Yerleşim yerine göre değişmekle beraber genel olarak bir lenf nodunun bir boyutu 10 mm'den fazla ise büyümüş kabul edilir. İstisna olarak dirsek çevresinde 5 mm'den büyük ve kasık bölgesinde 15 mm'den büyük lenf nodları anormal kabul edilir.
Lenf düğümlerinin boyutu yerleşim yerine göre değişmektedir. Ancak boyutu arttıkça kanser riski artmaktadır. Büyüklüğü 2 cm'in üzerinde olan lenf düğümlerinin araştırılması gerekmektedir. Lenf düğümünde ağrı, ısı artışı, hassasiyet varsa ve muayenede yumuşak ise daha çok enfeksiyon hastalıkları lehine yorumlanmaktadır.
Zararsız lenf nodları genellikle ağrısızdır, hareketlidir ve birkaç hafta içinde kendiliğinden küçülür. Örneğin, bir soğuk algınlığı veya boğaz enfeksiyonu sonrasında boyundaki lenf nodlarının geçici olarak büyümesi yaygındır.
Lenf bezleri vücudumuzun savunma sistemine ait organlarıdır. Lenf bezleri baş-boyun, koltuk altı, kasıklar gibi yüzeyel bölgelerde yerleştiği gibi mediasten dediğimiz göğüs boşluğunda ve karın içerisinde de yaygın şekilde bulunurlar. Normal şartlarda lenf bezlerinin büyüklüğü 1 cm' nin altındadır.
Lenf nodları (düğümleri), bir filtre gibi fonksiyon göstererek virüs ve bakterilerin vücutta yayılmasını engeller. Lenf sistemini oluşturan lenf hücreleri (lenfositler) kontrolsüz çoğalma eğilimine girmesi ile lenf kanseri gelişimine neden olabilir. Lenf kanserinin tıbbi adı lenfomadır.
İlgili 41 soru bulundu
Lenf nodlarının büyümesinin en sık nedeni lenf nodunun bulunduğu bölgeye yakın oluşan enfeksiyonlardır. Bu tür durumlara bağlı büyüyen lenf nodlarına reaktif lenf nodu adı verilir. Genellikle bölgedeki enfeksiyon tedavi edildiğinde bu lenf nodları da normal boyutuna iner.
Normal lenf bezleri (düğümleri) 1-15 mm çapı olan, kapsüllü ve yuvarlak şekilli dokulardır.
Yerleşim yerine göre değişmekle beraber genel olarak bir lenf nodunun bir boyutu 10 mm'den fazla ise büyümüş kabul edilir. İstisna olarak dirsek çevresinde 5 mm'den büyük ve kasık bölgesinde 15 mm'den büyük lenf nodları anormal kabul edilir.
Enfeksiyon: Bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu şişmiş lenf bezleri için en yaygın tedavi antibiyotiklerdir.
Bir diğer deyişle vücudun savunma sisteminden olan lenf nodlarının, enfeksiyon varlığına reaksiyon göstermeleri sonucu hafifçe büyümeleridir. Reaktif görünümlü lenf nodu olarak da adlandırılır.
Her Lenf bezi büyümesi de Lenfoma değildir!
Tabi ki her lenf bezi büyümesi lenfoma değildir. Lenfoma akla getirilebilecek önemli hematolojik hastalıklardan sadece birisidir. Bu nokta önemli, zira her lenf bezi büyümesi olan kişi kendini hemen bir lenfoma hastası olarak görüp paniğe kapılmamalıdır.
Lenf bezleri normalde ele gelmezler. Bağışıklık sisteminin kendisine yabancı bir uyarana cevabı ile büyüyebilirler.
Lenfadenopati büyümüş veya şişmiş bezleri ifade eder. İltihaplandığında veya büyüdüğünde lenf düğümleri sert veya hassas olabilir.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Normalde bir lenf bezesinin büyüklüğü 5 mm (0,5 cm) kadardır. Çeşitli hastalıklara bağlı lenf nodlafı şişebilir. Boyun bölgesinde lenf nodları 1.5 cm, kasık bölgesinde ise 2 cm'nin üstüne çıktığı zaman, bir enfeksiyonun veya başka bir hastalığın belirtisi olabilir ve araştırılması gerekir.
Normalde 1 ila 1,5 milimetre çapında olan lenf bezleri enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kanser ya da Hodgkin hastalığı gibi problemlerin varlığında şişebilmekte ve gözle görülebilir boyuta ulaşabilmektedir. Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler. Ancak bazı durumlarda kronik vasıf alıp uzun süre devam edebilir veya kalıcı olabilir.
Lenf bezi iltihabının en yaygın nedeni enfeksiyondur, ancak kanser ve diğer hastalıklar da lenf bezi iltihabına neden olabilir. Lenf bezi iltihabı genellikle tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer, ancak şiddetli veya uzun süreli olan iltihaplarda antibiyotik veya diğer ilaçlar gerekebilir.
Tonsillit, farenjit, diş iltihabı, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi sebepler ile büyüyen lenf bezleri, hastalığın geçmesinden 2-3 hafta sonra sıklıkla normal boyutlarına küçülür ve el ile hissedilemez hale gelir.
Lenf bezlerinin şişmesi hangi hastalığın belirtisi olduğu tespit edilmektedir ve tedavi planlaması ilgili hastalığa özgü olarak uygulanmaktadır. Enfeksiyona bağlı lenf bezi şişmesi tedavisinde ilaçla tedavi yöntemlerinin yanı sıra cerrahi yöntemlere de başvurulabilmektedir.
Bir cm'nin altında lenfadenopati nonspesifik olarak kabul edilir. Boyunda 1,5 cm üzeri, epitroklear 0,5 cm, inguiral 1,5 cm üzeri lenf nodları patolojik olup araştırılmalıdır. Oksipital bölge lenf nodları ile aurikuler lenf nodları çoğunlukla enfeksiyoz kaynaklıdır.
Lenf bezi şişmesi, genel olarak bakteri ve virüslerin neden olduğu enfeksiyon sonucu meydana gelir. Lenf bezi şişmesi, lenf dokularının olduğu yerlerde hassasiyet, ağrı ve ele gelen yumru şeklinde kendini belli edebilir.
Lenf nodu, bir santimetreden küçük, şekil olarak fasulyeye benzeyen küçük bir dokudur. Lenf damarlarımızın birleştiği bu yerlere lenf nodunun yanı sıra lenf düğümü de denilir. Enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan hücreler, lenf dokusuyla birlikte lenf düğümlerimizi oluşturur.
Bir boyun şişliğinin en olası nedeni lenf düğümü olarak bilinen lenf bezlerinin enfeksiyonu yani iltihaplanmasıdır. Normalde boyun bölgesinde çok sayıda lenf bezi olmasına rağmen bunlar ele gelmezler.
Şişlikte belirgin düzelme ve gerileme olmuyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri