Bizzat Kur'an (en-Nahl 16/125). Râgıb el-İsfahânî ise hikmet terimini “ilim ve akılla gerçeği bulma” şeklinde tanımlamaktadır. Hikmet Allah için kullanıldığında “eşyayı bilmek ve onu en sağlam ve kusursuz biçimde yaratmak”, insan için kullanıldığında “mevcûdatı bilip hayırlar işlemek” anlamına gelmektedir.
Bizzat Kur'an (en-Nahl 16/125). Râgıb el-İsfahânî ise hikmet terimini "ilim ve akılla gerçeği bulma" şeklinde tanımlamaktadır. Hikmet Allah için kullanıldığında "eşyayı bilmek ve onu en sağlam ve kusursuz biçimde yaratmak", insan için kullanıldığında "mevcûdatı bilip hayırlar işlemek" anlamına gelmektedir.
Hayırlı iş yapmak ya da insanlar için faydalı olan bir eşyanın üretilmesi anlamlarına da gelen bu kelime pek çok farklı alanda kullanılmaktadır. Hikmet sahibi olmak ise varlığının kıymetini bilmek ve bunlar için şükretmek olarak karşılık görmektedir. Hayırlı işler yapmak Hikmet sahibi olmayı göstermektedir.
Allah-u Teâlâ hikmeti en yüce olan Hakîm'dir. O'nun bütün emir ve buyrukları, hüküm ve işleri hikmetlidir. Her şeyi yerli yerinde ve en iyi şekilde sağlam ve kusursuz yapan, yegâne hüküm ve hikmet sahibi O'dur.
Allah, ilmi, Kur'ân'ın ifadesine vukufu, meseleleri anlamayı, isabetli kararı ve çözümü, olayları değerlendirme kabiliyetini, sağlıklı ve ahlâklı yaşama bilgisini, sünnetine, düzeninin yasalarına uygun olarak, iradesinin tecellisine tâbi, akıllı ve sorumlu kimselere verir.
İlgili 28 soru bulundu
Sebebi tam olarak izah edilip açıklanmasa da bazı emare ve işaretlerin kendisine böyle bir yücelik atfedilmesini zorunlu kılan kişilere hikmetli insan denmektedir. Hikmetli insanın derin bir kavrayışı, engin hoşgörüsü, sağlam bir yargıda bulunabilme özelliği vardır. Hikmetli insanın, bazı nitelikleri dikkat çeker.
Nazari hikmet; kâinatta cereyan eden ilâhî kanunları (sünnetullah, tabiat kanunları değil de tabiata ait Allah'ın takdir edip var ettiği kanunlar) tefekkür ve muhâkeme etmek yoluyla elde edilir.
Hikmet, kişiyi güzel ameller yapmaya götüren, kişinin ahlâkının olgunlaşmasını sağ- layan sağlam ve faydalı ilim ve anlayış manasındadır. Bu manasıyla hikmet, İs- lâm'daki iman-amel bütünlüğüyle de alâkalı bir kavramdır.
Felsefî ve ilmî bilgiyle düşünceyi ifade eden hikmet, Türk tasavvuf edebiyatında “ilm-i ledün”, yani Allah tarafından ve yalnız Allah'ın dilediği kullara verdiği özel bilgi olarak anlaşıldığından hikmet sahibi Lokman da bir insân-ı kâmil telakki edilmiştir.
Hikmetli kişiler; sağlam bir yargıda bulunabilmekte ve işleri bilgece yorumlayabilmektedirler. Ayrıca hikmetli kabul edilen insanlar, bazı karakteristik özellikleri ile de dikkat çekmektedir. Bu özellikler; yumuşak başlılık, iyi huyluluk ve sakinlik olarak sıralanmaktadır.
Hükümranlık ve Hikmet Sahibi Peygamber: Hz. Süleyman (AS) | Kur'an Yolu - YouTube.
Bütün varlıkları, ne ise o olarak idrak etmeyi sağlayan bilgelik ve gerçeklik bilgisi demektir. Kelimenin en eski ve temel sözlük anlamı "menetmek, alıkoymak"tır. Bu menetme faaliyeti, zulme karşı olduğunda hikmet "adalet", cehalete karşı olduğunda "ilim", sefihliğe karşı olduğunda ise "hilim" olarak açıklanmıştır.
Bakara Suresi, 269. ayet: Kime dilerse hikmeti ona verir; şüphesiz kendisine hikmet verilene büyük bir hayır da verilmiştir. Temiz akıl sahiplerinden başkası öğüt alıp-düşünmez.
Bir âyette de Kur'an'ın indirildiği “mübarek bir gece”de tesbit edilen her işin (emr) sıfatı durumundadır. Doksan bir âyetteki hakîm ismiyle on yerde geçen hikmet kelimesi Allah'a izâfe edilmektedir (M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “ḥkm” md.).
Hikmet sahibi olan her şeyi layık olduğu yere koyar. Yani bütün işleri yerli yerincedir. Allah Teala'nın hikmetsiz iş yapmaması O'nun her işi anlamlı ve olması gerektiği gibi olduğu demektir. Ne var ki insanın aciz kavrayışı çoğu zaman olaylardaki hikmeti idrak edemez.
Hikmet dolu, içinde hakîkat ve gizli sırlar bulunan: “Hikmetli sözler.”
Bu âyetteki “hikmet”i Kurtubî (ö. 671/1273), “Kitab'ta nass bulunmayan konular hakkında Resûlullah'ın Allah'ın muradını açıklayan sünneti” şeklinde yorumlamaktadır.54 Görüldüğü gibi Kurtubî'ye göre hikmet, sünnettir.
Hikmet hem günlük hayatta hem de özellikle felsefi çalışmalarda sıkça rastlanılan bir kav- ramdır. Günlük hayatta çoğunlukla hikmetin ahlaka ve gerçek dünyaya ait kısa söz, atasözü veya şiir anlamında kullanımı tasavvuf ehlinin “Hakk'a uygun düşen söz; söz ve davranıştaki isabet” şeklindeki kullanımıyla özdeştir.
Bir başka rivayette Lokman bitkilerin kendisine verdiği bilgiler ile bir ölümsüzlük ilacı (âb-ı hayat) yapmıştır.
Hoca Ahmed Yesevî'nin takipçileri Ulu Pir'in hikmetlerini istinsah ederek divan haline getirmişler ve böylece “Divan-ı Hikmet” nüshaları oluşmuştur. Bu şekilde Türkistan Piri'nin sonraki nesillere bıraktığı manevi değerler canlılığını korumuş, “hikmet” geleneği de devam etmiştir.
Bu tip soruların eksiksiz ve kesin bir cevaba ulaşması ise varlık, bilgi ve değer üzerine tam ve bütün bir bilginin ortaya çıkması veya bir insanın böyle bir bilgiye sahip olabilecek ölçüde olgunluğa ermesi hali 'hikmet' (bilgelik)tir." “Hikmet, bütün olup bitenlerin esasını bilmektir.
Kimdir hikmet ehli kişi? Allah'ın âyetlerine yakîn hâsıl edebilen kişidir. Hikmet, 3 tane yakîn kademesinden 2'sini ihtiva eder.
Ona göre ilk kısım, yani varoluşunda bizim irade ve kudretimizin katkısı olmayan varlıklardan bahsettiği için, ona nazari hikmet denir ve metodu bahs ve nazardır. terimi filozofların sık kullandığı terimlerden olup, “delil getirmek suretiyle iki şey arasında olumlu veya olumsuz nispet kurmaktan ibarettir.”
Hakikat ise, bir şeyin aslı, esası ve mahiyeti demektir. Hakikat, hikmete nispeten daha hususi bir kavramdır. Hikmet ise çok geniş ve bütün hakikatleri de içine alan bir kavramdır. Gerçeklik, doğruluk, bir şeyin aslına uygunluk, vaka, mecazın zıttı, gibi tarifler de hakikate işaret eden tariflerdir.
Eser; İslâm hukukunun muamelâta dair konularını incelemekte olup ahvâl-i şahsiye (şahıs-aile-miras), medenî hukuk, ceza hukuku, anayasa ve idare hukuku, devletler hukuku, adliye teşkilatı ve yargılama gibi bölümlerden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri