GVK Md. 41/1-7 düzenlemesine göıe, her türlü alkol ve alkollü içecekler ile tütün ve tütün mamulle- rine ilişkin ilan ve reklam giderlerinin %50'sinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirimi kabul olun- mamaktadır.
Cevap : FATURADAKİ ALKOL'ÜN KANUNEN KABUL EDİLMEYEN GİDER OLARAK KAYITLARA ALINACAĞINA İLİŞKİN MEVZUATTA BİR DÜZENLEME YOKTUR.GİDER YAZABİLİRSİNİZ.
Buna göre, alkollü içkilerin perakandeci bayiler tarafından nihai tüketicilere teslimi, genel esaslara göre KDV ye tabi tutulacak, alkollü içki alımları nedeniyle yüklenilen KDV, Kanunun 29 uncu maddesi uyarınca indirim konusu yapılabilecektir.
GVK'nın 41 inci maddesi ise yoruma ihtiyaç gerektirmeyecek kadar açık bir şekilde tütün, tütün ürünleri ile alkol, alkollü içkilere ait ilan ve reklam giderlerinin indirimini kabul etmemektedir.
İlgili 34 soru bulundu
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
(1) Kurum kazancının tespitinde aşağıdaki indirimlerin yapılması kabul edilmez: a) Öz sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizler. b) Örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faiz, kur farkları ve benzeri giderler. c) Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılan kazançlar.
Yeşilay Dergisi'ne göre alkolün vücuda girmesiyle vücutta ölümcül bir yolculuk başlıyor: Keyifle alınan alkol, mide yüzeyinden hücrelere geçiş yapar. Yüzde 20'si mideden, yüzde 80'i ince bağırsaklardan kana karışır. Alkolün sonraki durağı ise karaciğerdir, karaciğerin önceliği yağ asitlerini yakarak enerji üretmektir.
Alkollü içecek geceleme hizmeti bünyesinde değilse, yani ayrıca bedel karşılığında alkollü içecek servisi yapılıyorsa, bu içecekler fatura veya benzeri belgelerde ayrıca gösterilecek, % 18 tutarında KDV hesaplanacak, bu şekilde sarf olunan alkollü içecekler için yüklenilen KDV'ler indirim konusu yapılabilecektir.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Öte yandan alkollü içki ve sigaradan yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV) alınıyor.
Çay, şeker, süt, su, yağ, et, pirinç, nohut ve bulgur gibi temel gıda ürünlerinin KDV oranında bir değişiklik yapılmadı. Bu ürünlerdeki KDV oranı, 14 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan değişikliğe göre %1 olarak belirlenmiştir.
Kanunen kabul edilmeyen giderler (KKEG), vergi matrahının tespitinde gayrisafi kazançtan indirilemeyecek giderlerdir. Yani, ticari kazancın veya kurum kazancının tespitinde vergi kanunlarının indirilmesine müsaade etmedikleri ödemeler, vergi uygulamasında "Kanunen Kabul Edilmeyen Gider" olarak adlandırılmaktadır.
EKONOMİ'nin yaptığı hesaplamalara göre alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yüzde 14.82 oranında artırılmasıyla birlikte 1 litre saf alkolün asgari vergisi 796,7780 liradan, 845,9684 liraya çıktı. Buna göre, yüzde 45 alkol oranına sahip 1 litre rakıda ÖTV 380,6857 liraya çıktı.
Alkol ve tütün ürünlerine otomatik ÖTV artışı 2023 yılı için yüzde 22,29 oldu. Yeni oranlarla birlikte bir şişe rakının içinden alınan vergi epeyce artarak tüketicilerin alışveriş esnasında bir kez daha düşünmesine sebep oluyor.
Biraya Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) eklenmesiyle bira fiyatları yüksek oranda arttı. Bu vergiye %18'lik KDV de eklenince bir biradan alınan vergi oranı %55'e yükseldi. 3 Ocak 2023 tarihinde açıklanan ÖTV zamlarına göre 50 cl bira fiyatı 28 liradan 31 liraya yükseldi. Biraya eklenen ÖTV zammı 4.40 liradan 5.39'a ulaştı.
Mal veya hizmet alımları nedeniyle yüklenilen KDV prensip olarak, beyanname üzerinde indirilir. İndirim yapılmasına herhangibir engel yoksa ve buna rağmen mükellef yüklendiği KDV yi indirmeyip gider yazmışsa bu gider, 58 inci madde hükmü uyarınca kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilir.
Otel, Lokanta, Kafe, Pastane Gibi Yerlerde Sunulan Yiyecek ve İçeceklerde KDV Oranı %8 Olarak Devam Edecektir.
Yazarkasa fişleri ile bu tür harcamalar kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir. Gider kabul edilmeyen harcamaların KDV tutarları da indirim konusu yapılamaz.
Bir duble rakı 80 ml olurken tek duble rakı 40 ml'dir. Bir duble rakı yaklaşık olarak 0.25 promil alkol içerebilir. Bu durumda iki duble rakı alan bir sürücü 0.50 promil alkol sınırına erişmiş olur.
İşte, konuya dair merak edilen ayrıntılar... Bazen keyif almak bazen de stres atmak için başvurulan alkollü içkilerin kandan atılmasının oldukça uzun sürdüğü, üç büyük biranın kandan 5-6, küçük rakının da 8-9 saatte atılabildiği bildirildi.
Bazı zamanlar stres atabilmek bazen ise keyiflenmek için tüketilen alkol, türüne bağlı olarak vücuttan farklı süreler içerisinde atılır. Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir.
Uygulamada, KKEG'ler çoğu kez 689 No.lu hesap kullanılmak sureti ile kayıtlara alınmaktadır. Oysa 689 No.lu hesap Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı'dır. Bu hesaba yazılan giderler içerisinde KKEG bir gider olabileceği gibi, başka birçok hesap içerisinde de KKEG bir gider söz konusu olabilir.
Anılan düzenleme; “GEÇİCİ MADDE 13 – (1) Bu Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan %20 oranı, kurumların 2021 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için %25, 2022 yılı vergilendirme dönemine ait kurum kazançları için %23 olarak uygulanır.
Kurumlar vergisi kanununun geçici 13. maddesine göre bu şirketler 2022 ilk geçici vergi döneminden itibaren %25 oranında vergilendirilmektedirler. Kurumların ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri