması gerekir.
Bu dönemde koyu tonlu boyalar yapmamaya özen göstermelisiniz. Ancak açık sarı, platin sarısı gibi renkleri adet dönemlerinde yaptırabilir. Çünkü, bu dönemlerde vücut ısısı da yüksek olduğundan saç renginizin açılmasına yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri