Spirallerin ömrü eğer bakır olan klasik spiral tercih edilmişse 10 yıl, hormonlu olan tercih edilmiş ise 3 yıl kadardır.
Genellikle progesteron içeren RIA'lar 1 yıl sonra değiştirilir. Bakır içeren RIA'lar ise 5 yıl kullanılabilir. Spiralin süresi dolduğunda, bir sorun yoksa yeni bir spiral eskisi çıkarıldıktan hemen sonra takılabilir. Rahimin bir süre dinlendirilmesi gibi bir kavram geçerli değildir.
Spiral Nasıl Çıkarılır? Spiralin adet döneminde çıkarılması gerekmektedir. Spiralin acil olarak çıkarılması gerekiyorsa herhangi bir dönemde çıkarılabilir ancak aciliyet teşkil eden bir durum yoksa rahim ağzının açık olduğu adet döneminde çekilmesi tercih edilir. Spiral anestezi gerekmeden çıkarılır.
Spiralin çıkarılması zor bir işlem olmayıp anestezi işlemi gerektirmez. Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır. Bu işlem ağrısızdır.
En yaygın doğum kontrol yöntemlerinden spiralin güvenilirlik oranı yüzde 98. Spiraller yaklaşık altı yıl boyunca etkili ancak 'kayma' ve 'düşme'lere karşı dikkat! Spiral olarak bilinen rahim içi araçlar yüzde 98 oranında, altı yıl boyunca gebelikten koruyor.
İlgili 25 soru bulundu
RİA (spiral) çıkartıldıktan sonra ultrason ile kontrolü yapılır. RİA (spiral) kullanım süresi 5 -10 yıldır. Bu süreçte rutin kontrollerin yaptırılması gerekmektedir. RİA çıkarıldıktan hemen sonra gebelik riski yüksektir.
Spiralin diğer korunma yöntemleri ile karşılaştırıldığında, koruyuculuk oranı oldukça yüksektir. Spiral takan kadınların sadece %2'sinde gebelik gelişme riski vardır. Zamanla spiralin bakır ve progesteron içeriği de azalacağı için ortalama her 5 yılda bir spiralin değiştirilmesi önerilir.
AİLE PLANLAMASI
Bu yöntemlerden: Hap, Kondom, Rahim içi araç (spiral), Aile Sağlığı Merkezimizde ücretsiz uygulanmaktadır. Spiral taktıran hastalarımızdan istedikleri zaman spiralleri çıkartılmaktadır. Aile Planlamasının Amacı: Ailelerin çocuk sahibi olmalarını engellemek veya çocuk sayısını sınırlamak değildir.
Spiral çıkarıldıktan sonra bir hafta süreyle cinsel ilişki yasağı bulunmaktadır. Onun haricinde herhangi bir kısıtlama gerektirmez.
İki hafta süresince cinsel ilişkide bulunulmamalı, her 6 ayda en geç 1 yılda spiral kontrol ettirilmelidir. Spiral süresi dolduğunda spiral çıkarılıp hemen yenisi takılabilir. Spiral çıkarıldıktan sonra 6 ay süreyle gebelik oluşamayabilir.
Ancak spiralin ipi görünmüyorsa o zaman spiral çıkartma ağrılı olabilir. Bu durumda anestezi altında uyuyarak spiral çıkarılabilir.
Hayır bakırlı normal spiraller herhangi bir hormon veya başka bir ilaç içermediği için kilo alınması veya verilmesi ile hiçbir ilgisi yoktur.
Spirallerin ömrü eğer bakır olan klasik spiral tercih edilmişse 10 yıl, hormonlu olan tercih edilmiş ise 3 yıl kadardır.
Sorusu sıklıkla soruluyor. Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir.
Histeroskopi operasyonu genellikle 30-40 dakika sürer. İşlem sonrası hastalar yaklaşık 2-4 saat hastanede takip edilirler. takip sonrası problem yoksa eve gönderilir. Hastalar Ortalama 1-2 gün içinde normal hayatına dönebilir, işine başlayabilir.
Spiral Vajinada Koku Yapar mı? Spiral enfeksiyona yatkınlığı artırabilir. Ancak enfeksiyon yoksa spiral vajinada koku yapmaz.
Hormonlu spiral kilo aldırır mı? Çalışmalar spiral kullanan kadınların %5'inden daha azında kilo alma şikayeti olduğunu göstermektedir.
Uzun Süreli Etki: Hormonlu spiral, yerleştirildikten sonra rahim içinde 5 yıl boyunca kalabilir. Bu, düzenli doğum kontrol yöntemi kullanma gerekliliğini azaltır ve kullanıcılara uzun süreli koruma sağlar.
Bu yöntemlerden: Hap, Kondom, Rahim içi araç (spiral), Aile Sağlığı Merkezimizde ücretsiz uygulanmaktadır. Spiral taktıran hastalarımızdan istedikleri zaman spiralleri çıkartılmaktadır.
Spiralin nasıl takıldığı konusu spiral kullanımını düşünen kadınların en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Spiral takma işlemi tecrübeli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından birkaç dakika içerisinde uygulanan oldukça kolay bir işlemdir.
Bu sayede hastanın kan değerleri de yükselir.Adet görmeme bir sorun yaratmaz spiral cıkarıldıktan sonra adetler normale döner.Adet görmeme menopoz veya hamilelik olarak yorumlanmamalıdır çünkü bu hormonlu spiralin koruyuculuğu yüzde 99.9 dur.Bazen kirli kan nereye gidiyor diye düşünülebiliyor.Spiralin içerdiği hormon ...
Hormonlu spiral 5 yıl boyunca, bakırlı spiraller daha uzun süre korumaya devam eder. Rahim içinde fundus (tepe noktasına) sabitlenen bakırlı spiral de (gynefix) koruma oranı % 99'dan bile fazladır. Spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ve yılda bir kontrolleri yapılınca artık gebeliği düşünmenize gerek yoktur.
Rahim içi spiral fiyatları kullanılan spiralin türüne göre göre değişebilmektedir. Örneğin ürünün ithal olması nedeniyle gynefix spiral, yani boncuklu spiral fiyatı 4500-5500 TL arasında olurken hormonlu spiral fiyatları biraz daha aşağıda olabilmektedir.
Rahim içi araç (RİA) veya spiral, hamileliği önlemek için rahme yerleştirilen küçük bir doğum kontrol cihazıdır. Bakır RİA ve hormonal RİA (Mirena) olmak üzere iki tip rahim içi araç bulunmaktadır. Bakır RİA 10 yıla kadar ve hormonal RİA (Mirena) ise 5 yıla kadar yerinde kalacak şekilde tasarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri