Çorum'un meşhur '10 dilim kavunu' tezgahlarda yerini aldıÇORUM Çorum'un Sungurlu ilçesinde hasadına başlanan meşhur '10 dilim kavunu' tezgahlarda yerini almaya başladı. ÇORUM Çorum'un Sungurlu ilçesinde hasadına başlanan meşhur '10 dilim kavunu' tezgahlarda yerini almaya başladı.
Ülkemizde kavun en çok Adana ilinde yetiştirilmektedir. Adana'daki kavun üretim miktarın yaklaşık 250 bin tondur. Ardından gelen iller; Denizli, Konya, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Manisa, Balıkesir, ve Çankırı'dır. En az üretim miktarına sahip il Bursa'dır.
Türkiye'de kavunun; kalite, lezzet ve nefaset açısından en önemli üretim merkezi İlçemizdir.
Türkiye'de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, Kırkağaç (Manisa) kavunu olmakla birlikte pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de bulunmaktadır.
Kavun üretiminde Türkiye'de ilk sırayı alan Ankara'da Kazan kavunun ardından Şereflikoçhisar'da da Hacıbekir kavununun markalaşması yolunda önemli bir adım atıldı.
İlgili 21 soru bulundu
Ülkemizde kavun en çok Ege Bölgesi'nde yetişir. Manisa ve Kırkağaç bölgesinde yetişen Kırkağaç kavunu dünyanın dört bir yanına ihraç edilmektedir. Manisa dışında; Ankara, Diyarbakır, Konya ve Balıkesir illerinde de kavun yetişir. KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Şamama kelimesi aslen güzel kokan küçük boyuttaki kavuna denilmektedir. Bitki dünyası içerisinde yer alan küçük kavun olarak adlandırılmaktadır.
Kazan Kavunu - Ankara
Kazan İlçesi'ne özgü bir meyve türüdür.
Yazın sonuna doğru çıkan Hasanbey kavunu ise koyu yeşil rengiyle farklılaşıyor. Ankara çevresinde yetiştirilen bu cins kavun yoğun kokulu, tatlı ve sulu olarak biliniyor.
Yozgat'ın Aydıncık ilçesine özgü olan ve tadı muzu andıran bağrıbütün kavunu, hem kokusu hem de lezzeti ile çok beğeniliyor.
Kırkağaç-637 çeşidi ise genelde yuvarlak meyve yapısına sahiptir. Meyve kabuk yapısı ve rengi aynıdır. Bazı bölgelerde bu çeşit Altınbaş olarak da adlandırılmaktadır. Bu çeşit ise yazlık olarak değerlendirilir, kış depolamasında uzun süre dayanmaz.
1984 yılından günümüze kayıt altına alınan 314 çeşidiyle adeta bir kavun cenneti olan ülkemizde, hemen hemen her bölgede kavun üretimi yapılabilmekte.
Sadece Japonya da satılan ve kolay bulunamayan bu meyvenin fiyatı bir araba değerinde! Tatlılıkları ile ünlü olan Yubari kavunları, Earl's Favorite ve Burpees "Spicy" Cantaloupe kavun çeşitlerinin bir melezi olan Yubari kavunları, sadece Hokkaido'daki Yubari'de yetiştirilir.
Konya'nın Çumra ilçesinin en büyük gelir kaynaklarından biri olan, kendine has tadı, rengi ve kokusuyla talep gören Çumra kavunu yetiştiriciliği her geçen yıl büyüyor.
Kırkağaç kavunu ağustos ve eylül aylarında toplanır.
Ülkemizde, karpuzun en fazla üretildiği bölgeler sırasıyla; Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleridir. İl bazında ise en fazla üretim ilimizde yapılmaktadır. Adana ili Türkiye karpuz üretiminin tek başına % 20'sini sağlamaktadır.
Samsun'un Bafra ilçesinde yetiştirilen, kendine has kokusu, tadı ve rengi nedeniyle hem yurt içinde hem de yurt dışında tercih edilen Süreyya kavununda, hava sıcaklıklarındaki artış hasadın erken başlamasına yol açtı
Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde yöreye özgü tohumlardan yetiştirilen ve 600 gramdan başlayan ağırlığı ile halk arasında 'hırsız almaz' adı verilen Gönen Beyazı kavunun hasadı sürüyor. Kilosu 3 liradan satılan ve büyük ilgi gören kavunları, üreticiler bozulmaması için özenle buğday ve samanlar arasında saklıyor.
Kavun Biga, Çanakkale'nin Biga ilçesinde yetişen bir kavun cinsidir. Kavun Biga, Çanakkale'nin Biga ilçesinde yetişen bir kavun cinsidir. Sulu ve tatlı meyveleri sevenlerin favori lezzetleri arasındadır.
Değerli Hemşehrim; Tarihin, zeytinin ve kavunun başkenti Kırkağaç'ımız Ege bölgesinde önemli özelliklere sahip ilçelerden biridir.
Sıcak hava ve yeterli sulama kavunda lezzeti artırıyor
"İl genelinde yaklaşık 60 bin dönüm civarında kavun yetiştirilmekte. Hasadımız Ağustos'un 1'i itibarıyla başladı, yaklaşık bir ay daha sürecek, yani eylülün ortasına kadar sürer.
Halk arasında 'acı kavun' olarak bilinen kırlangıç kavunu, İzmir'de tezgahlara çıkarılmaya başlandı. Yaz aylarında toplanan bu kavunun çekirdeğinin aynı, kokusunun farklı olduğunu belirten Tamgacı, "Mardin'de bu kavuna 'şemame' derler. Hem Doğu'da hem de bizim Ege Bölgesi'nde olur.
Pepinonun tadı, kavunu andıran bir aromaya sahiptir.
Birçok çeşidi olan bu tropik ve leziz meyvenin ülkemizde Miski türü üretilmektedir. Bazı ülkeler bu meyveyi “armut kavunu” olarak tabir etse de pepino, sevilen meyvelerin ortak bir tat verdiği yiyecektir.
Pomelo veya Şadok olarak bilinen ve Türkçe'de Ağaç Kavunu olarak adlandırılmış olan bu meyve aslında güney doğu asya kökenli bir meyvedir. Hindistan'da "çocukların futbol topu" olarak adlandırılmasından anlaşılacağı gibi iri bir meyvedir. En azından bizim bildiğimiz narenciyelerin en büyüğü olduğunu söyleyebiliriz.
Halk arasında 'acı kavun' olarak bilinen kırlangıç kavunu, İzmir'de tezgahlara çıkarılmaya başlandı. Yaz aylarında toplanan bu kavunun çekirdeğinin aynı, kokusunun farklı olduğunu belirten Tamgacı, "Mardin'de bu kavuna 'şemame' derler. Hem Doğu'da hem de bizim Ege Bölgesi'nde olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri