100.000 TL için 1 yıllık Hayat Sigortası prim tutarı, 35 yaşındaki erkek müşteri için 729,51 TL'dir. Sigorta primi, 35 yaş üzerinden hesaplanmış olup kredi tutarı, kredi vadesi, müşteri yaşına göre değişiklik göstermektedir. Efektif Yıllık Faiz Oranı örnek vade ve örnek tutar üzerinden hesaplanmıştır.
Ancak ihtiyaç kredisi için yıllık ortalama yıllık 50-70 TL, konut kredisi (mortgage) için yıllık ortalama yıllık 450-550 TL, taşıt kredisi için ise 100-350 TL hayat sigortası prim bedeli alınmaktadır. Bu fiyatlar bankalara ve sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir.
18-69 yaş arasında ve sağlıklıysanız, Tam Kapsamlı Hayat Sigortası'ndan faydalanabilirsiniz. Sigorta süresi bir yıldır. Bu süre sonunda poliçe, sağlık beyanına gerek kalmadan beş yıl süreyle otomatik olarak yenilenir.
Kullanılan kredi ile alakalı olmamasına rağmen hemen hemen tüm bankalar bu sigorta poliçesini kredi kullanan vatandaşa satıyor. Primler 10 bin lira kredi kullanan vatandaş için 600 ile 800 TL arasında değişiyor.
150.000 TL İhtiyaç kredisinin geri ödemesi, 60 ay vade ve % 2,56 faiz oranı ile toplam 330.229,39 TL'dir.
İlgili 27 soru bulundu
Asgari ücretli bir çalışan için SGK primi %14 şeklindedir. İşsizlik sigortası %1 şeklindedir. İşveren için ise SGK primi %15,5 şeklindedir. İşveren için işsizlik sigortası payı da %2'dir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Hayat sigortası ürünlerinde, primlerinizi seçtiğiniz ürünün özelliğine göre TL olarak ya da ABD Doları veya Avro'ya endeksli olarak peşin,yıllık, aylık, 3 aylık, 6 aylık taksitler halinde gerçekleştirebilirsiniz. Dövize endeksli ürünlerde, prim ödeme tarihindeki TCMB döviz alış kuru üzerinden TL olarak tahsil edilir.
Kredi borçlarını ödeyen ve hayat sigortası iadesi almak isteyen müşteriler dilekçe ile geri ödeme alabilmektedir. Eğer söz konusu banka iade konusunda zorluk çıkarırsa tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunmak da mümkündür.
Yani kredi borcu devam eden biri hayatını kaybederse, bazı istisnai durumlar hariç tüm borçları sigorta şirketi tarafından ödenir. Bu istisnalar ise: Borçlunun ölümünde intihar vb. şüpheli bir durum olması halinde sigorta ödeme yapmayabilir.
Sigorta tutarınız, kredi sözleşmesinde belirlenen geri ödeme planınızdaki borç tutarı kadardır. Yaşam kaybı durumunda katılım sertifikasında belirtilen teminat tutarı, sigortacı tarafından ilgili banka şubesine ödenir. Kredi borcu kapatıldıktan sonra, varsa kalan tutar sigortalının lehtarlarına ödenir.
Hayat sigortalarında prim nasıl hesaplanmaktadır? Hayat sigortası primleri yaşa göre belirlenmektedir. Sigorta şirketine göre meslek ve cinsiyetin de dikkate alındığı prim tabloları bulunmaktadır. Seçilen teminat tutarları da dikkate alınarak prim hesaplanır.
Sigorta primi, kredi tutarına ve süresine göre hesaplanır. Hayat sigortanız sizi korumaya devam ederken siz de sistemdeki vergi avantajından yararlanabilirsiniz.
Risk primini oluşturan risklerden bir tanesi de kredi kullanan kişinin hayatını kaybetmesidir. Bu noktada hayat sigortası olan bir kişinin risk priminden indirim yapılır; daha düşük risk primi uygulanır. Dolayısıyla her ay ödenen faiz tutarı hayat sigortası olan kişide daha düşüktür.
Kredi kullandırılırken yapılan sigortalar, tüketiciye yansıtılır. Bu nedenle eğer banka size bilgi vermeden sigorta yaparsa poliçeyi iptal edebilirsiniz. Ayrıca kredi hayat sigortası iadesi kapsamında ödenmiş primleri de geri alırsınız.
Hayat sigortasının süresi, kredi geri ödeme süresi ile uyumlu olacak şekilde planlanır ve eğer kredi geri ödeme süresi 1 yılı aşarsa bu durumda hayat sigorta yenilenir ve ödenecek olan prim tutarı da yıllık olarak değişecektir.
Hayat sigortası iptali için kullanıcılara cayma hakkı tanınmıştır. Cayma hakkı süresi 30 gündür ve bu süre içinde iptal başvurusunda bulunmak gerekir. Hayat sigortası parasının geri alınabilmesi için dilekçe ile başvuru yapıldıktan sonra sigorta şirketinin inceleme süresini tamamlaması beklenmelidir.
Buna göre; Brüt 10 bin 8 lira olan asgari ücretin 8 bin 506 lira 80 kuruşunu net asgari ücret, 1401 lira 12 kuruşunu SGK Primi ve 100 lira 8 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu. Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş oldu.
Bu bağlamda 2023 yılında asgari ücret SGK primi %14 olarak ve işsizlik sigortasi primi %1 olarak açıklandı. Bu durumda kesintiler toplamı 2.012 TL olan asgari ücret, brüt olarak 13.414 TL hesaplandı. Kesinti sonrası çalışana ödenen net asgari ödeme tutarı ise 2023 yılında 11.402 TL'dir.
Sigorta primi hesaplama ilk aşamada karışık gibi görünebilir. Ancak sigorta prim oranlarını brüt maaşınız üzerinden kolay bir örnekle açıklayabiliriz. Söz konusu brüt maaş 10.000 TL olsun. Hesaplama sonucunda, 10.000 TL brüt ücretli bir çalışan için SGK'ye ödenmesi gereken sigorta primi 3.750 TL'dir.
15.000 TL brüt maaş alan bir çalışanın SGK primi işçi payı aylık 2.100 TL'dir. Ayrıca çalışandan işsizlik sigortası işçi payı da kesilir ve bu tutar aylık 150 TL'dir. 15.000 TL brüt maaş alan bir çalışan için işverenin ödeyeceği SGK primi işveren payı (% indirimli) ise 2.325 TL'dir.
Bilindiği gibi SGK ayı 30, yılı 360 gün olarak esas almaktadır. Fiili yıl günü esas alınmadığı içim her 4 yılda bir işçilerin 21 günlük sigortalı gün sayısı eksik kayıt edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri