4 saatten 7.5 saate kadar süreli işlerde 30 dakika. 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat. 11 saat süreli işte 1 saat. 11 saatten fazla süreli işte 1.5 saat.
Yargıtay; 10 saati aşan çalışmalarda ara dinlenmesinin en az 1,5 saat; 12 saatlik fiili çalışmalarda ara dinlenmesinin en az 1,5 saat; 14 saatlik fiili çalışmalarda ara dinlenmesinin en az 2 saat olması gerektiğine hükmetmiştir.
4 saat ya da daha kısa süreli işler için 15 dakika. 4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için 30 dakika. 7,5 saatten daha fazla olan işler için 60 dakika.
Buna göre; Dört saat veya daha kısa süreli işlerde en az 15 dakika, Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde en az yarım saat, Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde en az bir saat ara dinlenme süresi verilmelidir.
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
İlgili 18 soru bulundu
12 saatlik çalışma sistemi kapsamında, bir çalışan örneğin sabah 8:00'den akşam 20:00'ye kadar gündüz vardiyasında veya akşam 20:00'den sabah 8:00'e kadar gece vardiyasında çalışabilir. Bu çalışma saatleri sektöre ve şirkete göre düzenlenebilir.
Günlük 11 saati aşmamak kaydıyla 2 aylık(8 hafta) ortalama 45 saat denkleştirme usulüne göre işçiler çalıştırılabilmektedir.2 aylık bu süreler toplu iş sözleşmeleriyle 4 aya kadar da çıkarılabilmektedir.
Bir iş yerinde 4 saat ya da daha kısa süreli işler için uygulanan ara dinlenme süresi 15 dakika, Bir iş yerinde 4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi 30 dakika, Bir iş yerinde 7,5 saatten fazla olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi ise 1 saattir.
Yasal düzenleme gereğince haftalık azami çalışma süresi 45 saat olarak uygulanmakta, bu süreyi aşan çalışmalar fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir. Çalışma süresinin hesabı sırasında işçilere verilen ara dinlenme süreleri (yemek molaları, çay molaları vb.) çalışma süresinden sayılmamaktadır.
Bilhassa tatil beldelerindeki hissedilir sıcaklıkların yer yer kırk derecenin üzerine çıkması vatandaşlara zorluklar yaşatabilir. Bu konuda tedbirlerin önceden alınması, uykusuz yola çıkılmaması, uzun yolculuklarda 2 saatte bir mutlaka mola verilmesi gerekir."
Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz.
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
Vardiyasından çıkan işçinin, bir sonraki vardiyasına kadar EN AZ 11 saat dinlenmesi gerekmektedir. Bu süre geçmeden işçinin çalıştırılması yasal değildir. Dolayısıyla, iki vardiya arasındaki dinlenme süresinin en az 11 saat olduğunu söyleyebiliriz.
Gece dönemine, gece çalışmasında çalışma süresi üst sınırı olana 7.5 saate ve bu saatten fazla çalışma yasağına ilişkin kurallar hem vardiyalı çalışmalar, hem de niteliği gereği sadece gece yapılan çalışmalar için geçerlidir. Dolayısıyla sadece gece işi yapan bir işçi de 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacaktır.
Çalışma süreleri haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtıldığında dahi günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Denkleştirme dönemi içinde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olmalıdır.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Burada da saatlik çalışma ücretine, fazladan çalışılan her bir saat için fazla çalışma ücreti eklenir. 2023 yılında asgari ücret için saatlik ücret 59,62 TL'dir. Fazla mesai yapılan saatlerde ödeme %50 artar. Bu nedenle de 2023 asgari fazla mesai saatlik ücreti 89,43 TL olarak hesaplanır.
Aynı Kanunun 68 inci maddesi uyarınca verilen ara dinlenmeleri ise, çalışma süresinden sayılmaz.
İlgili madde hükmü uyarınca ara dinlenmesi; günlük çalışma süresi 4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakikadan, 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (7,5 saat dahil) süreli işlerde otuz dakikadan, 7,5 saatten fazla süreli işlerde 1 saatten az olamaz.
Yargıtay içtihatlarına göre, çalışma süresi 7.5 saatten 11 saate kadar olan işlerde bir saat, 11 saati aşan işlerde ise 1.5 saat mola verilmesi gerekiyor. İşçi sözleşmeye veya bordroya “fazla mesai parası ücrete dahildir” şeklinde imza atmışsa 11 saate kadar olan çalışma için ayrıca fazla mesai parası alamıyor.
Bu dinlenme süreleri en az olup aralıksız verilir. Ancak bu süreler, iklim, mevsim, o yerdeki gelenekler ve işin niteliği göz önünde tutularak sözleşmeler ile aralı olarak kullandırılabilir. Dinlenmeler bir işyerinde işçilere aynı veya değişik saatlerde kullandırılabilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.
4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar çalışmalarda (yedibuçuk saat dahil) yarım saat (30 dakika) 7,5 saatten fazla çalışma sürelerinde ise bir saat (60 dakika) ara dinlenme süresi işveren tarafından işçiye tanınması gerekir.
16 SAAT ÇALIŞTIRMA HUKUKİ DEĞİL
Bu süre, aksi kararlaştırılmadıkça, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit olarak bölünerek uygulanır. Kanun yine amir hüküm olarak ayrıca, günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamayacağını da açıkça belirtmiştir.
Söz konusu işçi 2022 yılı net asgari ücreti 5.550,35 TL ile birlikte, fazla çalışma ücreti olarak ( 12 saat x 30,84 =) 370,08 TL/net, hafta tatili ücreti olarak ( 2 gün x 231,30 = ) 462,60 TL/net, genel tatil ücreti olarak ise ( 1 gün x 154,20 =) 154,20 TL/net ücrete hak kazanacaktır.
İşçinin haftalık çalışma süresi 45 saati aşmasa dahi günlük 11 saati aşması hâlinde, bu çalışmalar için fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir. 4857 sayılı Kanun'un 63'üncü maddesinde çalışma süresi haftada en çok 45 saat olarak belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri