Sürprim Ne Demek? Sürprim, kısaca “poliçeni zamanında yenilememen gibi farklı gerekçelerle prim bedeline uygulanan zam” olarak ifade edilebilir. Yani eğer poliçe yenileme döneminde poliçeyi yenilemezsen sigorta şirketi senden ekstra ücret talep eder ve gecikmeden dolayı yenilenen poliçende prim zamlı olarak uygulanır.
Sürprim oranı, bir sigortalının poliçesine yansıyacak olan miktarı belirlemek için kullanılıyor. Bu oran her sigorta ürünü için farklılık gösteriyor. Bazı sigorta türleri için tavan sürprim oranı devlet tarafından belirlenirken, diğer sigorta ürünleri tamamen sigorta şirketinin kararlarına bağlı olarak belirleniyor.
Sürprim oranına devlet tarafından üst sınır konulan sigorta türü, Zorunlu Trafik Sigortasıdır. Zorunlu Trafik Sigortasını yenilemeyi geciktirdiğiniz takdirde sigorta; her ay için en fazla %5, toplamda ise en fazla %50 olmak üzere sürprim uygulayabilir.
7. Basamak: Poliçenin üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde %40 indirim uygulanır. 8.Basamak: En az 5 sigorta süresi boyunca 7.basamakta bulunanlara sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda uygulanır.
6. Basamak: Poliçenin ikinci yılında hasarsızlık olması halinde %30 indirim uygulanır. 7. Basamak: Poliçenin üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde %45 indirim uygulanır.
İlgili 33 soru bulundu
Çok hasarlı sürücüler için (bunların sayısı 10 bin civarında) 0'ıncı basamak ve hasarsız sürücüler için de 8'inci basamak. Buna göre, en az 5 yıl boyunca 7. basamakta bulunan hasarsız sigortalılar bu süre içinde herhangi bir kazaya karışmaz ve tazminat ödemesi yapılmazsa, 5'inci yıldan sonra 8. basamağa geçecekler.
Trafik sigortası hasarsızlık indirim oranları hesaplamasında sürücülerin değerlendirildiği yedi basamak vardır; trafiğe ilk defa çıkan sürücüler dördüncü basamaktan başlar. Poliçe süresince kaza yapmayan sürücüler ilk yıl beşinci basamağa yükselir ve poliçe yenilerken %10 hasarsızlık indirimi elde eder.
4. basamak ise trafiğe ilk kez çıkacak olan araç sürücülerine uygulanan bir tarifedir. Trafik sigortası poliçesinin ilk yılında hasarsızlık olması durumunda araç sürücülerine %10 indirim oranı uygulanmaktadır.
Trafik sigortalarındaki basamaklara göre poliçenin ilk yılında hasar meydana gelirse, 3. basamakla yüzde 50, ikinci yıl hasarla kapatılırsa 2. basamakla yüzde 100, üçüncü yıl hasarla kapatılırsa 1. basamakla yüzde 150 oranında prim artışı yansıtılmaktadır. Bulunduğunuz basamak, almış olduğunuz cezalar ve dolayısıyla da ...
Kasko hasarsızlık indirimi hesaplama süreci, temelde zorunlu trafik sigortasındaki yönteme benzer. Tabii zorunlu trafik sigortasında kademelerin oluşmasında yenileme süresi etkiliyken, kasko hasarsızlık indiriminde kazasız geçirilen yıl dikkate alınır. Kasko hasarsızlık kademeleri, 4 evre şeklinde düzenlenmiştir.
Hasarsızlık İndirimi Oranları Birinci yılın sonunda %30 İkinci yılın sonunda %40 Üçüncü yılın sonunda %50 Dördüncü yılın sonunda %60 Beşinci yılın sonunda %65 uygulanacaktır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır. Bu kapsamda yer alanlar, zorunlu sigortalılıkları sona erdiği tarihten itibaren 10(on) gün süreyle genel sağlık sigortasından yararlanabileceklerdir.
Sigorta bedeli, sigorta şirketinin sorumluluğunun üst sınırını oluşturur. Dolayısıyla sigortalı riskin bedeli poliçede hatalı belirtilmiş olsa dahi, sigorta şirketi, sigorta bedelinin üzerinde kalan hasarlardan sorumlu olmayacaktır. Sigortalanan varlığın gerçek piyasa bedeline, sigorta değeri denmektedir.
Poliçe Prim Bedeli
Prim bedeli, sigortayı yapan kuruluşun vadettiği teminatları yerine getirmek için sigortalıdan talep edilen tutardır. Poliçe primlerinin temelini oluşturduğu sigorta fiyatları, sigortanın türüne, kapsadığı teminatlara, ek hizmetlere ve benzeri ayrıntılara göre değişiklik göstermektedir.
Belirli ücretler halinde ödenen bu bedele sigorta primi denir. Kısacası sigortacılık sisteminde prim, hizmetin satışını gerçekleştiren yetkili tarafından sağlanan teminatı satın alan kişilerin ödediği ücrettir.
Basamak sorgulamayı tam olarak gerçekleştirmek istiyorsanız tramer.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Burada kendi sigorta şirketinizi seçip ardından poliçe sicil numaranızı ve istenen diğer bilgileri doldurmanız yeterlidir. Bu işlemler ardından tam olarak ait olduğunuz basamağı görebilirsiniz.
5. basamak: poliçenin ilk yılı hasarsız tamamlandıysa %15 indirim uygulanmasıdır. 4. basamak: Trafiğe ilk kez çıkan araç sahipleri için uygulanır. 3. basamak: poliçenin ilk yılı hasarla sonuçlandıysa %50 zam uygulanmasıdır. 2. basamak: poliçenin 2. yılı hasarla sonuçlandıysa %100 zam uygulanmasıdır.
Trafik sigortasında teminatlar ve teminat limitleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenir ve trafik sigortası tavan fiyatı; aracın modeli, yaşanılan il (plaka numarası) ve aracın hasar geçmişi gibi unsurlar dikkate alınarak hesaplanır.
Trafik Sigortası Poliçe Basamak Hesaplama
3.basamak: Sigorta poliçesinin ilk yılının hasarla kapatılması halinde %50 artış yapılır. 4.basamak: İlk kez trafiğe çıkacak sürücüler uygulanan tarifedir. 5.basamak: Sigorta poliçesinin ilk yılında hasarsızlık olması halinde %15 indirim yapılır.
Bağ-Kur'da 24 basamaklı gelir tablosu bulunmaktadır. En düşük basamak 1, en yüksek basamak ise 24 dür. Bağ-Kur sigortalısı olacaklar ilk girişte 1 ile 12. basamaktan birini, sigortalılığın başladığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde seçebilirler.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri