12. Haftadan sonra ise bebeğin hücreler arası sıvısı, cildinden dışarı çıkarak, bu suyu yapar. Ayrıca, bebeğin böbrekleri de bu haftada idrar üretmeye başlar.
Gebelikte su gelmesi, amniyotik kesenin yırtılması veya delinmesi sonucu amniyotik sıvının vajinadan sızmasına neden olur. Eğer suyunuz 37. haftadan önce gelirse, bu duruma “doğum öncesi erken membran rüptürü” denir.
Amniyotik sıvı amniyotik kese oluştuktan hemen sonra yani 3.-4. gebelik haftasında oluşur. Amniyotik sıvı başlangıçta aanden geçen su ile oluşur. Gebeliğin 20. haftasından sonra amniyotik sıvıyı oluşturan en önemli kaynak fetal idrar.
Su gelmesi, kendini bacak iç kısımlarını ıslatacak kadar bir ıslaklıkla belli eder. Renksiz ve kokusuz bir sıvıdır. Bazı hamile kadınlar vajinal akıntıyı ya da tuvalete giderken olabilen idrar kaçırmayı su gelmesi ile karıştırabiliyor. Oysa bu durumlarda hissedilen ıslaklık çok hafif düzeydedir ve arkası gelmez.
Gebeliğin sonlarına doğru zarların kopması, zarların doğal bir zayıflamasından veya kasılmaların kuvvetinden kaynaklanabilir. genellikle uterustaki bir enfeksiyona bağlı olarak ta gelişebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Normalde doğum sırasında yırtılması beklenen amniyon kesesindeki zarların, erken dönemde yırtılmaya başlaması sonucunda akan amniyon sıvısı hamilelikte suyun gelmesi olayının ta kendisidir. Anne adaylarının vajinasından su olarak gördüğü şey, aslında amniyon sıvısıdır.
Hamilelik dönemi içerisinde su gelmesi önemli bir durumdur ve bazı durumlarda akıntıdan ayrılması mümkün olmayabilir. Eğer şüpheli bir durumla karşılaşırsanız doktora başvurmanız gerekir.
Amniyon sıvısı genellikle şeffaf ya da açık renkli berrak bir sıvıdır ve kendine özgü bir kokuya sahiptir. İçinde bebeğin cildini kaplayan kremsi yapılar olan verniks kazeoza da bulunabilir. Ancak, eğer amniyon sıvısının rengi açık sarı ise ve amonyak kokusu varsa, bu sıvı idrar olabilir.
Aynı şekilde, hiç kasılmalarınız başlamadan su gelmesi olabilir ya da su gelmesi, doğumun herhangi bir evresinde gerçekleşebilir. Önce ya da sonra su gelir diye bir sıralama yoktur.
Anne karnında bebeğin etrafını saran sıvıya, amniyon sıvısı denir ve çok sayıda görevi vardır; Enfeksiyonlara karşı bebeği korur. Bebeği, travmalardan korur (mesela ani darbeler ve karnınızı çarpma sırasında) Bebeğin rahim içinde rahatça hareketini sağlayarak, kas iskelet sistemi gelişimine yardımcı
Hamileliğin 13. haftası ile birlikte artık anne karnı yavaş yavaş büyümeye başlamaktadır. Bebeğin büyümesiyle birlikte rahim de genişleyerek bu hafta itibariyle pelvisi, yani leğen kemiğinin içerisini doldurmuştur.
Bebek anne karnında amniyon sıvısının içinde bulunmaktadır. Amniyon sıvısı çoğu bebeğin idrarı olup içinde bol miktarda bebeğin hücreleri bulunmaktadır.
Ultrasonla amnion sıvısının 4 kadran ölçümünde, amnion sıvısının 50mm'den az olması veya en derin vertikal çap ölçümünün 20mm'den az olması durumunda oligohidroamnios tanısını konur. İlk 3 ayda oligohidroamnios: Bebeğin amnion sıvısı azlığı nadir olur. Genellikle bu gebelikler devam edemez veya gebelik sonlandırılır.
Amniyon sıvı miktarı, gebelik ilerledikçe artar ve 33. Haftadan sonra sabitlenir. 12 haftalık gebelikte ortalama 50 ml olan amniyon sıvısı, 20. Haftada 400 ml, doğuma yakın ise 1000 ml ye ulaşır.
NE YAPILMALI: Eğer suyunun geldiğini düşünüyorsanız mutlaka muayene olmalısınız.Sızıntı tarzındaki gelişler muayene sırasında doktor tarafından gözlenebilir.Bazı testler (turnusol kağıdı koymak)ile tespit edilebilir. 37.Haftadan sonra gelmişse 24 saat beklenebilir, doğum genellikle kendiliğinden başlar.
Kesenin Erken Yırtılması: Doğum başlayana kadar bebeğin içinde bulunduğu su kesesi (amniyotik kese) yırtılmaz, doğum sırasında ya kendiliğinden yırtılır ya da doktorunuzun yardımıyla yırtılır. Bu size herhangi bir acı vermez sadece vajenden bir sıvı akmasına neden olur.
Amniyon kesesi yırtıldıktan sonra bebeğin ve anne rahminin mikrop alması kolaylaşır. O nedenle su geldiğinde ya da şüphe edildiğinde hemen hastaneye gitmek gereklidir. Bazen kadınlar su gelse bile ağrılar başlamadı diye hastaneye gitmeyi geciktirirler.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Turnusol kağıdında pembe rengin mor renge dönüşmesi amnion sıvı gelişinin göstergesi sayıldı.
Bebeğin Suyunun Azalmasının Tanısı
Gerçekte tanı ultrasonografi ile amniyon mayi ölçümü ile konur. Ölçülen 4 kadranda amniyon sıvı miktarının 5 cm.'den az olması veya en geniş amniyon sıvı cebinin 1 cm.'den kısa olması ile tanı konur.
Doğum sancılarının başlamasından sonra rahim ağzı tam açık oluğunda yani 10 cm. açıldığında amniyon kesesi yırtılır ve sonra doğum gerçekleşir. Kesenin doğum sancıları başlamadan önce açılmasına erken membran rüptürü (EMR) adı verilir. Halk arasında "suları geldi" deyimi bu olayı anlatmak için kullanılır.
Amniyon sıvısı örneği çok ince bir iğne ile karın yüzeyinden rahime sokularak elde edilir. Ultrason cihazı ile bebeğin konumu ve amniyon sıvısının miktarı kolaylıkla takip edilebilir. Alınan örnek bir laboratuvarda test edilerek kromozom analizi yapılır.
“Hamilelik belirtileri neler? Vajinadan su gibi akıntı gelmesi bir belirti mi?” sorusu da merak edilenler arasında. Sık gelen belirgin akıntılar hamileliğe işaret edebilir. Bu akıntılar beyaz ve süt kıvamlıdır.
Gebelik zehirlenmesi anne ve bebekler için ölümcül olabilir. Bebeğin hareketlerinde yavaşlama görülebilir.
Hem bebek suyunun azalmasının nedeni hem de bebek suyunun azalmasının sonuçları vardır. Özellikle su azalması, bebeğin kordonunun sıkışmasına neden olmaktadır. Bu durum bebeğin beslenmesini bozarak bebeğin hayatını tehlikeye sokabilir. Bebek suyu direkt olarak bebeğin böbrek fonksiyonlarının da göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri