Erkeklerde ise ergenliğe giriş 11 yaş civarında başlar, testis hacmi 4 mL üstüne çıkar. Kasık ve koltuk altı tüylenmesi 12 yaştan sonra izlenir. 17-18 yaş civarında sakal ve bıyıklar çıkmaya başladığında ergenlik sonuna gelinmiş demektir.
Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
Erkek çocuklarda ergenliğin ilk bulgusu ortalama 11, 5-12 yaş civarında görülen testis hacminde artış olup, bunu genital ve koltuk altı kıllanması izliyor.
Çocuk doktorları bıyığın 13 yaşından itibaren kesilmesini öneriyorlar.
İlgili 43 soru bulundu
Erkeklerde ise ergenliğe giriş 11 yaş civarında başlar, testis hacmi 4 mL üstüne çıkar. Kasık ve koltuk altı tüylenmesi 12 yaştan sonra izlenir. 17-18 yaş civarında sakal ve bıyıklar çıkmaya başladığında ergenlik sonuna gelinmiş demektir.
Pek çok kişi ergenlik döneminin ardından erkeklerde sakal ve bıyık gelişme sürecinin durduğunu düşünse de bu doğru değildir. Aslında, pek çok erkek sakal ve bıyık gelişiminin 30 yaşına dek devam ettiğini fark eder.
Hayır kesme. Devamlı uğraşılsın. Belli bir yaştan sonra kesmeye başla. Çirkin mirkin duruyor diye takıyorsan ve kesmeye niyetliysen, sakın jilet vurma, makineyle kes.
Dolayısıyla bıyık kaç yaşında çıkar sorusunun cevabı da sakal ne zaman çıkar sorusunun cevabıyla ilişkilidir. Sakal çıkma yaşı genel olarak 15-16 yaşlarıdır fakat bazı bireylerde bu durum farklı olabilir.
Yeni çıkan tüylerin alınması konusu, kız çocuklarında ergenlik dönemiyle birlikte gelişen fizyolojik değişimlerle ilişkilidir. Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan, kesin bir yaş sınırı vermek zor olsa da genel olarak 13-15 yaşları arasında tüy alma konusu gündeme gelir.
Erkek çocuklarda ergenlik testislerin (yumurtalık) büyümesi ile başlar ve daha sonra genital kıllanma, penis boyutlarında büyüme, erkek tipi kas gelişimi ve daha geç dönemde sakal ve bıyık bölgesinde kıllanma ve ses kalınlaşması ile devam eder.
Erken ergenlik nedir? Kız çocukta 8 yaşından önce ergenliğin ilk habercisi olan meme gelişimi olması ya da 10 yaşından önce adet kanaması görülmesi; erkek çocukta ise 9 yaşından önce ergenlik belirtilerinin (ilk belirtisi olan testis büyümesinin görülmesi) ortaya çıkması durumuna erken ergenlik denilmektedir.
Ergenlik döneminde neler olur? Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
Yüz ve vücutları daha erkeksi bir görünüm alır. Yaklaşık olarak bir buçuk yıl sonra da erkek organları büyür. Büyüme 14-16 yaşına gelene kadar devam eder. Erkeklerdeki pelvik bölgesinde kıllar ortaya çıkar, 12-14 yaşında yüz kılları çıkar, koltuk altı kılları da bundan bir ya da 2 yıl sonra ortaya çıkar.
Her erken gelişim erken ergenlik anlamına gelmez
Kızlarda 8 yaşından önce meme büyümesi ve kıllanma olması, yine erkeklerde 9 yaşından önce testis büyümesi ve kıllanma başlaması erkendir. Ancak her erken gelişim gerçek erken ergenlik olduğu anlamına gelmez.
İçerisinde soya lesitini adı verilen katkı maddesinin bulunduğu çikolatalar bunların başındadır. Yine içeriğinde soyalı katkı maddesi bulunan bisküvi, sucuk, salam, sosis, mayonez, ketçap, cips gibi endüstriyel ürünlerin aşırı tüketiminin erken ergenliğe neden olduğu belirtilmektedir.
Erkeklerde yüz kılları ortalama 14 yaşlarında çıkmaya başlar. Bu gelişimlerin erken ya da geç olması, az ya da çok olması hormonal problemlerle ilişkilidir. Hormonlar tarafından oluşturulan bu önemli gelişmelerin ergenin yaşı ile uyumlu olup olmadığının endokrin uzmanı tarafından irdelenmesi önemlidir.
Bu sorun genellikle erkeksi görünümün tam olmaması ve gerçek yaşından daha genç göstermesidir. İlk olarak küçük kılsız alanların oluşmasıyla kendini gösterir. Bu gibi dökülmeler saç, göğüs gibi vücudun herhangi bir yerini etkileyebilir.
Genital bölge ve koltuk altında 13 yaşından itibaren tüyler çıkmaya başlamaktadır. Kol ve bacaklarda çıkan tüyler ise 15 yaşında daha yoğunlaşmaktadır. Erkeklerde 8-9 ila 12-15 yaşları arasında tüylenme problemleri yaşanmaya başlamaktadır.
Yüz kılların oldukça hızlı uzasa da, bırakmak istediğin bıyık türüne ve sakalının uzama hızına bağlı olarak, bıyığının tam olarak uzaması birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Bu biraz zaman alabilir, bu nedenle acele etmemeye çalış.
Bıyık alma söz konusu olduğunda akla ilk gelen ağda ve iple almak gibi klasik yöntemlerdir. Bunlar kılı kökünden alıp almadığına göre farklı sürelerde etkili olurlar: Ağda kılları kökünden aldığı için yaklaşık 1 ay boyunca pürüzsüz bir görünüm sunar.
Bir sıkıntı olmaz zamanla çıkar. Ortalama 1 aya eski haline döner.
Jiletle kesilen sakallar daha gür çıkar mı dediğimizde ve araştırma yaptığımızda özellikle 2005 yılında yapılan klinik araştırma bu konuda çözüm ortaya koymuştur. Sakalların daha gür çıkması ve daha hızlı büyümesi konusunda tıraş olma ile hiçbir bilimsel bağ bulunamamıştır.
Seyrek bir sakalın nedenleri nedir? Seyrek bir sakal ve eşit uzunlukta olmayan sakal ve bıyıklar, genellikle ebeveynlerimizden bizlere geçen genlerin bir sonucudur. Sakalınız, dengesiz bir beslenme stili, değişen hormon ve stres seviyeleri nedeniyle bazı alanlarda seyrek çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri