Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 01.15'te merkez üssü Gümüşhane'nin Kelkit ilçesi olan 4,3 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 15,03 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
Öte yandan Gümüşhane deprem bölgesi mi sorusunun yanıtı evet. Çünkü kısa adı KAFZ olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, yaklaşık 80 km uzaklıktan geçiyor.
Gümüşhane'nin Kelkit içesinde saat 01.15'te 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı, Trabzon ve çevre illerde de hissedildi.
Gümüşhane Kelkit'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Depremin 15,68 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
KAFZ olarak bilinmekte olan Kuzey Anadolu Fay Hattı Gümüşhane'ye 80 KM yakınlıktan geçmesi nedeniyle Gümüşhane deprem bölgesi olarak kabul edilmektedir. Evet, Gümüşhane üçüncü derece deprem bölgesidir. Bu fay hattı, Türkiye'de en çok aktiflik göstermekte olan fay hatlarından bir tanesidir.
İlgili 38 soru bulundu
İşte detaylar... Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı (AFAD) verilerine göre saat 23.23'te merkez üssü Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde Riçhter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Zeminden 15.68 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Gümüşhane'nin yanı sıra Giresun, Bayburt ve Trabzon'dan da hissedildi.
Kelkit Doğu Anadolu Fay hattının uzantısı üzerinde olup, birinci derecede deprem bölgesidir.
Gümüşhane, yüksek aktiviteli fay hatları üzerinde bulunan bir şehir değil. Depremsellik ve tektonik alanında sakin bir şehir. Bu olumlu konum bazlı özelliklerin dışında ise Türkiye'deki en aktif fay zonları arasındaki Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), şehre 80 km uzaklıktan geçiyor.
Üçüncü derece riskli iller, Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Cumhuriyetten sonra Gümüşhane il olmuş ve Bayburt, Kelkit, Şiran, Torul ilçeleri Gümüşhane'ye bağlanmıştır. 1989 yılında il statüsüne kavuşan Bayburt, Gümüşhane'den ayrılmıştır. 1990 yılında 3644 Sayılı Yasa ile Köse ve Kürtün bucakları da ilçe statüsüne kavuşturulmuştur.
Doğu Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde yer alan Gümüşhane iline bağlı 6 ilçe yer almaktadır. Bilinen ve nüfus açısından en kalabalık ilçe Merkez ilçesidir. Merkez ilçesi dışında Kelkit, Şiran, Kürtün, Torul ve Köse ilçeleri de yer almaktadır.
Gümüşhane şehri Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye'de Karasal ikliminin etkisi altındadır ancak Gümüşhane'nin bazı kesimlerinde Doğu Anadolu Bölgesi ile Karadeniz bölümü arasında bir geçiş teşkil etmektedir.
Serkan Öztürk, Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerinin 1.derece deprem bölgesinde yer aldığını ve yaklaşık 80 kilometre uzakta bulunan Kuzey Anadolu Fay kuşağının ürettiği depremlerin etki sahasında olduğunu söyledi.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Dr. Ahmet Mete Işıkara, Bayburt'un deprem kuşağına yakın olduğunu ve olası bir depremin Bayburt'ta da hissedebileceğini belirterek, “1992 Erzincan depremi Bayburt'ta da hissedildi. Bayburt'un kuzeyinde bir sorun gözükmüyor, sorun güneyinde. Çünkü Kuzey Anadolu fay hattına çok yakın” dedi.
Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde yer alan Kelkit Fay Hattı, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan bir fay hattıdır. Bu fay hattı Doğu Anadolu Fay Zonu parçasıdır.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, 18 Aralık'ta Gümüşhane'nin Kelkit ilçesi merkezli olmak üzere saat 01.15'te 4,3, saat 23.23'te ise 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Gümüşhane ve Kelkit halkında korku yaratan depremler, yakın illerde de hissedildi.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Osmanlı hakimiyetinin ilk zamanlarında Erzurum eyaletine bağlı iken sonraları Trabzon'a bağlanan Gümüşhane sancağı 20 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı kanunun 89. maddesinde “Vilayet” başlığı altındaki kanunla 1925 yılında il olmuştur. 1925-1926 tarihli Trabzon salnamesinde “Gümüşhane Vilayeti merkez ilçe ile birlikte ...
Osmanlı Maliye Kayıtlarında dahi ilk kez 18. yüzyılda "Gümüşhane" adıyla resmi kayda geçmiştir. Bunun öncesinde şehir merkezi 1200 yıldan uzun bir süre "Canca" adıyla, ilçeleriyle birlikte bölge adı olarak ise binlerce yıl boyunca "Khalybia/Haldia" olarak anılagelmiştir.
Türkmen akınları olmadan önce Hazarlar ve Peçenekler ile Çepni Türk oymakları bölgeye yerleşmişlerdir. Çepniler 24 Oğuz boyundan biri olup Anadolu'nun fethi ve Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Vadi, Tokat, Sivas, Giresun, Erzincan ve Gümüşhane illeri topraklarından geçer. Kuzey Anadolu Fayının doğu bölümünü oluşturan bölgede şiddetli deprem, heyelan, taşkın afetleri görülme ihtimali kuvvetlidir.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
1058 yılında Tuğrul Beyin kardeşi İbrahim Yinal bey Kelkit ve çevresini fethetmiştir. Bu dönemde kelkit ve çevresinde yoğun türkmen oymakları göçederek iskan ettirilmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri