103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi Hesabın yanındaki (-) işareti bu anlama gelmektedir. Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesaba alacak; çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında bu hesaba borç, bankalar hesabına alacak kaydedilir.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabı İşleyişi
Bu hesap alacak kalanı vermektedir. Hesabın alacak kalanı vermesi verilen çekin veya bankaya verilen ödeme emrinin henüz gerçekleşmediğini göstermektedir. İşletme tarafından verilen çekler, üzerinde yazılı değer ile Türk Lirası cinsinden kayda alınır.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi: İşletmeler çek verdiklerinde bu hesap kullanılır. Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesabın alacak tarafına ,çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında verilen çekler hesabının borcuna kaydedilir.
Çek keşide edildiği zaman, bankanın henüz ödemeyi yapmadığı göz önüne alınarak 102 bankalar hesabı yerine “103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri” hesabının alacak tarafına yazılır.
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabı, Çek keşide edilmesi, ödeme, virman ve havale emri verilmesi halinde Alacaklanır. Bankanın ödemeyi yapmasıyla Borçlandırılarak hesap kapatılır.
İlgili 39 soru bulundu
103 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri Hesabının İşleyişi
Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesaba alacak; çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında bu hesaba borç, bankalar hesabına alacak kaydedilir.
101 ve 103 hesaplar Yıl sonunda vadeye bakılmaksızın 121 ve 321 hesaplara virman yapılır. Bu hesap gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletmeye verilmiş olup, henüz tahsil için bankaya verilmemiş veya ciro edilmemiş olan çeklerin izlenmesini sağlar.
Yanıt Açıklaması: 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ hesabı, bilançoda gösterilirken nakit ve nakit benzerleri grubunda bir indirim olarak yer almaktadır. Bir diğer ifade ile pasif karakterli bir hesap olmasına rağmen aktifte gösterilmektedir.
Ödeme emri niteliğinde olan bir kıymetli evrak türüdür. Bankaya hitaben yazılan ve üzerindeki tutar karşılığında ödeme gücü olan bir evraktır. Adına çek düzenlenen kişi çekin ait olduğu bankaya gidip çeki gösterdiği takdirde üzerinde yazan tutar kendisine ödenir. Yani çek bir nevi ödeme aracı olarak da karşımıza çıkar.
101 ALINAN ÇEKLER HESABI
101 Alınan Çekler Hesabının İşleyişi: Alınan çeklerin üzerindeki yazılı değerleri ile borçlu tarafa kayıt edilir, bankadan tahsil veya ciro edildiğinde alacak tarafa kaydedilir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde alınan çekler hesabı alacak bakiyesi vermez.
Dönen Varlıklar Ana Hesap Grubunun (1) Hazır Değerler Grubunda (10) yer alan, Diğer Hazır Değerler Hesabı (108); Kasa, Bankalar, Alınan Çekler, Verilen Çekler gibi hazır değerler hesap grubu hesaplarına dahil edilemeyen değerlerin izlendiği hesaptır.
108 Hesap Nedir? 108 Diğer Hazır Değerler Hesabı, nitelikleri itibarıyla hazır değer sayılan kredi kart çekimleri, pullar, vadesi gelmiş kuponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri gibi değerleri kapsar.
108. DİĞER HAZIR DEĞERLER Nitelikleri itibarıyla hazır değer sayılan pullar, vadesi gelmiş kuponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri (yoldaki paralar gibi) değerleri kapsar. İşleyişi : Bu değerler elde edildiğinde hesabın borcuna, elden çıkarıldığında da hesabın alacağına kaydedilir.
Zamanaşımı süresi 6762 sayılı TTK'nın 726'ncı maddesini değiştiren 6273 sayılı Kanunun 7'nci maddesinin yürürlüğe girdiği 3.2.2012 tarihinden önce ibraz süresi dolan çeklerde altı ay, ibraz süresi bu tarihten sonra dolan çeklerde ise üç yıldır.
Süresi içinde ibraz edilmeyen çek, kambiyo senedi olma vasfını yitirir. Bunun en önemli sonuçlarından biri ise alacaklının kambiyo senetlerine özgü takip yapma imkânının ortadan kalkmış olmasıdır.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler. Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
Yargıtay'daki iş yükünün azaltılmasına çare arandığı dönemde, 5941 sayılı Çek Kanunu'nda değişiklik yapan 6273 sayılı Kanun yayımlanarak[1] karşılıksız çek düzenleyenlere hapis cezası uygulamasına son verildi. Bundan böyle çeklerin kar- şılıksız çıkması halinde borçlu kişiler hapis cezası tehdidiyle karşılaşmayacaklar.
1- Hiçbir ticari bir işlem olmadığı halde düzenlenmiş olan hatır çekleri, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 241. Maddesi uyarınca tefecilik suçu kapsamına girmektedir. 2- Çeki veren firma kazanç elde etmek amacı ile bir başkasına ödünç para vermiş sayılmaktadır. Bu suçta, kazanç elde etme amacının varlığı şarttır.
4. Çek İptal Davasını Kim Açabilir? Çekin zayi olması halinde yetkili hamil, asliye ticaret mahkemesinde çek iptal davası açabilir. İptal davası açan kişi, çekin zayi olduğuna yönelik inandırıcı delilleri de mahkemeye sunmak zorundadır.
İşletme, müşterilerinden aldığı çekleri TDHP'nda 101 Alınan Çekler Hesabında izler. Bu hesap, gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletmeye verilmiş olup, henüz tahsil için bankaya verilmemiş veya ciro edilmemiş olan çeklerin izlenmesini sağlar.
5941 Çek Kanunu Düzenlemeleri - Yeni Çek Tipleri
Emre-Tacir Çeki, Hamiline-Tacir Çeki, Emre Tacir Olmayan Çek, Hamiline-Tacir Olmayan Çek olarak 4 gruba ayrılmıştır.
Elinizdeki Çeki Tahsil Etmek
Elinde çek olan kişi bankaya gider çeki görevliye verir. Sonrasında çekin arkasını ad soyad ve imza atarak ciro yapar. Sonra banka kişiye ödemesini yapar. Eğer çeki tahsil ettiğiniz şube çekin düzenlendiği şube ise masraf ödemezsiniz değilse masraf ödemek zorundasınız.
Türk parası üzerinden düzenlenen çekler itibari değerleriyle değerlenirler. Dolayısıyla dönem sonunda bu çeklerle ilgili olarak başkaca bir değerleme işlemine gerek olmaz.
Envanter veya kısaca Türkçe ismi ile sayım yapılması, muhasebenin yıl sonunda yapması gereken en önemli işlemidir. Türk Vergi Usul Kanununda 258 ve devamındaki maddeler genel olarak değerleme ve envanter konusunu işlemektedir.
Ayrıca 283 no'lu VUK Genel Tebliğinde belirtildiği üzere, kasada mevcut yabancı paralar efektif alış kuru ile diğer kaydi paralarla dövizli borç ve alacaklar döviz alış kurları ile değerlenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri