En iyi adet söktürücü çay seçenekleri arasında papatya çayı ilk sırada gelir. Zencefil de kan akışını artırarak adet kanamasının hızlanmasına yardımcı olabilir.
Papatya çayı halk arasında özellikle biberiye ile birlikte adet söktürücü olarak kullanılabilmektedir. Ancak adet düzensizliği durumunda mutlaka hekime danışılmalıdır.
Papatya ve biberiye çayı
Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz.
Papatya çayının ise bu konuda nasıl bir etkiye sahip olduğu merak edilmektedir. Öncelikle papatya çayının adet gecikmesi gibi bir durum yaşandığında faydalı etkiler gösterdiği bilinmektedir. Papatya çayının biberiye ile birlikte tüketilmesi ise adet söktürücü özelliği arttırmakta olan bir durumdur.
Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
İlgili 15 soru bulundu
İlaçlar dışında kekik çayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve zencefil çayı gibi bitki ve çaylarda yine içilmek sureti ile adet söktürücü olarak kullanılabilir.
Adaçayı, adet döneminin düzenlenmesine yardımcı olurken, kırmızı ahududu yaprağı, rahim kaslarını uyararak adet kanamasının başlamasına yardımcı olur. Ayrıca maydanoz da, östrojen seviyelerini artırarak adet döngüsünü düzenleyebilir. En iyi adet söktürücü çay seçenekleri arasında papatya çayı ilk sırada gelir.
PAPATYA ÇAYI ADET SÖKTÜRÜR MÜ? Âdet gecikmesi durumlarında, papatya çayı tüketimi âdet söktürmeye yardımcı olabilir. Papatya çayının biberiye ile beraber tüketilmesi ise bu âdet söktürücü özelliği artıran bir kullanım şekli olacaktır.
Adet söktürücü olarak geleneksel tıpta soğan, kekik vb. bitkiler kullanılabilir. Bununla birlikte adet söktürücü etkileri kesin kanıtlanmamış olsa da kullanılan diğer bitkiler maydanoz, sedef otu ve melek otu olabilir.
Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir. Doktora başvurulduğunda da öncelikle hastanın hikayesi alınır.
Aynı zamanda kas spazmlarını hafifletir ve vücudun rahatlamasına yardımcı olmak için sinirleri gevşetir. Papatya çayı pelvik ve uterus bölgesindeki kan akışını uyararak düzensiz regl dönemlerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca hazırlaması oldukça kolay ve pratiktir.
Bunun yerine stresten uzak durmak, güneş ışığından faydalanmak, hafif egzersizler ile kan dolaşımını hızlandırmak, ılık banyo yapmak ve karın bölgesini sıcak tutmak, C vitamini bakımından zengin beslenmek, adet kanamasının beklenenden erken olmasını sağlayabilir.
Etkili adet söktürücüler arasında yer alan kekik suyu, regl döneminde adetin sökülmesine yardımcı olur.
Papatya Çayı Günde Kaç Bardak İçilmeli? Papatya çayı ne kadar içilmeli konusunda net bir görüş yoktur. Günlük 1 veya 2 bardak papatya çayının güvenli olduğu belirtilir. Bununla birlikte 5 bardak papatya çayının da güvenle içildiği çalışmalar mevcuttur.
Papatya çayı pek çok faydası olduğu bilinen çay çeşitlerinden birisidir. Bu nedenle ülkemizde çok sık tüketilmektedir. Bunun yanı sıra kilo verdirmeye yardımcı olduğu da bilinmektedir.
Maydanoz Suyu Adet Söktürücü
Maydanoz suyu rahmi uyarır ve kan akışını sağlar böylece adet söktürme özelliği vardır.
Adet gününüzden yaklaşık 3-4 gün önce maydanozu kaynatıp suyunu süzün. Maydanoz suyunu 30 dakika soğumaya bırakın. Günde birkaç bardak bu maydanoz suyunu içerek adetinizin hızlıca söktürülmesini sağlayabilirsiniz. Alıç: Rahim kaslarını uyarır ve böylece adetin tam olarak istenen ve beklenen zamanda gelmesini sağlar.
Papatya çayının genellikle herhangi bir zararı veya yan etkisi bulunmaz. Ancak, aşırı tüketilmesi durumunda ortaya çıkabilecek bazı yan etkileri şunlardır: Çok fazla tüketildiğinde kişide yorgunluk, halsizlik ve uyku hali görülebilir. Aşırı tüketimi sonucunda mide bulantısı veya kusma gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.
Papatya çayı içmek çoğu insan için hiçbir risk teşkil etmez ancak papatya ailesinden olan yakup otu ve krizantem gibi bitkilere alerjisi olan bireylerde, papatya alerjisi de ortaya çıkabilir. Ayrıca papatya içeren kozmetik ürünler, göz ile doğrudan temas ederse tahrişe neden olabilir.
Ancak uzmanlar hamilelikte papatya çayı içilir mi sorusuna olumsuz yönde cevap verirler. Papatya çayının kas gevşetici özelliğinin gebelik için sakıncalı olduğu belirtilir. Maydanozun da rahim kasılmalarını tetikleyerek kanamaya neden olabileceğinden dolayı gebelik döneminde tüketilmesi önerilmez.
Stres, kullanılan ilaçlar, hormonal hastalıklar, rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren hastalıklar (myom, kist gibi...) adet gecikmesine neden olabilir. Öte yandan aşırı egzersiz de önemli bir nedendir. Bu yüzden spor yapan kadınlarda adet düzensizliği çok gözlemlenir. Stres ağır adet gecikmesinin nedenleri arasındadır.
Peki stres adeti en fazla kaç gün geciktirir? Bu konuda net bir cevap vermek zor olsa da, stresin adeti en fazla birkaç gün geciktirebileceği düşünülmektedir. Ancak, bu durum kadından kadına değişebilir ve bazı kadınlarda adet gecikmesi daha uzun sürebilir.
1) Tarçın. Pek çok kadın tarafından denenen ve hemen hemen aynı sonucu alan adet geciktirici tarçın, uzun süren regl dönemini de durdurucu etkiye sahip. Çubuk tarçın veya toz tarçın eklenen suyu içmek, tarçını meyvelere veya yoğurt içine eklemek gibi yöntemleri seçebilirsiniz.
Doğal bir ağrı kesici olan melisa çayı, kadınların regl döneminde yaşadıkları karın ağrısının giderilmesinde de etkilidir. Melisa çayı ya da diğer adı ile oğul otu, adet söktürücü özelliğe sahiptir. Bunların dışında melisa çayı boy uzatır mı merak edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri