100 Kasa Hesabı: Bu hesap, işletmelerin elinde bulundurduğu ulusal ve yabancı paraların TL karşılıklarının giriş ve çıkışlarının izlenmesi için kullandıkları hesaptır. Kasa hesabından çıkış olabilmesi için mutlaka kasada para bulunması gerekir. Kasada ne kadar nakit varsa en fazla o kadar nakit çıkışı olabilir.
100 Kasa Hesabının İşleyişi: İşletmelerin nakit girişleri kasa hesabının borcuna, nakit çıkışları ise kasa hesabının alacağına kaydedilir. Kasa hesabının borç bakiyesi o andaki kasa mevcudunu gösterir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde kasa hesabı alacak bakiyesi vermez.
100 Kasa hesabı borçlu olarak çalışmaktadır. Yani kasaya para girince borçlu, kasadan para çıkınca alacaklı olur. Kasa her zaman borç kalanı verir. Alacak kalanı veriyorsa kasa ters bakiye veriyor demektir.
Kasa hesabı doğrudan doğruya kasa ile ilgili ödeme ve tahsilatların kaydedildiği hesaptır. Kasaya giren paralar kasanın borcu, kasadan ödenen veya çıkan paralar da kasanın alacağı demektir. Buna göre hesabın borç ve alacak toplamları birbirine eşit olursa kasada mevcut olmadığı anlaşılır.
Kasa noksanlığı tespit edildiğinde noksanlık, muhasebe sistemi içerisinde “197 SAYIM VE TESELLÜM NOKSANLARI” hesabına borç “100 KASA” hesabına ise alacak kaydedilerek kapatılır. Kasa noksanlığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 197 nolu hesapta tutulur.
İlgili 27 soru bulundu
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
Kasa hesabı, şirketlerin nakit giriş ve çıkışını kaydeden hesaptır. Bilançonun 1-Dönen Varlıklar grubundadır, hesap kodu ise 100'dür. Daima borç bakiyesi verir; bu aktif karakterli hesapların bir özelliğidir. Kasa hesabında hem TL hem de döviz cinsinden paranın takibi yapılabilir.
Zaten alacak veren bakiye küçükse o kadar kafanıza takmanıza gerek yok. Hiç bir şey olmaz. Ama rakam büyükse mesela bankadan çekiken 50.000 tl lik para bankalar işlenirken kasa yerine başka hesaba aktarıldığınndan farkedilmemiş ve kasa muavini kontrol edilmemişse bununda izahatı yapılabilir.Sıkıntı olmaz.
-2021 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının 5.455,00 TL, -2022 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının 7.249,00 TL, -2023 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının ise 16.561,00 TL olduğu görülmektedir.
Kasa defteri, günlük gelir ve gider girişleri yapılarak tutulur. Bu noktada önemli olan herhangi bir kalemin atlanmaması için düzenli ve günlük olarak giriş yapılması gerektiğidir. Her gelir ve giderin tarihi atılarak kaydedilir ve böylece gerektiğinde geçmiş kayıtlara kolayca ulaşılır.
Bilindiği üzere, Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre Kasa hesabı hiçbir zaman alacak bakiyesi vermemektedir.
100 Kasa Hesabı İşleyişi
100 Kasa Hesabı borç bakiyeli çalışan bir hesaptır. İşletmenin yapmış olduğu para tahsilatları hesabın borç kısmına, para ödemeleri veya bankaya yatırılan paralar ise alacak kısmına kaydedilir. 100 Kasa Hesabı her zaman borç bakiyesi veya sıfır bakiye verir.
Alıcılar hesabı olarak adlandırılan 120 hesap, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından dolayı senetsiz alacakların ve finansal kiralamalardan doğan senetsiz alacakların takip edildiği hesaptır. İlgili hesaptaki alacakların vadesi 1 yıl kadardır.
Bir önceki mali dönem sonundaki cari hesap tutarlarını yeni döneme aktarmak için kullanılan işlem türüdür. Kullanıcı tarafından girilebileceği gibi, yılsonu devir işlemleri sırasında otomatik olarak da yapılabilir.
100 KASA HS. Bu hesap, işletmenin elinde bulunan ulusal ve yabancı paraların TL. karşılığının izlenmesi için kullanılır. Tahsil olunan para tutarları bu hesabın borcuna, ödemeler ve bankaya yatan tutarlar alacak kaydedilir.
Peşin Bedelle İşletmeye Mal Alışı Firmanıza mal alırken, ödemeleri nakit olarak yaparsanız muhasebe kaydı için kasa hesabını kullanmanız gerekir. Örneğin; tedarikçiden alınan 10 bin TL değerindeki mal için işletme ödemeyi nakit yapmıştır. Bu durumda kasadan para çıkışı olması nedeniyle 100 kasa hesabına alacak yazılır.
Avans işlemlerinde uygulanan faiz oranı ise % 10 dur ( Hesaplama kolaylığı adına 10 olarak verilmiştir. )
Dünyadaki tüm fiziksel parayı (banknotlar ve madeni paralar), tasarruf ve çek hesaplarına yatırılan parayı arıyorsanız bu da yaklaşık 37 trilyon dolarıdır. Bu rakam sadece 'dar parayı' temsil ediyor. Ancak, "geniş para"yı da eklerseniz tutar 90,4 trilyon ABD dolarının üzerine çıkar.
Birden fazla ortağın bulunduğu oluşumlarda gelir dengesini sağlayabilmek için kullanılan terimler arasında adat da yer alır. Adat temel olarak işletme kasasında ihtiyaç fazlası durumda bulunan paranın faizinin ödenmesi anlamına gelir.
KASA AFFI NEDİR? Dönem içerisinde 100- Kasa Hesabının bakiyesinde var olan fakat işletme kasasına bulunmayan 31.12.2022 tarihli borç bakiyelerine ait yapılacak düzeltmeler genel itibariyle Kasa Affı, kasa düzeltmesi olarak adlandırılır.
100 Kasa Hesabı
Bu hesap, kasaya konan paralardan (tahsillerden) dolayı borçlanır, hesabın borç tarafına kaydedilir. Kasadan verilen paralardan (ödemelerden) dolayı alacakların alacak tarafa kaydedilir.
Devir, firmalar için tanımlanmış olan mali yılsonunda, muhasebe açısından tüm hesapların kapatılması ve resmi belgeler hazırlandıktan sonra muhasebe ve ticari sistem işlemlerinin etkilerinin yeni bir mali döneme açılış işlemleri şeklinde kaydedilmesidir. Devir işlemi zorunlu değildir.
Kasa içerisindeki varlıkların tümü mahremiyet ilkesi ile korunur. Kasalar bu özellikleri ile de büyük bir güvenlik sağlar. Ayrıca kasaya konulan varlıklar, hırsızlık ya da yangın durumlarında kesinlikle banka güvencesi altındadır.
Nedir? Değerli eşya ve belgelerinizi saklamak üzere bankamız şubelerinde bulunan kiralayabileceğiniz fiziki kasalardır.
Banka Kasasını 2 Kişi Kullanabilir Mi? Türkiye'de banka kasası hizmeti genellikle tek kişiye tahsis edilir. Yani, bir banka kasası genellikle sadece bir kişi tarafından kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri