Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.
B vitamini içeren besin kaynakları arasında tahıllar, et, baklagiller, yumurta, süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur. İlginç bir şekilde, yüksek dozlarda B vitaminlerinin, aminoasit homosisteininin kan seviyelerini düşürerek ruh hali ve enerji seviyesi gibi stres semptomlarını iyileştirdiği öne sürülmüştür.
B12 eksikliğinin etkileri Alzheimer ile karıştırılabiliyor
B12 eksikliği yaşlılarda oldukça yaygındır ve bu yaş grubunda depresyonun temel nedenlerinden biridir. 65 yaş üstünde B12 eksikliği oranı % 3-42 arasında saptanmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Yapılan bir takım araştırmalarda; B12 vitamini serumundaki azalmanın, depresyondaki artış ile ilişkili olduğuna dair kanıtlar bulunmuştur. Buna bağlı olarak B12 vitamini durumunun depresyonu daha iyi tedavi edebileceği de öngörülmüştür. Depresyona sahip bireylerin, günde 1 miligram B12 takviyesi alması tavsiye edilir.
C vitamini içeriği yüksek olan portakal bağışıklık sisteminizi güçlendirirken; stres hormonlarının seviyesini de frenleyebilir. Yapılan araştırmalara göre stresli bir görev öncesi C vitamini alan bireylerde yüksek kan basıncı, kan basıncı ve kortizol (stres hormonu) düzeylerinin daha hızlı normale döndüğü görülmüştür.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir.
B12 vitamini eksikliği, bir kişinin ruh halini etkileyerek potansiyel olarak sinirlilik veya depresyona neden olabilir.
D vitamini eksikliği depresyona neden olabilir, ya da depresyon düşük D vitamini düzeyleri için risk artırıyor olabilir. Örneğin, depresyon tanısı olan insanların daha fazla zamanlarını kapalı alanlarda geçirmeleri, daha az sağlıklı beslenmeleri, D vitamini düzeylerini düşürüyor olabilir.
Yetim, "Depresyon, anksiyete, sinirlilik, halüsinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı gibi şikayetleriniz varsa kötü düşünmeden önce B12 düzeyinizi ölçtürün.
Stres ve depresyon semptomlarını azaltır
Magnezyum beyin fonksiyonları ve ruh halinde kritik bir rol oynadığından eksikliği durumunda depresyon ortaya çıkabilir.
Depresyon her şeyi ertelemeniz için size bahaneler sunar. Aksine bu bahaneleri ertelemek yaşam tarzınızdaki değişiklerden biri olabilir. Depresyona ne iyi gelir özellikle her sabah sizi zinde tutacak ve neşe verecek bir alışkanlık edinin. (Spor yapmak, yoga, erken kalkmak, meditasyon yapmak, müzik dinlemek..)
832 hasta üzerinde araştırma yapan İngiliz bilim insanları, yüksek dozda B grubu vitamin takviyesiyle uygulanan şizofreni tedavisinin, standart tedavilere oranla hastalık belirtilerini daha fazla azalttığını ortaya koydu.
Kronik ağrı tedavisinde kilo verilmesi gibi yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanması ve vitamin D eksikliğinin replasmanı anksiyete ve depresyon durumunda iyileşme sağlayabilir.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar.
Şu gayet net: D ve B12 vitamini noksanlıklarında depresyona yakalanma ihtimali artıyor. B6 vitamini noksanlığının da depresyonu tetiklemesi mümkün. Bizde özellikle D ve B12 vitamini eksikliği yaygın görülen iki sorun. Belki biraz da bu nedenle depresyonun sık görüldüğü bir ülke olduk.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Nootropikler veya nootropik ilaçlar (halk arasında beyin dopingi ve zeka artırıcı olarak da bilinir), sağlıklı bireylerde dikkat, hafıza, yaratıcılık ve motivasyon gibi zihinsel fonksiyonları artırmaya yönelik kullanılan çeşitli ilaç ve gıda takviyelerine verilen ortak ad.
Bilinen 13 vitaminden biri olan D vitamininin eksikliğinde de unutkanlık görülebilmektedir. Eğer vücutta yeterli miktarda B12 vitamini olmazsa, nöronların sağlıklı çalışmasının önüne geçer, bu da fiziksel ve zihinsel performansı düşürürken ayrıca unutkanlık problemi meydana gelir.
Beynin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri olan B12 vitamini, beyin hücrelerinin yenilenmesi ve korunmasında ve insan vücudunda bulunan çok fazla sayıdaki hücreler aracılığı ile farklı bölgelere mesajlar ileten ve onları yönlendiren sinir sisteminin düzenli çalışmasında görev almaktadır.
Suda eriyen bir vitamin olan B12'nin zihin ve beden sağlığımız için oldukça önemli faydaları bulunmakta. Eksikliğinde ise bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilmekte. Bu belirtiler arasında dikkat dağınıklığı, baş dönmesi, kabızlık, stres ve iştah kaybı gibi durumlar bulunuyor.
Vitamin B Kompleksi ve Vitamin B5
Bu vitaminlerin vücudun stres seviyeleri üzerinde büyük etkisi olduğu bilinmektedir. B vitamini, bağışıklık sisteminin genel canlılığında güçlü bir rol oynar. Bu vitaminlerden herhangi birinde eksiklik varsa, stresi azaltmak için B kompleks bileşik takviyelerini düşünün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri