KPSS LİSANS PUANI KAÇ YIL GEÇERLİ? 2023-KPSS sınav sonuçları, sonuçların açıklanmasından itibaren iki yıl süreyle geçerlidir ancak öğretmen adayları için 2023-KPSS'de elde edilecek puanların geçerlilik süresi bir yıldır.
KPSS-B, Türkiye'de devlet kadrolarına personel almak amacıyla yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucuna göre yapılan bir atama ve kadro türüdür. Kpss'de lise, önlisans ve lisans mezunları Kpss B sınavına katılırlar. Sınav 2 senede bir olur.
KPSS-B grubu sınavı çift yıllarda (2 yılda bir) ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınava ortaöğretim, ön lisans, lisans mezunları girebilir. KPSS-B grubu mesleklerinden birine atanmak isteyen adaylar çift yıllarda yapılan sınava katılmak zorundadır.
KPSS-B kadrolarına alımlar çift yıllarda yapılır. Bu nedenle; A Grubu Kadrolar ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kadrolarına başvurmayacak adayların tekli yıllarda (örn : 2021 , 2023 v.s) KPSS'ye girmeleri etkili olmamaktadır. B grubu atamalarında çift yıl puanları kullanılmaktadır.
B Grubu Lisans kadrolarına P3, B Grubu Ön Lisans kadrolarına P93, ortaöğretim mezunlarına ayrılan B grubu kadrolara ise P94 puan türü ile atama yapılmaktadır. Bu puanlar 2 yıl geçerlidir.
İlgili 33 soru bulundu
2023-KPSS Alan Bilgisi oturumlarının 29-30 Temmuz 2023, 2023-KPSS ÖABT'nin 6 Ağustos 2023, tarihlerinde yapılacaktır.
'Tek' yıllarda yapılan KPSS lisans sınavında elde edilen KPSS P3 puanı tercihlerde kullanılamamaktadır. KPSS B Grubu, kamu kurumlarındaki kadro ayrımını ifade etmektedir.
2023-KPSS Alan Bilgisi oturumlarının 29-30 Temmuz 2023, 2023-KPSS ÖABT'nin 6 Ağustos 2023, tarihlerinde yapılacaktır. A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur.
Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır. Bu kadrolara yapılacak atamalar için müracaat edecekler KPSS-B'ye girmektedir.
Yapılan anket sonuçlarına göre birçok kişi şimdiye dek yapılan en zor KPSS'nin 2009 yılına ait olduğu söylendi. Kesin bir netliği olmadan yapılan ankette yorumlarda en çok 2009 yılının söylenmesi adayların en çok zorlandığı senenin 2009 yılı olduğu yönündeydi.
Tek yıllarda yapılan KPSS'ye sadece lisans (4 yıllık) mezunları katılabilirken, çift yıllarda yapılan KPSS'ye lise, ön lisans ve lisans mezunları katılabilmektedir. B Grubu (Lisans) Memurluk atamaları "merkezi atamalar" ve "kurumsal atamalar" olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.
KPSS Alan Bilgisi her yıl yapılarak ilgili kadrolara atama yapılır. Bu sınava lisans mezunları ve mezun olabilecek durumda olanlar (son sınıf öğrencileri) girebilir. Sadece adayın kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusu yaptığı zaman mezun durumda olması gerekir.
KPSS Lisans B Grubuna Girecek Adaylar Hangi Derslerden Sorumludur? Sınava girecek adaylar; Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık derslerinden sorumludur. Ayrıca Vatandaşlık dersi kapsamında Güncel Bilgiler'den de sorumludur.
KPSS B Memurluk (Lisans) Kadroları
A Grubu kadrolarından farklı olarak tüm lisans bölümleri B Grubu kadroları oluşturur. Mühendis, mimar, veteriner, psikolog, sosyolog, hemşire, ebe vb. tüm lisans kadrolarıdır.
2022/1 merkezi memur atamasında dahi KPSS 2020 B grubunu puanları ile atama yapılacaktır. Yani 2021 yılı KPSS puanı ile memur olarak atanamazsınız.
Lise ve ön lisans ile KPSS lisans B grubu sınavları yapılmayacak. 2024 yılında hem lise, hem ön lisans , hem de lisans KPSS yapılacak. 2024 lisans KPSS: Başvurusu Mayıs 2024'te , sınav ise Temmuz ayının sonunda olur. 2024 ön lisans KPSS: Başvurusu Ağustos 2024'te , sınav ise Ekim ayında yapılır.
KPSS'DE TERCİH YAPABİLMEK İÇİN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR? KPSS'de 60 puan aldıysanız tercih yapabilirsiniz fakat devlet dairelerinde memur olarak çalışmak isteyen adayların atanmak için en az 70 puan seviyesine erişmesi gerekiyor.
2016 yılından beri kamuda KPSS B sınavına ek olarak sözlü sınavla kamu personeli alınıyor. Seçim öncesinde Erdoğan, kamu personeli alımlarında “görevin getirdiği zorunluluklar dışında” mülakat uygulamasının kaldırılacağını vaat etti.
KPSS B grubu puan hesaplamasına göre lisans kadroları için P3 puan türü ile hesaplama yapılır. Ortaöğretim mezunları için ayrılmış olan B grubunda puan hesaplaması P94 puan türü üzerinden hesaplanır. Ön lisans mezunlarının atamaları için puan hesaplaması ise P93 puan türüne göredir.
İşte ÖSYM tarafından yayımlanan 2023 KPSS sınav takvimi;
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 23 Temmuz'da yapılacak. Alan Bilgisi 1. gün oturumları 29 Temmuz'da 2. gün oturumları 30 Temmuz'da yapılacak.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2023 sınav ve sonuç açıklama takvimini yayımladı. Yayımlanan takvimin ardından, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) oturumları için tarihler açıklandı. Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Genel Yetenek-Genel Kültür-Eğitim Bilimleri oturumları 23 Temmuz'da yapılacak.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Ankara Merkez ve/veya İstanbul Temsilciliğinde görevlendirilmek üzere 3 farklı kadroda memur alımı yapacak. Başvuru yapacak adayların 2023 yılı KPSS puanına sahip olmaları gerekmektedir. SPK 2023 KPSS puanı ile memur alımı yapacak! Kadrolar ve başvuru şartları...
Tek yıl puanlar, A grubu memurluk ve öğretmenlik başvurularında kullanılabilmektedir. Öğretmen adayları P10 ve P121 puan türleri ile tercih yapmaktadır.
Şurada Paylaş! Adaylar KPSS B Grubu Lisans atamaları için 'çift' Yıllarda KPSS lisans sınavına girerek bu puanı almak zorundadırlar. 'Tek' yıllarda yapılan KPSS lisans sınavında elde edilen KPSS P3 puanı tercihlerde kullanılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri