En sık kullanılan 8 mm ve 10 mm olan temperli camlar standart camlara göre 5 kat daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Dolayısı ile patlamalara karşı dayanıklıdır. Görüldüğü üzere temperli camların ebatları söz konusu olduğunda karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır.
Daha basit ve anlaşılır yöntem, temperli camın yüzeyine ellerinizle dokunmaktır. Temperli camın düzlüğü sıradan camdan daha kötü olacaktır, temperli cam engebeli bir his verecektir. İki büyük temperli cam parçasını bir araya getirirseniz radyan daha belirgin olacaktır.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
Ara boşluk genişliğine bağlı olarak ısıcam ünitesinin yalıtım değeri değişirimi?: Isıcam sistemleri S veya ısıcam sistemleri K ile daha iyi ısı yalıtımı sağlamak için ünite ara boşluğunu 12 mm veya 16mm tercih etmek uygundur.Daha dar ara boşluklu ünitelerde ısı yalıtım performansı azalmaktadır.
Temperli Cam Ebatları ve Fiyatları
Standart 3 mm kalınlık ölçüsünde minimum ebat 300×400 mm, maximum ebat ise 1000×2000 milimetredir. Çapak olarak bilinen 4-12 mm kalınlıkta minimum ebat 180×350 mm iken maximum ebat 2400×3500 milimetredir.
İlgili 43 soru bulundu
Normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken, temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bundan dolayı yaralanma riski en aza indirgenmiş olur. Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır.
Normal şartlarda temperli camlar kolay kolay kırılmamaktadır. Ancak belli başlı bazı nedenlerden dolayı temperli cam kırılması da meydana gelebilmektedir. Örneğin ani sıcaklık değişimi, yüksek basınç, sürekli noktasal darbeler, fiziksel zorlamalar, şiddetli çarpmalar gibi nedenlerden dolayı kırılabilmektedir.
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Kalınlık açısından pek çok çeşit sunar. Füme, bronz, mavi ve yeşil renkleri bulunur. Geniş bir kullanım alanına sahiptir. Temperli camlarda darbelere dayanıklı olduğu gibi ısıya karşı da dayanıklıdır.
Normal camlara göre daha dayanıklı olan temperli cam alırken dikkat edilecekler sayesinde daha uzun zaman kullanılabilir. Kırılmaya karşı daha dayanıklıdır. Standart camlar kırıldığında tuzla buz olur ve kesicidir. Darbelere karşı dayanıklı olan temperli camlar kırılsa dahi keskin olmayan parçalara ayrılır.
Genellikle açılmayan cam balkonlarda 6mm, açılan cam balkonlarda 8mm, toplanabilir cam balkon sistemlerinde ise 10 mm cam kalınlığı kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra sistemde kullanılan alüminyum gövde kalınlıkları genellikle 3mm ve paslanmaz malzemeden uygulanmaktadır.
Bunun dışında ev ve endüstriyel tip fırınların kapaklarında, cam masa ve sehpalarda, cam tabak ve pişirme tepsilerinde de kullanılmaktadır. Temperli camlar en az 3 milimetre kalınlığında olmak üzere, kullanılacağı ürüne göre yaklaşık 20 milimetreye kadar farklı kalınlıklarda üretilebilmektedir.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8mm gibi farklı seçeneklerde üretilebilmektedir. En çok kullanılan seçenek ise genellikle 5 mm olanıdır. Tabi bu kişiden kişiye ve kullanıulacak ortamlara göre değişiklik gösterebilir.
Genel olarak, cam balkonlarda kullanılan camların kalınlığı 8 mm ile 12 mm arasında değişebilir.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar.
Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir. Dolayısıyla bu sayede bu tarz camların güvenli cam olarak tanımlandıklarını da ifade etmek mümkün olmaktadır.
Bu cam çeşitli sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaşılanı mevsim değişiklikleridir. Uzama ve kısalma camda strese(gerilmeye) sebep olur ve bu gerilme miktarı basınç dayanımını geçmesi ile camın en zayıf noktasından kırılmasına sebep olur. Kırılma nedenlerinden bir diğeri de üretim hatasıdır.
Temperli cam ekran koruyucular adi ustunde temperli cam malzemeden yapiliyor ve kalindirlar. Ikisinin de sertlik derecesi 9H olarak geciyor. Ekran koruyucu taktiginda home tusu gomulmesin ve kenarlari kalkik olmasin istiyorsan, nano glass olanlardan almani tavsiye ederim.
Temperli camın metrekare fiyatının ortalama olarak 100 TL kadar olduğunu ifade etmek de mümkün olur. Ancak kimi zaman temberli cam fiyatları metrekare bazlı olarak 200 TL civarında da olabilmektedir.
9H Hardness
Ekran koruma filminin en sert kalem standardı olan 9H kalemle çizilemediğini belirtir. Çok büyük bir dayanıklılık testi değildir ancak üreticinin bu konuya dikkat etmesi ürün kalitesi açısından önemlidir.
Cam Kalınlığının 8-10 mm Olması Gerekir.
Katlanır cam aralarında silikon ve alüminyum olmak üzere iki tip conta kullanılmaktadır.
Cam kalınlığı ölçer esas olarak camın kalınlığını ve ara hava tabakasının kalınlığını ölçmek için kullanılır. Lazer yansıma prensibi kullanılarak, camın ve hava ara katmanının kalınlığı camın bir tarafına yerleştirilerek ölçülebilir, bu özellikle kumpas gibi aletlerin ölçülmesinin zor olduğu yerler için uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri