Bir başka deyişle de bağıl nem, havada belli bir sıcaklıkta taşınan nem miktarında yüzde kaç taşındığını gösteren değerdir. Bağıl nem değerinin 0 olması demek, havanın su ile doyurulduğu anlamına gelmek demektir. Böyle bir durumda hava fazla su alamaz ve havaya eklenmeye çalışan buhar yoğunlaşır.
Ortamdaki düşük nem; ağız ve burunda kuru akıntı, burun tıkanıklığı, burun boşluğunda yanma hissi, nefes alamama, öksürme ve nefes almada zorlanmalara neden olur. Odada bir ısı kaynağının bulunması kuruluğun artmasına neden olabilir.
Nemin insan üzerinde etkisi
Havadaki nem yaşamın kaynağı olan su döngüsünün temel sebebidir. Nem olmasaydı, yaşamın olması pek mümkün olamazdı. Fakat aşırı nemli ortamlar veya nem bakımından fakir ortamlar uygun değildir. İdeal nem koşullarının sağlanması en sağlıklı olanıdır.
İdeal olarak iç mekan nemi % 40-60 RH (% bağıl nem) aralığında olmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
İnsan sağlığı ve konforu için ideal iç mekan neminin %40-60 RH arasında olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bunun insan solunum bağışıklık sistemi için optimum seviye olduğu ve ayrıca virüslerin havada ve bulaşıcı kalabileceği süreyi en aza indiren seviye olduğu gösterilmiştir.
İşyerindeki nem düzeyinin ne olduğunu nasıl öğrenebilirim? Bir higrometre havadaki nem seviyesini ölçer ve bağıl nem oranını gösterir (%100 bağıl neme sahip hava, doymuş ve bünyesinde daha fazla nem tutamayan havadır). İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
Akciğer enfeksiyonları artar. Kapalı ortamda ısıtmaya bağlı olarak ideal nem oranı düşer ve kuruyan hava, kronik akciğer hastalıkları olan kişilerin yanı sıra sağlıklı bireyleri de etkiler. Kuru hava ortamında uzun süre vakit geçirmek, hava yollarında da kuruluk etkisi yapar ve solunum yolu şikayetlerine yol açar.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
nem de sadece tropiklerdeki sıcak havada bulunur. Soğuk havada ise çok az nem vardır. Aynı zamanda su buharı molekülleri, havada çok daha fazla bulunan azot (yüzde 78) ve oksijen (yüzde 21) gibi gazların moleküllerinden daha iyi bir ısı ileticisi de değil. Görüldüğü gibi havanın ısı iletkenliği nemle ilişkili değil.
Türkiye'de en az neme sahip olan şehirlerin bulunduğu bölgeler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Göller Yöresi olarak geçer. Zaman içerisinde nem oranları değişse de Isparta ili için en düşük neme sahip il denilebilir.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Türkiye'de nemin en az olduğu yerler, İç Anadolu Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi'nde rakımı yüksek olan yerlerdir. Göller Yöresinde yer alan Isparta, nemin en az görüldüğü ilimizdir. Nemin azı da fazlası da insan sağlığı için zararlıdır. Nem az olan yerlerde nemi yükselten ev tipi cihazlara ihtiyaç bulunur.
Bağıl nemin artmasıyla oluşan sisler ve bulutlar gözler önünde. Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Tunceli ili ortalama nem oranı 2013 yılı TÜİK verilerine göre 51.72 olurken, Sinop iline ait nem oranı yıllık verilere göre 86.08 olduğu görülmüştür. Karadeniz Bölgesi, en fazla yağış ve en yüksek nem oranının görüldüğü bölge konumundadır. Mutluluk düzeyi yüksek iller, genellikle bu bölgede yer almaktadır.
Yapılan araştırmaların da net bir biçimde gösterdiği üzere ülkemizde nem oranının en yüksek olduğu bölge Karadeniz bölgesidir. Bu bölgede de en yüksek nem görülen kent yüzde yetmiş nem oranı ile Rize kentidir.
Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
-Astım hastaları için %30-50 arası ideal nem oranıdır. Nem oranının arttığı dönemlerde astımı olan hasta mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı ve nem oranı yüksek olan bölgelere seyahat etmemelidir. -Astım hastaları her zaman havuz yerine denizi tercih edilmelidir.
Nem ise yaz aylarında cilt sağlığı açısından hem olumlu hem de olumsuz etkiler yaratabilir. Yüksek nem oranı cildin doğal nem bariyerini korumasına yardımcı olarak elastikiyetini artırır ve kırışıklıkları azaltır.
Suyun ısı kapasitesi (yani suyun sıcaklığını 1°C yükseltmek için gerekli ısı miktarı) havanınkinden daha yüksek olduğundan, nem oranı yüksek havanın sıcaklığını değiştirmek için gerekli ısı miktarı kuru havaya göre daha fazladır.
Yüksek nem nefesinizi kesebilir
Sağlıklı kişilerin bile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yüksek nem oranı astım hastalarının zor bir dönem yaşamasına neden olabilmektedir. Alerjenler ve viral enfeksiyonların yanında aşırı sıcak ve nem astım krizlerini tetikleyebilmektedir.
Kış aylarında da buharlaşma için gereken sıcaklık enerjisi azalacağından havadaki nem oranı azalır. Bu durumun doğal sonucu olarak yaşam ortamlarımızı ideal nem düzeyine getirmek için bazı önlemler almaya gereksinim duyarız. Yaşı yeterli olanlar hatırlayacaklardır.
Evin havasının yeterince nemli olup olmadığını anlamanın en garantili yöntemi için, içerisinde buz olan bir bardak suyu masaya bırakın ve beş dakika sonra dönüp kontrol edin. Eğer bardağın dış yüzeyi nemlenmemişse evde yeterince nem yok demektir.
sorusuna gayet açık bir şekilde cevap vermek gerekir ise evet olur burada önemli olan nem oluşumuna sebep olanı bulup yok etmektir. Nemli ortamlar her türlü eşyaya olduğu gibi insanlar üzerinde de son derece olumsuz etkiye sahip olarak zarar vermektedir.
Yazın aşırı sıcak olan ev ortamında nem oranının yüzde 10 veyahut yüzde 20 şeklinde ayarlanması gerekir. Serin bir ortam arayan insanların bu oranın üstüne çıkmaması yapılan en önemli tavsiyeler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri