Matem Orucu'nun Kuralları 12 İmam Orucu Aleviler için aynı zamanda matem ayıdır. Kurban kesilmez, et yenilmez, Kerbela Şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez. Çünkü Hz. Hüseyin ve 72 yareni Kerbela Çölü'nde aç, susuz bırakılarak, başları kılıçla kesilerek katledildi.
12 gün boyunca cana kıymanın haram olduğuna inanılması nedeniyle deniz canlısı veya kanatlı canlıların da etleri dahil olmak üzere kesinlikle et yenilmez ve içerisinde et bulunan ürünler de tüketilmez. Öyle ki Alevilikte oruç tutulmasa dahi bu süre zarfında et tüketilmemesi kabul görmüştür.
Alevi inanışa göre bu orucu tutarken 12 gün boyunca düğün, nişan, sünnet ve benzeri törenler, kutlama ve etkinlikler yapılmaz. Keyif veren aktivitelerden uzak durulur. Muharrem orucu döneminde kurban kesilmez, et yenilmez. Çünkü bu bir yas, matem ibadetidir.
Örneğin; kurban kesilmez, et yenmez, Kerbela Şehitleri'ne ölürken su verilmediği için asla su içilmez. Su yerine saf su olmayan sıvı gıdalar tüketilir. Gün doğumundan gün batımına kadar herhengi bir şey yenmez. Ayrıca bazı vatandaşlarımız gece 12:00'dan sonra sahura kalkmadan 12 imamlar orucu tutar.
Muharrem ayının ilk günlerinde oruç tutmak tüm Müslümanlar için müstehaptır. Aleviler Muharrem ayında 12 gün süreyle oruç tutarlar. Bu oruç, hem Şii hem de Alevi inancına göre öldürülen 12 imamla (İmam Mehdi hariç) ilgilidir. Aynı zamanda islami yeni yılın da başlangıcıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Öte yandan isteyenler Muharrem ayının ilk gününden itibaren 12 veya 15 gün oruç tutmaktadır. Ancak önemli olan nokta Yahudilere benzememek adına yalnızca 10 Muharrem'de oruç tutmaktan kaçınılması, 9-10 ya da 10-11 Muharrem'de oruç tutulmasıdır.
10 gün oruç tutulur. İki gün de matem için tutulur. Üç gün de Masum-u Pak Orucu tutulur. 15 gün boyunca, canlı hücre bulunan şeyleri yemeyiz. Koku yapacak sarmısak, soğan gibi şeyleri yemeyiz.
12 İmam Orucu'nda iftar, sahur yoktur. Oruç güneşin batmasıyla açılır, lüks sofrada oruç açılmaz. Sahura kalkılmaz, Gece 12'den sonra bir şey yenilmez, içilmez. Oruç açıldıktan sonra İmam Hüseyin ve Kerbela şehitleri için dualar edilir, gözyaşı dökülür.
Ramazan orucunu is- teyen tutar. Ramazandan yetmiş yedi gün sonra gelen bir muharremden, on muharreme kadar on gün oruç tutup yasını çeken sevaba girer. On iki veya on beş gün tutanlar da vardır. Tutmaz ise günah yoktur.
Oruç boyunca sahura kalkılmaz. Saat gece on ikiden sonra oruç başlamış sayılır ve bu saatten sonra yeme içme olayına son verilir. Gece onikide başlayan oruç, diğer gün güneşin batmasıyla ya da güneşin batmasına yakın zamandaki kızıllığın artmasının hemen ardından açılır. Buna iftar denmez, oruç açma denir.
Yıkanmak orucu bozar mı? Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez.
Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/199). Orucu bozan durumlar incelendiğinde ağız, geniz ve burun içinden alınan suyun orucu bozacağı dikkat çeker. Duş esnasında ağız içinden su alınırsa ya da burundan su çekilirse oruç bozulur.
Resûl-i Ekrem muharremin sadece onunda değil dokuz ve on birinci günlerinde de oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (Buhârî, “Ṣavm”, 69). Hanefî ve Mâlikî mezheplerinde muharremin dokuzuncu günü ile birlikte onuncu günü ya da onuncu günü ile on birinci günü oruç tutulması sünnet kabul edilmiştir.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Muharrem Orucu
Muharrem ayının ilk on iki günü Aleviler ve Bektaşiler tarafından oruçlu geçirilir. Bu günlerde, İmam Hüseyin'in ve arkadaşlarının susuz bırakılmış olmalarından dolayı su içilmez.
Gusül ve abdest, Aleviler içinde ön plandadır. Gusül ve abdest, Alevi inancında önemli bir yer tutar. Alevilikte vücudu yıkayıp temizlemek dışında iç temizliğinin şart olması gerektiğine önem verilir. Eline, diline, beline sahip olmak ilkesine bağlı kalmaya özen gösterir.
Halk kültürümüzde bolluğun bereketin simgesi ve değişik kimliklerde görünerek güç durumdaki insanlara yardım eden kutsal kişilik Hz. Hızır anısına, Aleviler şubat ayının ikinci haftasında (salı-çarşamba-perşembe) üç gün oruç tutarlar.
Buna karşın günde beş vakit namaz olduğuna inanan ve bunu üç vakitte cem ederek uygulayan Aleviler de vardır.
12 imamin sirasiyla isimleri söyledir: Ali, Hasan, Hüseyin, Zeynelabidin, Muhammed Bakir, Cafer-i Sadek, Musa Kazim, Ali Riza, Muhammed Taki, Ali Naki, Hasan Askeri, Mehdi.
Özel günlerindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz.
HIZIR ORUCU NE ZAMAN TUTULUR? Hızır orucu, Alevi inancında genellikle her yıl şubat ayının ikinci perşembe günü Hızır günüdür. Bu yıl Hızır orucu 13-14-15 Şubat 2024 tarihleri arasında tutulacak. Hızır orucu tutulurken genelde üçüncü günü perşembeye gelecek şekilde, salı, çarşamba ve perşembe günleri şeklinde tutulur.
Adet (regl) ve lohusalık hâlindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz.
ve Maliki mezheplerinde Muharremin dokuzuncu günü ile birlikte onuncu günü ya da onuncu günü ile birlikte on birinci günü oruç tutmak sünnet olarak kabul edilmiş, ayrıca Hanefi mezhebinde Muharremin sadece onuncu günü (Aşure günü) oruç tutulması rnekruh sayılmıştır.
Kur'ân-ı Kerîm'de muharrem kelimesi ay ismi olarak geçmemekle birlikte saldırıya uğrama durumu hariç savaşın haram olduğu aylardan söz edilerek bu aylara saygı gösterilmesi emredilmiştir (el-Bakara 2/191, 194, 217; el-Mâide 5/2, 97; et-Tevbe 9/5, 36).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri