C60, CK60 veya 1060, yüksek karbonlu bir çelik sınıfıdır ve genellikle yüksek mukavemet ve sertlik gerektiren uygulamalarda kullanılan bir malzemedir.
AISI 1050 İmalat Çeliği
Düşük alaşımlı veya alaşımsız olarak bilinen bir ıslah çeliğidir, imalat çeliği olarak da bilinir. Kalıp setlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. 1040'a göre daha yüksek karbon ve mangan içermesi sayesinde daha yüksek akma sınırı ve çekme dayanımına sahiptir.
1050 İMALAT ÇELİĞİ
Kalıp setlerinde, otomobil, makine ve aparat yapımında orta zorlamaları olan parçalarda dişliler, civatalar, somunlar, miller, saplamalar ve şaftlarda kullanılır.
1095 çeliği 0.95% karbon ve 0.30% manganez içerir, çok iyi ve sağlam keskinlik tutan, basit, ucuz, kolay paslanan bir çeliktir. Kabar's bıçakları bu çelikten ve siyah kaplamalı olarak imal edilmektedir.
1020 imalat çeliği, düşük karbonlu çeliklerden biridir ve yaygın olarak endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu çelik, mükemmel işlenebilirlik, kaynak kabiliyeti ve düşük maliyeti ile bilinir. Genellikle makine parçaları, dişliler, miller ve cıvata gibi mekanik parçaların üretiminde kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Yapılarında az miktarda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi çelik üretim yöntemlerinden gelen elementler bulunduran demir karbon alaşımlarıdır. Kullanım alanları yapı ve imalat sektörü olduğundan ötürü imalat çelikleri olarak da bilinirler.
Kimya, beyaz eşya, endüstriyel mutfaklar, otomotiv yan sanayi, gıda sanayi gibi alanlarda kullanılır. 304 kalite paslanmaz dünya üzerinde en sık kullanılan paslanmaz çelik kalitesidir, her yemekte çatal-kaşık olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda ve tıbbi uygulamalarda 304 kalite her zaman tercih edilmelidir.
9260 çeliği 7.85 g / cm3 (0.284 lb / in3) yoğunluğa sahiptir ve çoğunlukla yuvarlak çubuk, plaka, boru ve sac stoku şeklinde bulunur. Optimal yay özellikleri, 9260 çeliği yaprak ve konik yaylar üretirken olağanüstü bir seçim haline getirir, ancak diğer birçok alanda yüksek mukavemetli alaşım olarak da kullanılabilir.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Çelik sınıfı S420, genellikle köprülerin ve diğer büyük yapıların yapımında kullanılan yüksek mukavemetli bir yapısal çeliktir. 420 MPa akma dayanımına ve 520 MPa çekme dayanımına sahiptir. Bu çelik sınıfı, korozyona karşı oldukça dirençlidir ve çok çeşitli uygulamalarda kullanıma uygundur.
Yine Böhler-Uddeholm firması tarafından üretilen N690 çelik bir paslanmaz çelik türüdür. 58-60 HRC sertliklere ulaşabilmektedir. Bistüri gibi cerrahi aletlerin yapımında; çelik, enamel, cam döküm, petrokimya tesislerinde kullanılan makinelerin yapımında ve gemi üretiminde kullanılan bir çeliktir.
4140 çelik veya 1.7225 çelik olarak da bilinen 42CrMo4 alaşımlı ıslah çeliği, genellikle temperlendikten sonra kullanılan, yüksek yoğunluklu, yüksek sertleşebilirliğe sahip yaygın bir krom-molibden çeliktir.
C45 (AISI 1045) (SAE 1050) (1.0503) Sertlik Değeri Nedir? AISI C45 çeliğinin kullanım sertlik değeri 45-50 HRC arasındadır.
1075 ( Veya CK75 )
Kolay ulaşılabilen çeliklerdendir, birçok malzemecide bulunur ancak çoğunlukla sertleştirilmiş plakalar şeklindedir. Piyasada sertleştirilmiş olanlar genellikle yay menevişi verilmiş ve yaklaşık 48-50 Hrc sertlikler civarındadır.
Yay Veya Helezon Çeliği Olarakta Bilinen 5160 Dövme Çelik, Adından da Anlaşılacağı Gibi Yay Veya Helezon Yapımında Kullanılan Çelik Türüdür... Esnek, Güçlü ve Dayanıklı Olmasıyla Birlikte Zor Körelip, Köreldiği Zamanda Kolay Bilenebilir Çelik Tipidir.
AISI 1040 çeliği yaklaşık %0.40 karbon içeren orta karbonlu bir çeliktir. Karbon çeliklerinde artan karbon oranı ile malzeme sertleşmesine rağmen tokluk azalmaktadır. Yüksek zorlamalı motor parçalarında, transmisyon millerinde, raylarda ve dişlilerde kullanılmaktadır [1].
Yüksek sıcaklıklarda müthiş bir performans sergileyen 304 ve 316 kalite saclar, paslanmaz çelik sınıfının en dayanıklı alternatifleri arasında yer almaktadır.
904L kalite paslanmaz çelik, oldukça yüksek miktarda krom, nikel ve molipten içeren bir paslanmaz çelik kalitesidir. Bu kalite EN normuna göre 1.4539 ya da X1NiCrMoCu25-20-5, UNS normuna göre ise S08904 olarak adlandırılmaktadır.
İki metal de çok yakın sağlamlık (kırılmazlık) değerlerine sahip olup, titanyumun çelikten daha üstün olduğu konu; sağlamlık/ağırlık oranıdır. Yani ikisinin de sağlamlığı aynı, ancak titanyum daha hafif olduğu için sağlamlık/ağırlık oranı çok yüksektir.
Bugün sanayide en çok kullanılan ıslah çeliklerindP' biri de 5140 kalite ıslah çeliğidir. AISVSAE 5140 kalite ıslah çeliğinin 720 +5 °C'da 2, 4, 8, 16 ve 24 saat küreselleştirilmesi sonucu mikroyapı ve mekanik özelliklerden sertlik, çekme, hurma ve yorulma değerlerindeki değiş1neler irdelenmiştir.
8620 çelik, düşük karbon içeriği sayesinde sementasyon ve nitrasyona uygun bir malzemedir. 8620 çelik, çekirdekte tokluğun istenildiği, yüzeyde ise sert ve aşınmaya dayanıklı olan ve darbeli yerlerde tercih edilen sünek bir sementasyon çeliğidir.
5140 Islah Çelikleri, güçlendirilmiş karbon miktarı sonucu sertleştirmeye elverişli olan ve yapılacak olan ıslah işlemi sonucunda çekmeye karşı yüksek direnç gösterebilen alaşımlı ya da alaşımsız makina imalat çelikleri olarak adlandırılır.
4116 Çelik, Tıbbi Malzemelerin Yapımında, Gıda İşleyen Makinelerde Veya Mutfak Gereçlerinde Kullanılır. Kullanım Alanlarından Anlaşılacağı Gibi Paslanmaz Çeliklerdendir ve Oldukça Yüksek Paslanma Direncine Sahiptir. Oldukça Sağlam, Güçlü ve Dayanıklı Bir Çelik Cinsidir...
Bu çalışmada altlık malzemesi olarak kullanılan AISI 1010 karbon çeliği, % 0,10 karbon içeriğine sahip düz karbonlu bir çeliktir. Bu çelik nispeten düşük mukavemete sahiptir, ancak mukavemeti arttırmak için su verilebilir ve temper- lenebilir.
304 kalite paslanmaz çelikler, 430 kalite paslanmaz çeliklere göre daha yüksek korozyon direncine sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı korozyon riski olan yerlerde kullanım için daha uygundur. 430 kalite paslanmaz çelikler, 304 kalite paslanmaz çeliklere oranla daha uygun fiyatlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri