Kadınların çoğu, yıl boyunca 11-13 kez adet döneminden geçer. Bu rakama yakın değerler (1-2 az/fazla) normal olarak kabul edilmektedir.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
Polimenore (sık adet görme) nedenleri:
Stres, vücudumuzdaki hormon dengesini bozabilir. Hormon dengesinin bozulması da sık adet görmeye yol açabilir. Enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da polimenoreye sebep olabilir.
Bu aralıkta görülen adet siklusu, normal adet düzeni olarak kabul edilmektedir. Adet kanamlarının görülmesi gereken zamandan önce görülmesi veya 21 günden önce adet kanamalarının tekrar etmesi sık adet görme olarak adlandırılmaktadır. Bu sıklıklta adet gören kadınlar ayda 2 kez adet gödüklerini düşünebilirler.
Gebelik dönemindeki adeti düzenli bir adet döngüsü olarak görmemek gerekir. Kadınlar gebelik dönemi içinde bazı aylarda ya da tüm süreç boyunca 1-2 defa adet kanaması tarzında kanamalar yaşayabilir. Bunun yanında bazı kadınlar da gebelik dönemine özgü kanamaları adet kanaması olarak de değerlendirebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Hamileliğin ilk haftasında tipik olarak kanama görülmez. Ancak bazı kadınlar, döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmeye başladığı implantasyon kanamasını yaşayabilirler. Bu kanama, genellikle hafif ve pembe veya kahverengi renkte olur ve adet kanamasından farklıdır. Ancak çoğu kadın bu dönemde herhangi bir kanama yaşamaz.
Bir kadında normal adet döngüsü 21-35 gün arasında olmaktadır. Adet kanaması 2-7 gün arasında normal olarak kabul edilmektedir. Bu durum dışında yaşanan kanamalar her zaman olumsuz bir durumun habercisi olabilir.
Bir yıl içinde görülen adet kanamalarının 21 günden daha sık aralıklarla görülmesi durumudur. Sık adet gören bayanlarda en çok görülen nedenler arasında hormonal dengesizlik, miyom, polip, hormonal bozukluklar, hipertroidi ve stres gibi faktörleri sayılabilir.
Ara kanama (metroraji), yaygın olarak hormonal değişimler, rahim içi enfeksiyon, miyomlar, rahim içi polipleri, spiral ve acil doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemlerinin kullanımı sonucu meydana gelir. Bazı durumlarda düzensiz olarak görülen ara kanamalara rahim kanseri de sebep olmaktadır.
Erken adet olmak, kullanılan ilaçlara, strese, egzersize bağlı olabileceği gibi, farklı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Kadınlarda sıklıkla görülen miyom ve polip varlığı da erken adet olma nedenleri arasında yer alır.
Stres, adet döngüsünü etkileyebilen karmaşık bir faktördür. Bu nedenle, stresle başa çıkmanın önemi ve adet düzenini yeniden sağlamanın yöntemleri üzerinde duruyoruz. Stresin fiziksel ve zihinsel sağlığımıza olan etkileriyle mücadele etmek, regl döngüsünü düzene sokmada önemli bir adımdır.
Kişinin 15 günde adet görme nedenleri bazı kronik hastalıklardan, erken menopozdan, hızlı kilo alıp vermeden, ağır egzersizlerden, ani iklim ve çevre değişimlerinden, pıhtılaşma bozukluklarından ya da karaciğer ve böbrek hastalıklarından kaynaklı olabilir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Demir eksikliği ilaçları adeti düzensizliği yapmazlar.
Adet Düzensizliği Belirtilerine Dikkat
40 yaşından sonra başlayan düzensizlikler menopoz olarak düşünülse de, menopoz döneminin 55 yaşına kadar başlama ihtimali olduğu göz ardı edilmemelidir. Kişi menopoz teşhisini kendi kendine koymadan önce Jinekoloğa başvurup muayene olması gereklidir.
Adet dönemi içinde kadınlarda vajinal enfeksiyon şikayetleri de yaşanır. Vajinal enfeksiyonlar adet döneminden 10 gün sonra kanama şikayetleri oluşturabilir. Vajinal bölgedeki enfeksiyonlar ara dönemde kadınlar rahatsız edecek pis kokulu kanamalara yol açabiliyor.
Tutunma kanaması, döllenmiş yumurtanın endometriuma tutunması nedeniyle olur. Tutunma sırasında endometriumda oluşan minimal hasar kanamaya sebep olur. İlk adet kanamasından 14 gün sonra yumurtlama gerçekleşir. Yumurtalıklardan ayrılan yumurta hücresi fallop tüplerinde sperm ile karşılaştığında döllenme gerçekleşir.
Genellikle 45-50 yaşlarında görülür. Menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda âdet gecikmesi görülebilir. Bunun nedeni, östrojen seviyesinin düşmeye başlaması ve yumurtlamanın düzensiz hâle gelmesidir. Menopozdan sonra ise kanamalar tamamen durur.
İki âdet arasındaki temizlik dönemi ise en az on beş gündür (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/218; Aliyyü'l-kârî, Fethu bâbi'l-'inâye, 1/133-134).
Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Adet düzensizliği şikayetinde olan kadınların bitki çayı saatlerinde adaçayını tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca adet düzensizliği için tarçın, papatya çayı, çörek otu, kantaron çayı önerilmektedir.
Adet döngüsü kanamanın 1. gününden başlayıp diğer regl kanamasının başlangıcına kadar olan süre olarak hesaplanır. Normalde her kadın, uzunluğu 21 ila 35 gün arasında değişen bir adet döngüsü yaşar. Eğer bu düzenin dışında ara kanamalar ve aşırı kanama oluyorsa bu durum adet düzensizliği olarak kabul edilir.
Menopoza girerken hormon seviyeleri değişkenlik gösterdiğinden adet kanamaları düzensiz bir şekilde olur. Bunun yanında lekelenme görülebilir. Bazı aylarda kanama çok şiddetliyken, bazı aylarda ise hafif ve kısa bir şekilde geçer.
Düzensiz adet görülmesinin yaygın nedenlerinin başında hipotiroidizm ve polikistik over sendromu (PKOS) gelir. Bu hastalıkların tedavisi, hormon dengesinin düzenlenmesi amacıyla yapılır. Bu durumda doğum kontrol hapları veya diğer hormonlar verilebilir. Hipotiroidizm varsa, tiroid hormonları alınması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri