1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere 112 Acil Çağrı Merkezi'ne asılsız ihbarda bulunan ve gereksiz yere meşgul edenlere birinci aramada 1250 lira, tekerrürü halinde iki katı olarak 2 bin 500 lira idari para cezası uygulanacaktır."
30 Mart 2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununda yapılan değişiklikle, 112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarla meşgul edenlere il valileri tarafından 250 lira idari para cezası uygulanacaktır.
Suç uydurma suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 271. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre “işlenmediğini bildiği bir suçu yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil ve emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye 3 yıla kadar hapis cezası verilir.”
Örnek olarak Vodafone'un SIM kartını kullanıyorsunuz diyelim. 112'yi aramak istediğinizde etrafta Vodafone'a bağlı bir baz istasyonu olmasa da bu aramayı yapabilirsiniz. Çünkü bu acil numarayı aramak istediğinizde telefonunuz bağlı olduğu operatörden aldığı sinyale değil, herhangi bir sinyale ulaşmaya çalışır.
İlgili 39 soru bulundu
112 numarasının cep telefonlarının tuşlarını kilitlemeden cebe konulması ve benzeri sebeplerle yanlışlıkla aranması da mümkündür. Böyle durumlarda arama farkedildiğinde telefon doğrudan kapatılmayıp, yanlışlıkla arama yapıldığı çağrıyı karşılayan görevliye bildirilmelidir.
Acil Yardım, uçak modunda veya Pil Tasarrufu açıkken çalışmaz.
AMBULANS ÇAĞIRMA AMAÇLI 112 ACİL HATTI ARANDIĞINDA ;
İletişim için arayan kişi adını ve telefon numarasını bırakmalıdır.
“Asılsız İhbar” başlıklı 42/A maddesinde de “112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere bu Kanuna göre il valileri tarafından ikiyüzelli Türk Lirası (2022 yılı için 561,00 TL) idari para cezası verilir.
112 Acil Yardım Merkezini arayan kişi kendi adını ve adresini söylemek zorundadır.
Asılsız ihbar veya şikayet başvurusu yapılması halinde savcılık veya kolluk tarafından soruşturma başlatılması şart olmayıp, ihbar veya şikayetin objektif olarak soruşturma başlatmaya elverişli nitelikte olması suç uydurma suçunun meydana gelmesi için yeterlidir.
TCK madde 271'de suç uydurma suçunun cezası: “Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
“(1) İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırıl- ması hâlen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
Sofuoğlu, “Evde, işyerinde, sokakta veya herhangi bir yerde acil sağlık sorunuyla karşılaşıldığında sabit, ankesörlü, araç veya cep telefonundan doğrudan 112 aranabilir. Bunun için bulunduğunuz ilin alan kodunun yazmaya gerek yok. Çağrı, bulunan yere göre o ilin 112 Ambulans Servisi'ne yönlendiriliyor.
Hastane öncesi acil müdahaleler de ve acil servislerde sağlık personeli (Paramedik, ATT, hemşire vs.) özellikle kritik hasta bakım süreçlerinde planlanan ilaç ve intravenöz sıvı uygulamalarını gerçekleştirebilmek için çok kısa sürede etkin bir damar yolu açmak zorundadırlar.
112 NEDEN ARAR
Ya da 112'yi daha önce aramış olabilirsiniz ve konu hakkında bilgi almak için 112 sizi yeniden aramış olabilir. Yine jandarma, itfaiye ve diğer kamu kurumları ile yaşanan sorunlar neticesinde sizinle iletişim kurulabilmek için 112'den aranabilirsiniz.
Suç uydurma
Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.
“Acil servis istasyonları 209 Sayılı Döner Sermaye Kanununda riskli birim olarak kabul edilen acil servis kapsamı içinde yer almaktadır.
112 arandığında adres tarif edilirken nelere dikkat edilmelidir? Tahmini bir adres verilmelidir. Olay yerine yakın, bilinen bir yerin adı verilmelidir. Acele bir şekilde hızlı konuşulmalıdır.
Kısacası sizin için acil olan her durumda 112'yi arayabilirsiniz. 3.112'yi aradığımda ne sorulur? Telefonu açan yetkili sizden olayın ne olduğunu, niçin aradığınızı ve olayın olduğu yerin kısa adres bilgisini ister.
Çünkü 112 numarası, ülkelerde tüm operatörlerin baz istasyonları kullanılarak arama yapabileceğiniz bir numara olduğu için, herhangi bir operatörün çekmediği yerde başka bir operatörün ağına bağlanarak arama yapabilirsiniz.
Bilindiği gibi ülkemizde Acil çağrı numaraları olarak; 110 Yangın İhbar, 112 Hızır Acil, 122 Alo AFAD (Afet ve Acil Durum), 155 Polis İmdat, 156 Jandarma İmdat, 177 Orman Yangını İhbar ve 158 Sahil Güvenlik İhbar hattı hizmet vermektedir.
112 numarası herhangi bir sabit veya taşınabilir telefondan ücretsiz aranabilir.
Türkiye, 1994 yılında günümüzdeki ismiyle Avrupa Birliği'nin ortak tek acil numara tavsiyesini dikkate alınmış ve “112” yi kullanmaya başlamıştır. O dönemin telekomünikasyon teknolojisinin gerektirdiği bir isimlendirme, günümüzde geniş bir acil sağlık hizmetinin genel isimlendirmesi olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri