Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tok kalınmasını sağlaması ve düşük kalorisi sayesinde diyet yapanlara ve formuna dikkat etmek isteyenlere önerilebilecek gıda kaynağıdır. Bu sayede özellikle kış aylarda kilo vermeye yardımcı olur.
Alabaş turp yüksek miktarlarda lif içerdiğinden uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Aynı zamanda kalorisi de oldukça düşüktür. Bu yüzden hem diyet yapanlar için, hem formunu korumak isteyenler için, hem de kilo vermek ve zayıflamak isteyenler için önerilmektedir.
Alabaşın tok tutan yapısı uzmanlar ve diyetisyenler tarafından öneriliyor. Tok tutan bir besin olan alabaş diyet yapanlara da öneriliyor. Çiğ bir şekilde tüketilebilen alabaşın faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olması da sayılabilir.
Alabaş içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde; tansiyon, katarakt, felç, böbrek taşı, kansızlık gibi bir çok hastalığa iyi gelmektedir.
Besin değeri yüksek ve düşük kalorili olduğundan, diyette önerilen gıdalar arasındadır. Güçlü antioksidan içeriği ile kalın bağırsak ve akciğer kanserine karşı koruyucudur.
İlgili 38 soru bulundu
Olur da canları çok alabaş çekerse iyotlu tuz desteği ile tüketebilirler. Ancak yine de haftada bir en fazla iki kere, aşırıya kaçmadan tüketimine dikkat etmeleri gerekir. Tiroid hormonları sağlıklı olan insanlar da aynı sebepten ötürü alabaşı ya iyotlu tuzlar ile tüketilmeli ya da çok fazla tüketmekten kaçınılmalıdır.
Son dönemlerde sebze reyonlarına yerini alan alabaş cinsi turp da yüksek lif içeriği ve doyurucu özelliği sıkça tercih edilmektedir. Gaz şikayetine dikkat!
Alabaş turpunu geniş bir tüketim alanı vardır. Çiğ, kavurarak ya da haşlayarak da tüketim seçenekleri bulunan alabaş sebzesi kabukları rendelendikten sonra üzerine limon sıkılarak da yenebilir. Bunun yanı sıra alabaş turpunun yapraklarından sarma yaparak da tüketebilirsiniz.
Beyaz turp içerisinde yüksek lif oranı olduğu için yiyen kişiyi uzun süre tok tutar. Bu da zayıflamak isteyen kişilere yardım eden bir faydasıdır. Uzun süre tokluk hissi olduğu için kişi yemek ihtiyacı hissetmez. Yani beyaz turpun zayıflamaya yardımcı olan bir yanı vardır.
İçerdiği yüksek oranda C vitamini, folik asit ve potasyum ile birlikte lif oranı güçlü olan sebze, karaciğer sağlığı ve mideyi temizlemesi açısından da önemi büyüktür. Metabolizmayı hızlandırması açısından etkili olan ve kişilerin diyet listelerinde yer alan sebze, kilo verme konusunda destekleyici bir rolü bulunuyor.
Çayın sindirime yardımcı olduğu, vücudu rahatlattığı ve stres seviyelerini düşürdüğü için rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olur. İbrahim Saraçoğlu, özellikle kronik uykusuzluk problemiyle mücadele edenlerin uykuya geçebilmek için alabaş turp tüketmesinin yararlı olacağını söylemektedir.
Fazla miktarda tüketilmesi bağırsak hareketlerini artırarak ishale sebep olabilir. Turpun gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar.
Turpun baharatlı sayılabilecek, kütür kütür yapılı kökünün yanı sıra yeşil yaprakları da yenilebilir. 100 gram 1 grama yakın yağ ve 12 kalori bulunur. C vitamininden zengin olan kırmızı turp güçlü antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sayede vücudunuzun serbest radikallerle mücadele etmesine katkıda bulunur.
Turp yaprakları, güzelce temizlendikten sonra garnitür olarak salatalara eklenebilir.
Alabaş, içindeki bolca potasyum sayesinde tansiyonu dengeleme konusunda üstüne tanımıyor, özellikle yüksek tansiyon sorunu olanların yardımına koşuyor. Tansiyonu dengelemesi sayesinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
Tohumdan ekim yapıp fide haline getirdiğimiz alabaşların dikimine haftaya başlıyoruz. Tohumdan fideye 30 gün, fideden hasada ise 60-90 gün arası bir zamana ihtiyaç vardır. Alabaş lahana ve turp karışımı bir üründür. Yaprakları lahanaya benzerken, yumrusu turp bitkisine benzemektedir.
Alabaş turp, Anavatanı Asya olan bu bitki Avrupa'da da yaygın olarak yetiştirilir. Alabaş turpu kohlrabi adıyla da bilinir. Şalgam ve lahanaya benzeyen alabaş turpu açık yeşil ve morumsu renklere sahip. Hem yumrumsu kısmı hem de yaprakları yenilebilir.
Bu nedenle alabaş tüketenlerin, özellikle tiroid problemi olanların, iyotlu tuz kullanmaları ve her ihtimale karşı da alabaşı haftada iki kereden fazla tüketmemeleri önerilir.
Yumru kısımlarını rendeleyerek hazırladığınız salataların içerisine ilave edebilirsiniz. Alabaşın yumru kısımlarını et yemeklerinin içerisine ilave edebilirsiniz. Dilerseniz, fırınlayarak veya haşlayarak da tüketebilirsiniz. Alabaşın yapraklarını ise hem sebze yemeklerinde, hem de salatalarda kullanabilirsiniz.
Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur.
Tam bir şifacı olan bu besinler kanserden, şeker hastalığına kadar birçok derde derman oluyor. Faydaları saymakla bitmeyen mucize besinlerden olan brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnabahar, turp, şalgam, alabaş ve roka gibi sağlık dağıtan sebzeleri soframızdan eksik etmemeliyiz.
pr_01_848_maxBol lifli bir yapıya sahip olan alabaş; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içermektedir.
Karaciğer Temizliği ve Detoks Etkisi: İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanların da vurguladığı gibi, alabaş karaciğer sağlığına olumlu etki edebilir. Detoks etkisi ile karaciğerin temizlenmesine yardımcı olarak genel sağlığı destekleyebilir.
Turp otu, kırlarda, bahçelerde ve yol kenarlarında kendi kendine yetişmektedir. Acı bir tadı olduğundan genellikle haşlanıp limonla tüketilmektedir. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren turp otu, et yemeklerinin yanında salata olarak tüketilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri