Diyanet, bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtti. Diyanet, kızların 9 yaşında gebe kalabileceklerini, erkeklerin de 12 yaşına girdiklerinde baba olabileceklerini bildirdi.
İngiltere'nin en büyük sorunlarından biri ergenlik dönemindeki kız çocuklarının hamile kalması. Son araştırma hamile kalan kızların yaşlarının 10'a kadar gerilediği yönünde. Araştırmaya göre, son 8 yıl içinde henüz ilkokulu bitirmemiş 54 kız çocuk hamile kaldı. Bu çocuklardan 15'i sadece 10, 39'u ise 11 yaşındaydı.
Kadınlar adet dönemlerine başladıklarında ergenlik döneminden menopoza girene kadar hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilirler. Ortalama bir kadının doğurganlık yaşı 12 ile 51 yaş arasındadır. Tabii ki yaş ilerledikçe doğurganlık azalır ve gebe kalmak zorlaşır.
Hamilelik, ilk adet döneminden (menarş) önce olabilen ancak genellikle adetlerin başlamasından sonra ortaya çıkan yumurtlamanın başlamasından sonra cinsel ilişki ile ortaya çıkabilir. İyi beslenmiş kadınlarda ilk regl genellikle 12-13 yaş civarında gerçekleşir.
Lina, tıp tarihinin gördüğü ve kayıt altına alabildiği en genç anne ünvanına sahiptir. 5 yaş, 7 ay, 17 günlükken doğum yapmış ve bir erkek çocuğu dünyaya getirmiştir. Bu, bugüne kadar keşfedilen en genç gebeliktir (bir sonraki örnek, Rusya'da 6.5 yaşında doğum yapmış olan bir çocuktur).
İlgili 34 soru bulundu
Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. Doğurganlık duruma kadına göre değişecektir. Hamile kalma yeteneği kadında ve erkekte birçok unsura göre değişir. Yani kadınlar için hamile kalma yaşı gibi bir aralık yoktur.
Yumurta üretimi olan kadınlarda sağlıklı bir sperm ile her yaşta gebelik görülebilir. Kadınlarda gebelik için yaş faktörü önemli olsa da aslında yumurta üretimi olmasına bakılır. Sağlıklı yumurta üretimi varsa her yaşta hamile kalınabilir.
Sorusunun cevabı uzmanlara göre evettir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hamile kalmak isteyen kişilerin genetik geçmişi ve adet olmamanın nedeni araştırılarak ilaç tedavileri ile hamile kalmalarının mümkün olduğu biliniyor.
İslâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir. Bu yaşa ulaştıktan sonra erkeğin ihtilam olması, baba olabilme devresine girmesi; kızın da adet görmesi, gebe kalabilme çağına ulaşması fiilî olarak bâliğ olmalarıdır.
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır. Ancak literatüre geçmiş mucize gebelikler de mevcuttur, fakat oldukça nadirdir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
Bu Sözleşme uyarınca çocuğa uygulanabilecek olan kanuna göre daha erken yaşta reşit olma durumu hariç, onsekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.
18 yaşından küçük bireyler çocuk olarak tanımlanır. Çocuğun gebe kalmış olması cinsel istismardır. Çocuğun cinsel istismarı Türk Ceza Kanunu'nda yasaklanmış ve ceza gerektiren bir suç olarak tanımlanmıştır.
Birinin giysilerle hamile kalması mümkün değildir. Hamilelik, spermin genellikle cinsel organların çıplak temasıyla ve vücut sıvılarının temasıyla oluşabilir. Spermin yumurtaya ulaşabilmesi gereklidir. Bu nedenle, her iki kişide kıyafetleri giyinikse, hamile kalmak pek olası değildir.
Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz. Burada önemli olan bu dönemi doğru belirleyebilmektir.
Bir ayda, çocuk sahibi olmak isteyen her 100 çiftten yalnızca 20'si başarıya ulaşır. 2 yıl boyunca çocuk sahibi olmak isteyenlerin ise %95'i gebelik sağlayabilir. Gebeliğin sağlanabilmesi için kadının, yumurtlama zamanını bilmesi, dolayısıyla adet döngüsünü takip etmesi önemlidir.
İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz. Ultrasonda da görülmez. Hamileliğin testlerde ve ultrasonda görünmesi için döllenmenin üzerinden 14 gün geçmesi gerekir. Ancak bu durum erken hamilelik belirtilerinin görülmesine engel olmaz.
Ortalama bir kadının doğurganlık yaşı 12 ile 51 yaş aralığındadır. Fakat yaş ilerledikçe hamile kalma ihtimali de azalmaktadır. Bu nedenle de hamilelik komplikasyonları için daha da büyük bir risk teşkil etmektedir.
Normalde 10-10.5 yaşından sonra adet görmek normal olarak kabul edilmektedir, Türkiye için ortalama 12-12,5 yaştır. Normal zamanında başlayan ergenliğin ve adetlerin durdurulması ve geciktirilmesinin daha fazla boy kazanımına neden olduğuna dair yeterli bilimsel veri yoktur.
Her anne adayı gebelik döneminde adet kanaması yaşayabilir. Bu durumda mutlaka uzman ile görüşmeli ve gerekli incelemeleri yapması beklenmelidir. Bazı durumlarda anne adayları gebelik dönemindeki kanamaları adet kanaması olarak da değerlendirebiliyorlar.
37 haftalık hamile olduğu ortaya çıkan Suriye uyruklu kız çocuğu, bir yıl önce ailesi tarafından imam nikâhıyla evlendirilmiş. BirGün'ün ortaya çıkardığı çocuk istismarının yankıları sürerken, Diyarbakır'da 13 yaşındaki çocuğun hamile olduğu ortaya çıktı.
Adet dönemi içinde olan kişilerde kızlık zarı bozulmadan gebe kalınamaz. Ara kanama olması durumunda gebelik olasılığı mümkün olur. Adet dönemi içinde olmayan kişilerde yumurtlama olmaz. Kızlık zarı bozulmadığında sürtünme ile düşük olasılıkla olsa da gebelik ortaya çıkabilir.
"Gebelik testi yaptıran istismarcı babalar”
Doktora göre, kız çocukları çoğunlukla akraba ya da tanıdıklarının istismarı sonucu hamile kalabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri