Psikolojik etkenlerin dışında merkezi sinir sistemi, endokrin hastalıkları, Parkinson, bağırsak parazitleri gibi etkenler de neden olabiliyor. Ayrıca doğuştan alt-üst dişlerin yanlış kapanması veya yanlış uygulanmış tedaviler de tetikleyebiliyor. Kahve ve sigara gibi uyarıcı etkisi bulunan maddeler de etkileyebiliyor.
Birçok vakada uyanık bruksizm (diş gıcırtısı), anksiyete, stres, öfke, hayal kırıklığı veya gerginlik gibi duygulardan kaynaklanıyor olabilir. Bunun yanı sıra bireyin derin konsantrasyona girdiği bir süreçte bir başa çıkma stratejisi veya bir alışkanlık olarak gelişmiş olabilir.
Uykuda diş sıkma vakalarında kişiye özel özel diş koruyucu diş plakları (okluzal splintler) yapılarak bu durum kontrol altına alınır. Bu plaklar sayesinde dişlerin dengeli kapanması sağlanarak yük tüm çeneye dağıtılır. Böylece hasta diş sıkmanın zararlı etkilerinden korunulur.
Bruksizm olarak adlandırılan diş gıcırdatma genellikle stres veya kaygı ile ilişkilendirilmektedir. Her zaman semptomlara neden olmaz, ancak bazı kişilerde yüz ağrısı, baş ağrısı yaratarak ve zamanla dişlerinizi aşındırabilir.
Bruksizm Tedavi Edilmezse ...!
Dişlerin çiğneyici yüzünde ve kesici kenarlarında aşınmalara, buna bağlı dış etkenlere karşı hassasiyet gelişmesine neden olur. Dişlerde ve dolgularda (özellikle ön dişlerde) kırılmalara neden olur, buna bağlı estetik problemler oluşur.
İlgili 22 soru bulundu
Bitkisel tedaviler: Valerian kökü, adaçayı, papatya ve lavanta gibi bitkiler rahatlatıcı etkileri nedeniyle diş sıkmasını azaltabilimektedir. Uyku pozisyonu: Uyku pozisyonunun değiştirilmesi diş sıkmasını önleyebilir. Ağız koruyucuları: Gece ağız koruyucuları diş sıkmasını önleyebilir.
Genellikle uyanıkken görülen bruksizm diş gıcırdatmaya sebep olmaz; fakat diş sıkma ve çene eklem ve kaslarında gerilme şiddetlidir. Çene ve çevresinde ağrı, baş ağrısı ve sertlik sık rastlanan belirtiler arasındadır. Uyku ve uyanıklık bruksizminde ortak görülen özellik ikisinin de istemsiz olarak gerçekleşmesidir.
Diş gıcırdatması ve diş sıkılması çiğneme ve yüz kaslarında büyümeye sebep olur. Bu da çene görünümünün zaman içerisinde değişime uğramasına sebep olur. Bunun yanı sıra bu kaslarda hassaslık, yorgunluk, ağrı ve işlevsel sınırlar meydana geldiği görülür.
Diş Gıcırdatma (Bruksizm) İçin Hangi Doktora Gidilir? Diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı olan hastaların bir diş hekimine müracaatı önemlidir. Eğer bruksizm çene ekleminde de sorunlara yol açmışsa, o zaman hastanın bir çene cerrahına gitmesi gerekir.
Diş sıkarak, gıcırdatarak çiğneme kaslarının normalden çok daha fazla kullanılması baş ve boyun bölgesinde ağrılara ve kaslarda deformasyonlara yol açabilir.
Kalem gibi objeleri çiğnemeyin. Çene kaslarınızın kenetlenmeye daha fazla alışmasını sağladığı ve dişlerinizi gıcırdatma olasılığınızı artırdığı için çok fazla sakız çiğnemekten kaçının.
Kişiye özel olarak üretilmesi ve farklı malzemelerden yapılabiliyor olması sebebiyle gece plağı fiyatları 400 TL ile 800 TL arasında 2022 yılında değişkenlik gösterebilmektedir.
Devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde gece plağı tedavisi ücretsiz olarak yapılabilmektedir.
Diş sıkma ve diş gıcırdatma yüz kaslarında ve çiğneme kaslarında büyümeye neden olur. Bu da uzun dönemde kare çene görünümüne neden olabilmektedir. Ayrıca bu kaslarda ağrı, hassasiyet, yorgunluk ve fonksiyonel sınırlanma görülmektedir.
Halk arasında diş sıkma ya da gıcırdatma olarak bilinen bruksizmin en önemli ve en yaygın belirtisi ağrıdır. Kişi sabah kalktığında yüz kaslarında, çene ekleminin yan kısımlarında, baş ve boyun bölgelerinde oluşan ağrılardan şikayet eder.
Dişleri sıkmak, dişleri gıcırdatmak genellikle kaygılı veya stresli kişilerde görülür. Gün boyu stres yaşayan kişi gece olunda uykuda dişlerini sıkar veya gıcırdatır. Genellikle uyku esnasında görüldüğünden ''uyku ilişkili bruksizm'' de denir.
Genellikle, tedavi yöntemi ve hastanın diş sıkma veya gıcırdatma seviyesine bağlı olarak birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebilir.
Gece plağı diş sıkma şikayeti olan hastalardan dişlerinin ölçüsü alındıktan sonra, laboratuvar ortamında hazırlanan ve genellikle üst çeneye uygulanan şeffaf bir apareydir. Uyku sırasında dişlerin sıkılması ve gıcırdatılması, dişlerde aşınma ve baş boyun kaslarında gerilim tipi ağrılara sebep olabilmektedir.
Gece plağı için diş hekiminize başvuru yaptıktan sonra çene ve diş yapınız incelenir. Daha sonrasında ise yapınıza göre ve size özel olarak bir ağız koruyucusu yapılır. Gece kullanımı için yapılan bu koruyucular dişlerinizi birbirine sürtmenizi engeller. Bu sayede dişinizin yapısını ve çene yapınızı bozmamış olursunuz.
Üyesi Kerem Can Işık, “Çocuk ve genç hastalarda görülen diş sıkma alışkanlığı genellikle kendiliğinden geçer. Şiddetli vakaların görüldüğü erişkin hastalarda ise tedavide öncelikle bu alışkanlığa neden olabilecek faktörler ortadan kaldırılmalıdır.
Yemek yerken aşırı hassasiyete sebep olur, özellikle gece uyurken diş sıkma eylemi, kronik çene eklem rahatsızlıklarını beraberinde getirir. Ayrıca, dişlerin devamlı birbirlerine sürtmesi sonucu dişler zarar görebilir. Yine sürekli ve farkında olmadan diş sıkma, çene ve baş ağrısına neden olabilir.
Diş problemlerinin yanı sıra bruksizm ve diş sıkma, baş ağrılarını veya yüz ağrısını tetikleyebilir ve çene eklemi (temporomandibular eklem) iltihabına ve doku hasarına katkıda bulunabilir.
Gece plakları bu rahatsızlığın tedavisine yardımcı olabilmektedir. Ancak ne yazık ki tam olarak tedavi etmek konusunda yetersiz kalmaktadır. Ancak dişin aşınmasını önlediği için sorun yaşanmasına mani olur ve gelecekte meydana gelecek diş kayıplarını önler.
Ağız açıklığı veya çene hareketlerinizde kısıtlılık hissediyorsanız, Dilinizin kenarlarında diş izlerinin olduğunu farkettiyseniz diş sıkma alışkanlığınız olma ihtimali oldukça yüksektir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri