Bunun için yağlı kağıda dizilmiş meyvelerinizi 70 derecede ısıtılmış bir fırında gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde 8-10 saate kuruma gerçekleşir.
Evin en çok güneş alan noktasına yerleştirin ve 1-2 hafta kadar kurumaya bırakın.
Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir. Sebze ve meyveleri açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutabilirsiniz.
İlgili 22 soru bulundu
Kurutma işlemi yaklaşık 45 derecede 8-10 saat kadar sürecek.
Bunun için yağlı kağıda dizilmiş meyvelerinizi 70 derecede ısıtılmış bir fırında gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde 8-10 saate kuruma gerçekleşir.
Kurutulacak ürünün içindeki dal, yaprak vb. yabancı maddeler ayıklandıktan sonra, kurumada tekdüzeliği sağlamak amacıyla, erikler büyüklüklerine göre sınıflandırılır. Daha sonra üzerlerindeki mum tabakasını uzaklaştırabilmek için %1 lik NaOH çözeltisine 10-15 saniye süreyle bandırılır ve temiz suyla yıkanırlar.
Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Faydaları Arasında Yüksek Vitamin Değerini Koruması Da Vardır. Kurutma yani dehidrasyon işlemi doğal meyvenin taze halindeki besin değerlerini genellikle korur. Buharlaşan su ile zengin vitamin ve mineraller kaybolmaz.
Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmedikleri için yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdır. Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir. Sadece bu koşullar altında, kurutulmuş gıdalar tüm faydalı özelliklerini uzun süre muhafaza eder. Kuru meyveler kuru cam, seramik veya tahta kavanozlarda saklanmalıdır.
Arzunuza uygun incelikte doğrayın. dilimleri bal, tarçın gibi malzemelerle de tatlandırabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 100 derece fırında 1-2 saat kadar kontrollü bir biçimde kurutun. Ardından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Eviniz fazla güneş alıyorsa yaz mevsiminde fırınsız da meyve kurutabilirsiniz.
Yaygın olarak bilinen kuru meyveler hurma, kayısı ve üzümdür, ancak günümüzde incir, çilek , ananas, kiraz, yaban mersini, elma, şeftali, muz, mandalina, portakal, erik, armut kiwi, kavun ve mango dahil olmak üzere çoğu meyve kurutularak tüketilebilir.
Kurutma sonucunda yaklaşık 10 kg meyve kullanılarak 1 kg kuru meyve elde edilir.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Yaz güneşinin olduğu zamanlarda elmaları kurutmanın en iyi yolu elbette güneşte kurutma yapmaktır. Böylece güneşin tüm şifası elmalarda birikir. Fakat nemli, yağmurlu aylarda güneşte kurutma pek mümkün olmaz. Kurutma aşamasında elmalar, nemlenerek küflenebilir.
Yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı temmuz ve ağustos ayları, taze patlıcanların bolca ve ucuz olduğu dönemlerdir. Aynı zamanda bu aylarda patlıcanları rahatça kurutmanızı sağlayacak, ihtiyacınız olan güneşi rahatça bulmanız mümkündür.
Meyveler 12 saat gibi bir sürede kuruyor. 12 saat çalışan makinanın çok elektrik tükettiğini düşünebilirsiniz. Hayır öyle değil. Düzenli olarak her gün kullandığınızda ayda faturanızda 10-12 tl gibi bir artış oluyor. Diğer kurutma makinaları ve çok çeşitli ev tipi makinaları e-makarna.com da bulabilirsiniz.
Kiler ve tavan arası gibi ortamlarda saklama imkânınız yoksa, buzdolabında da saklayabilirsiniz. Ayrıca organik kuru meyvelerin yakınında ısı oluşturan herhangi bir eşya bulundurmayın. Özellikle sürekli olarak kullanılan ocak gibi bölümlerin yakınlarında organik kuru meyvelerinizi saklamamaya özen gösterin.
Saçınızın aynı yerinde, kurutma makinesinin uzun süre kalmasına izin vermeyin. Kurutma makinesini doğrudan saç derinize tutmayın ve fazla ısınmamasına özen gösterin. Isı dalgaları; saç derisini kurutup, pul pul dökülmeye neden olur. Saçlarınızı hafif nemli kalacak şekilde kuruttuktan sonra geniş dişli fırçayla tarayın.
Bu yöntemde kurutulacak madde önce dondurulur. Sonra meydana gelen buz, vakumla buhar halinde emilir ve su buharı buz kondansatörlerinde dondurularak uzaklaştırılır. Bu yöntemle kurutulan ürün duyusal özellikleri ve besin değeri yönünden üstündür.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Meyve kurutulmuş kararmaması için ne yapılır? Meyveler: Kurutulmaya hazırlanan meyvelerden elma, armut ve şeftali, kararmamaları için 10 dakika süreyle tuzlu su eriyiğinde tutulur.
Airfryer meyve kurutma yöntemi, tercih edebileceğiniz seçenekler arasında bulunur. Zira Airfyer, çok amaçlı mutfak aletlerinden olup kurutucu olarak da işlev görebilir. Bazı modellerde kurutma özelliği olsa da normal bir hava fritözünü de meyvelerinizi kurutmak için kullanabilirsiniz.
Şeftaliler havanın sıcaklığına göre 4-5 gün içinde kurur. Kuruyan şeftalileri cam kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
Meyveler güneşte, güneş kolektörlü kurutma sistemlerinde ve yapay kurutucularda kurutulmaktadır. Genellikle güneşte üzüm, incir gibi meyveler, yapay kurutucularda ise elma, armut, erik, kayısı, şeftali gibi meyveler kurutulmaktadır. güneşte kurutulmaktadır. Güneşte kurutma 8–10 günde tamamlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri