Çelik Konstrüksiyon Ev Ne Kadara Mal Olur? Çelik konstrüksiyon ev metrekare maliyeti 3.000 TL ila 4.000 TL aralığında değişmektedir. Mayıs 2022 fiyatlarına göre 100 metrekare çelik konstrüksiyon ev fiyatı 300.000 TL ila 400.000 TL aralığında seyretmektedir.
Çelik ev yapımı daha az insan gücü ve daha az malzeme gerektirdiği için daha kısa sürede gerçekleştirilebilir. Maliyet de bu nedenle düşüktür. 100 metre karelik bir çelik evin maliyeti için ortalama bir rakam vermek gerekirse Türkiye´de ortalama olarak 100 bin TL ila 150 bin TL arasında bir bütçeye ihtiyaç vardır.
Çelik evler ortalama 40 ile 60 yıl arasında bir ömre sahiptir. Bu kullanım süresi aslına bakarsanız tamamıyla sizin elinizdedir. Çelik evinizin bakımlarını aksatmaz ve iyi bir şekilde evinize bakarsanız kullanım ömrü 90 ile 100 yıla kadar bile uzayabilir.
“Yapının büyüklüğüne ve kat sayısına göre kurulum süreleri değişiklik gösterebiliyor. Ancak tek katlı evler için ortalama 25 gün dubleks evler için ise ortalama 45 gün sürebilir. Çelik konstrüksiyon evlerin yapımı betonarme binalar gibi uzun sürmüyor. 4 kişilik bir ekip tarafından kurulabiliyor.
Prefabrik ev için öncelikle imar izni alınması şarttır.
İlgili 38 soru bulundu
Çelik Evler İçin Nasıl İzin Alınır? İster bir Çelik Villa yapın isteseniz betonarme bir yapı inşaa edin, tüm yapılar için yetkili mercilerden ruhsat almanız gerekmektedir. Bu izinler büyük şehirlere bağlı yerlerde Belediyelerden, diğer kırsal bölgelerde ise İl Özel İdarelerinden alınmaktadır.
Çelik evlerin metal yapısı, ses dalgalarını yansıtma eğilimindedir, bu da iç mekanda gürültünün artmasına neden olabilir. Özellikle şiddetli rüzgarlar ve fırtınalar sırasında, metalin çıkardığı sesler evin içinde daha belirgin hale gelebilir. Bu durum, evdeki huzuru ve sakinliği olumsuz etkileyebilir.
Özellikle çelik evlerin yazlık bölgelerde yani sıcak alanlarda çok daha sık kullanılması insanları bu düşünceye itmektedir. Sizlere iyi bir haberimiz var, çelik evler soğuk olmaz! Aslına bakarsanız çelik evlerin yaz kış ısı düzeyi tamamıyla yapılan izolasyona bağlıdır.
Peki çelik evleri en fazla kaç katlı yapabiliriz? Çelik evler maksimum 4 katlı yapılabilmektedir fakat hem uygun fiyat hem de ergonomik açıdan 2 kat en uygunudur.
Peki imarsız arsa olan tarlaya prefabrik ev yapılır mı? Cevabımız yine “Evet, tarlaya prefabrik ev yapılır”. İmar Kanunu'nun 20. Maddesinde yer alan hükme göre prefabrik evler imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor.
Çelik evler, betonarme evlere göre daha hafiftir ve inşaat süreci daha hızlıdır. Ayrıca, çelik malzeme, yangın ve depreme dayanıklıdır ve nem ve rutubet gibi olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Çelik evlerin dezavantajı, maliyetleri olabilir.
Üretim durumuna göre iki gün ile on beş gün içerisinde prefabrik evin imalat işlemi tamamlanmaktadır. İmalatı tamamlanan prefabrik evler sevkiyata hazır hale getirilmektedir. Sevkiyat ve zemin betonunu şirkete teslim edilmektedirler. Prefabrik evlerin montaj işlemleri ise, 5 ile 7 gün içerisinde tamamlanmaktadır.
Prefabrik evler daha hızlı montaj ve ekonomik bir ev arayanlar için uygunken çelik evler daha çok villa benzeri evlerdir. Çelik evler daha dayanıklı, yangına karşı daha güçlü ama daha pahalı ve montaj süresi prefabrik evlere göre uzun olan ev modelleridir.
Prefabrik evlerde de betonarme yapılarda olduğu gibi doğalgaz ile ısınma yönteminden faydalanılabilir.
Betonarme evlere göre 5 kat daha hafiftir. Çelik evi yıllar boyunca kullanabilirsiniz. 100-150 yıllık bir ömrü vardır. Galvaniz kaplı çelik malzeme paslanmaya (korozyona) karşı dirençlidir. Çelik malzeme çatlamaz, bozulmaz ve böceklenme gibi sorunlar ortaya çıkarmaz.
Gürültü: Çelik evlerin yapısı nedeniyle, içerisinde gürültü daha fazla yansıyabilir. Sıkça fırtına ve rüzgar olması durumunda, evin içinde gürültü daha fazla duyulabilir. Isı Yalıtımı: Çelik evler, yapısı nedeniyle ısı yalıtımı açısından diğer evlerden daha zayıf olabilir.
Çelik ve Betonarme Arasındaki Maliyet Farkı Nedir?: Genel olarak, çelik evlerin ilk inşaat maliyeti daha yüksek olabilir, fakat uzun vadede bakım maliyetleri daha düşüktür. Betonarme evlerin ilk maliyeti daha düşük olabilir fakat bakım maliyetleri zamanla artabilir.
Hafif olduğu için rüzgarla uçup gitmesi veya rüzgarlarda titremesi gibi durumlarla kesinlikle karşılaşılmaz.
Çelik yapılar çok daha kısa sürede inşa edilir, hava şartlarından etkilenme oranı daha düşüktür, malzemeler sudan zarar görmez. Bu da işçilik ve zaman maliyetlerini düşürür. Betonarme inşaat süresi uzun ve her türlü hava koşuluna uygun değildir, bu sebeple uzun vadeli ve daha maliyetli çözümler sunar.
Bazı kişiler, çelik evlerin tapu işlemlerinin yapılamayacağını düşünebilirler. Ancak, çelik evlerin tapu işlemleri, diğer yapı malzemeleri gibi gerçekleştirilebilir. Çelik evlerin tapusu, evin üzerindeki arazi parselinin tapusu gibi kayıt edilir.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Tarlaya prefabrik ev yapılabilmektedir. Ancak bunun için bazı koşulların sağlanması gerekir. Tarlanız koşullara uygunsa imarlı arsalarda olduğu gibi gerekli izinlerin başvurusunu yapabilirsiniz. İmar Kanunu'nun 20. maddesine göre prefabrik evler imar planına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri