*Tank Tarihi 10 yıl yılı aşmamaış olması gerekmektedir.
Bununla birlikte LPG'li araç kullanan kimi kişiler araç muayene istasyonlarında otomobillerine yüklü LPG tanklarının kullanım süresi 10 yıl dolduğu için vize alamıyor. Zira yasaya göre ömrü 10 yılı aşkın LPG tanka sahip araçların trafiğe çıkması yasak.
LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır. Kullanım ömrü dolan tankların ve diğer gerekli tüm tadilatların yetkilendirilmiş otogaz dönüşüm firmaları tarafından değiştirilmesi gerekir.
LPG tankımın süresi bitti ne yapmalıyım? LPG/CNG tankının süresi biten araçlar, muayeneye gelmeden önce tank değişimi yapmışlarsa; Muayeneye gelirken Yakıt Sistemi Montaj Belgesi getirmek durumundadırlar.
Kontrolün en önemli ögelerinden bir diğeri ise LPG tankının incelenmesi ve bakımı. LPG tanklarının kullanım ömrü, imalatçıları tarafından belirlense de genel kanı, LPG tanklarının her 10 yılda bir yenileriyle değiştirilmesi gerektiği yönündedir.
İlgili 36 soru bulundu
Üretim tarihinden itibaren 10 yıl boyunca kullanılabilen LPG tankların son kullanma tarihlerinde değiştirilmeleri zorunludur. Ayrıca bazı etkenlerden dolayı ya da araç sahiplerinin tank çeşidini değiştirmek istemesinden dolayı da tank değişimleri yapılmaktadır.
Depoda ve enjektörlerin yanındaki o düzeneğin üzerinde üretim tarihleri yazıyor. Belirteyim deponun ömrü 10 yıldır 10 yaşından eski depolara sızdırmazlık raporu verilmez ve güvenli olmaz.
Otogaz servisinde aracın gaz tankı sökülerek yeni gaz tankı montajı yapılır. Otogaz servisinde aracınıza uygun proje çizilerek evraklar size verilir. Verilen evraklarla birlikte muayene istasyonunda gerekli işlemleri yaparak; aracınızın muayeneden geçmesini sağlayabilirsiniz.
İlk kez LPG/CNG takılmış ya da yakıt tankı kullanım süresi dolmuş ve değişmiş araçlardan tadilat muayenesi için gerekli belgelerden başka Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ve LPG'li araç kontrol formu istenir. Eğer LPG/CNG tankının süresi dolmuş ve bu araç muayenesi sırasında anlaşılmışsa, hafif kusurlu kabul edilir.
LPG araç dönüşümünde kullanılan tankların imal tarihi itibariyle kullanım ömrü 10 yıldır. Bu koşul ilgili standartlarda yer almaktadır. Bu standartlarda LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden dolayı, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski doğabilecektir.
Tank tamamen boş kalırsa sıkıntı olur contalar vs kuruma yapar,ara ara düğmeye basıp LPG/benzin geçişi zor olmasa gerek.
LPG Ruhsata İşleme İşlemleri
Araç kullanıcısı bu evraklar ile birlikte TüvTürk'e randevu alarak müracaat eder. Gittiğinde LPG'yi ruhsata işleteceğini söylemelidir. TüvTürk'den çıkınca Noter'e gidilerek LPG ruhsata işlenir.
Lpg Tank Çeşitleri
Depolama Tankı: Çelikten yapılmıştır ve atmosfere kapalıdır. Küçük Basınçlı Tank: Toplam kapasitesi 15m3'den küçüktür ve atmosfere kapalıdır. Büyük Tank: Toplam kapasitesi 15 ile 100 m3 arasındadır ve çelikten yapılmıştır. Yerüstü Tank: Üzeri toprakla kapanmış örtü malzemesi kullanılarak yapılmıştır.
35 Litre, 40 Litre, ve 42 Litrelik kapasitelere sahiptir. Mevcut tankınızı Farklı kapasite yada model ile değişim yapmanız mümkündür.
TÜVTÜRK muayene istasyonuna gitmeden önce LPG tankları, TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ'nden Hizmet yeri almış TSE'li firmalar tarafından değiştirilerek tadilat projesi düzenlenmesi gerekmektedir. TSE'li firmalar tarafından onaylanmış tadilat projesi ile TÜVTÜRK'e gidilerek araç muaneyesi yaptıralabilir.
Aracın trafik ve tescil belgesiyle TÜVTÜRK ve diğer yetkili istasyonlarda gerçekleştirilebilen muayeneye ait belge olmaksızın aracın muayeneden tek seferde geçebilmesi mümkün olmaz. Son olarak LPG'li araç sahiplerinin Yakıt Sistemi Montaj Belgesi'ni muayene esnasında yanlarında bulundurmaları gerekir.
LPG'li Araç Muayene Şartları Neye Göre Belirler? LGP tanklarına sahip araçlarda yakıt sisteminin sızdırma yapmaması gerekir. Tüm ünitelerin doğru ve güvenli bir şekilde takılmış olması, ayrı olarak tip onayları bulunması da istenir. Çalışamaz durumda olan hiçbir parçanın olmaması da gereklilikler arasındadır.
LPG/CNG tadilatlarında ek olarak, sistemin montajını yapan firma tarafından düzenlenmiş Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile birlikte araç muayenesi için gerekli diğer belgeleri (Ruhsat/TrafikTescil Belgesi, vergi borcu sorgusu, zorunlu trafik sigortası) hazır ederek TÜVTÜRK Muayene İstasyonları'na gelmelidir.
LPG'si sökülen araçlarda dönüşüm ruhsata nasıl işlenir? - YouTube. LPG'si sökülen araçlar fenni muayeneden geçmelidir.
lpg dolum ağzını benzin deposunun kapağının oraya alınması gerektiğini duydum, bunu yaptırmayanlar muayeneden geçemiyor mu ? lpg kanundan önce takıldıysa bir problem olmuyor.
LPG tankları basınçlı kaplar statüsünde olup azami 115 atmosfer gaz basıncına ve dış etkenlere mukavemetli olarak imal edilir. LPG gazını emniyetli olarak muhafaza eder. Silindir ve toroidal (Simit) olmak üzere iki çeşit gaz tankı vardır. Genellikle bu tip tanklarda 3 – 4 mm kalınlığında çelik sac kullanılır.
Yakıt deposu kapağı kaldırıldığı zaman benzine ek olarak LPG dolum ünitesi de bulunur. Son olarak tank, stepne yuvasına gizlendiği için bagaj hacmi biraz daha küçüktür. Gösterge ekranında ise LPG deposu ibaresi yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri