Vücutta karaciğerin metabolize edeceğinden çok daha fazla şeker mevcutsa karaciğer bu şeker oranını yağa dönüştürür. Bu yağlar, kana salınır. Buna bağlı olarak trigliserid oranında artışlar olur. Aynı zamanda şeker, kötü kolesterol adı verilen LDL'yi taşımakta olan küçük parçacıkların da artmasına neden olur.
Aslında ne şekilde olursa olsun, şeker, diyet yapanlar için asla alınmaması gereken gıda maddelerinin başında geliyor.
Şekeri bıraktıktan bir hafta sonra insülin seviyelerindeki ve enflamatuar (iltihap) tepkilerdeki gelişmelerle başlayarak vücudunuz hızla kendini onarmaya başlar. 72 saat içinde, insülin seviyeleriniz stabilize olmaya başladığında, diğer hormonlar da (yağ depolama ile ilgili olanlar gibi) normal seviyelere döner.
21 gün boyunca; Beyaz veya esmer şeker ve bunları içeren kek, kurabiye, çikolata, pasta, dondurma, meyveli yoğurt, puding, şekerli çay-kahve, meşrubat vb. yiyecekleri tüketmiyoruz. Şeker olarak yalnızca günde 2-3 porsiyon meyve ve 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez veya 2 kare (10 g) bitter çikolata tüketebilirsiniz.
Şekersiz beslenme kan şekerinin kontrolü ve insülin seviyelerinin azalması gibi fayda sağlar. İlave şeker kaynaklarını kesmek, özellikle protein ve lif bakımından zengin bir diyet tercih etmenizle birlikte kilo vermenize yardımcı olur. Şekersiz beslenme kısa süre içerisinde karaciğer sağlığını da olumlu yönde etkiler.
İlgili 40 soru bulundu
21 GÜN ŞEKERSİZ DİYET LİSTESİ KAÇ KİLO VERDİRİR? Bu zayıflama programında 21 günün sonuna gelindiğinde; minimum dört (4) maksimum yedi (7) kilo verdirmektedir. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, vereceğiniz bu kilo tamamen yağdan gideceği için kalıcı zayıflamayı beraberinde getirmektedir.
8. Kilo kaybı yaşanır.
Şeker bırakıldıktan sonra başlangıçta çok fazla su ağırlığı kaybedilmektedir. Ardından kilo kaybı yağlardan sağlanır. Şekerin 1 hafta tamamen kesilmesi ile minimum 3 kilo verilir.
Bir yıl boyunca rafine şeker tüketmemek, cildinizde akne, tahriş ve çizgilenmelerde ciddi bir azalma olduğunu gösterecek. Diyabet, kalp krizi ve felç gibi hastalıkların riskinde ciddi bir azalma yaşayacaksınız. Ayrıca enerjiniz daha yüksek olacak ve psikolojik olarak daha mutlu hissedeceksiniz.
Şeker ve una bağımlı olmak psikolojik değil, biyolojik. Hormon ve nörotransmitterlerin şeker alışkanlığı, kontrolsüz bir yeme isteğine sebep oluyor. Kansere bile sebep olan şeker bağımlılığından kurtulmak imkansız değil. Yapılan araştırmalar sadece 10 günde vücudu şekerden arındırmanın mümkün olduğunu gösteriyor.
Vücut şeker almaya alışkın olduğu için aniden şeker kullanımını sonlandırmak çeşitli olumsuzluklara yol açabilir. Yorgunluk, halsizlik, tahammülsüzlük gibi belirtilerin yaşanması mümkündür. Şeker alımı bırakılacağı için kan şekeriniz de olağan düzeyinde kalmayacaktır.
Açlık kan şekeri ölçümü için en az 8-12 saat aç kalınması gerekir. Bu süre boyunca sadece su tüketmek mümkündür. Özellikle sabah erken saatlerde yapılacak olan açlık kan şekeri testi için hastaların uyandıktan sonra hiçbir şey yemeden ve içmeden hemen laboratuvara gitmeleri önerilir.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Dahası, şeker, vücutta inflamasyona yol açabilir. Bu, antrenman sonrası toparlanmayı zorlaştırabilir ve dolayısıyla kasların onarımını ve büyümesini engelleyebilir. Uzun vadede, bu durum, performans düşüklüğüne ve spor yaralanmalarına daha yatkın hale gelebilir. Şeker, ayrıca insülin direncine de yol açabilir.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Bu değer 60 mg/dl altında ise hipoglisemi söz konusudur. Tehlikeli olduğundan tedavi edilmelidir. Eğer bu değer 125 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığının habercisidir.
Yediğimiz pek çok besin şeker içerir
Örneğin 5 adet tatlı bisküvi 3 yemek kaşığı, 100 gram patates cipsi 4 gram, bir adet çikolatalı gofret 3 gram, bir adet simit 4,5 yemek kaşığı şeker içerir.
Vücudun şekere ihtiyacı vardır. Sadece ilave şekerden kaçınmak gerekir. Bu durum şeker bağımlılığını yönetmeniz konusunda sizi zorlayabilir.
Şeker sağlık açısından zararlı mı? Evet, şeker kalp hastalıklarından diyabete kadar çeşitli hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Şeker kullanmayı bıraktığınızda sizi bekleyen baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, tatlı krizleri ve mide bulantısı gibi belirtilere hazırlıklı olun.
Buna göre sofra şekerinin 15 yaş üzeri kişilerde günlük tüketimi yaklaşık 20 gramdır. Yaş gruplarına göre bakıldığında erkeklerde şeker tüketimi daha fazla olup en fazla tüketildiği yaş ise 19-64 yaş olarak belirlenmiştir (24.4 g/gün).
Beyaz veya esmer şeker içeren hiçbir gıdayı tüketmemek gerekiyor. Program boyunca beyaz ekmekten, hamur işlerinden uzak durmak gerekiyor. Börek, poğaça, bisküvi, kek, kurabiye gibi beyaz un içeren hiçbir yiyeceğin programda yeri yok. Alkolden tamamen uzak durulmalı.
Şekersiz 21 gün diyetinde yasaklı besinler:
Süt ve süt ürünleri. Şeker ilavesiz de olsa pekmez, meyve püreleri, reçel ya da marmelatlar. Meyveler. Şeker içeren sebzeler (havuç, bezelye, patates, tatlı patates vs.)
Ancak 21 gün şekersiz diyetinde doğal şeker tüketmenizde bir sakınca yoktur. Kuru meyveler ve kuru yemişler : Kuru dut, kuru kayısı, kuru elma ek olarak hurma gibi besinler oldukça tatlı olsa da eklenti şeker içermediklerinden dolayı güvenle kullanılabilirler.
Amerikan Diyet Akademisi'nin (eatright.org'un) önerisi; aylık hedef olarak mevcut kilonun %5'ini belirlenmesidir. Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri