Lahana gibi brokoli ve karnabahar da sülfür içeren sebzelerdendir. Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Minik parçalara ayırdığınız karnabaharları tıpkı baklagillerde yaptığımız gibi önceden suda bekletin. Ancak baklagillerin aksine karnabaharları tuzlu suda bekletmelisiniz, unutmayın.
Küçük parçalara ayırdığınız karnabaharları diğer baklagillerde de yaptınız gibi önceden suda bekleterek gaz yapıcı özelliğini azaltabilirsiniz. Ama baklagillerin aksine karnabaharları tuzlu suda bekletmeniz gerekir.
Karnabahar sindirim sistemince kolay sindirilemeyen, gaz ve şişkinliğe neden olan karbonhidratlar içerir. Karnabahar gibi turpgillerden olan sebzeler sindirim sistemini zorlayan karmaşık karbonhidrat içerir. Bu sebzeleri sindirmek için alfa galaktosidaz isimli enzime ihtiyacımız vardır.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
İlgili 27 soru bulundu
Karnabahar hangi organa iyi gelir? Karnabahar hem kalp hem de bağırsak sağlığı için yararlı bir sebze olmakla birlikte vücutta biriken ve hücre üzerinde strese yol açan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için gerekli olan antioksidan bileşikleri içeren bir sebzedir.
Kan şekerinin düzenlenmesinde etkin bir rol oynayan karnabahar ayrıca karaciğerin görevlerini yapmasında yardımcı olur. Yüksek lif oranından dolayı bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin tedavisini destekler.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Laktoz intoleransı olarak adlandırılan bu durum ise tüm dünyada %75 oranında bir toplumu kapsar. Peynir, yoğurt, tereyağı gibi süt türevi besinler içerisinde de laktoz bulunur. Laktoz intoleranslı bireylerde bu tür gıdaların tüketimine bağlı olarak gaz oluşumu, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar ortaya çıkabilirler.
Gaz çıkarmanın en etkili yollarından birisi olan ve ilki olarak akla gelen, bir kanepe veya yatağa cenin pozisyonunda yatmaktır. Bu şekilde en az 15 - 20 dakika kadar kalmanız büyük ölçüde rahatlamanıza sebep olacaktır.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Yemek sonrasında dik oturmak ve ılık içecekler içmek de yardımcı olabilir. Beslenme ve egzersiz değişiklikleri ile giderilemeyen bağırsak gazı problemi, nane, kekik gibi spazm giderici ve gaz çıkışını kolaylaştıran bitki çayları kullanımı ile giderilebilir.
Reflü sorununun boyutuna göre tüm çiğ sebze ve meyveler sorun oluşturabilir. Bunu deneyerek tespit edebilirsiniz. Ancak özellikle brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, bezelye, turp, roka, salatalık midenizde ağrıya, gaz ve şişkinliğe sebep olabilir.
Lahana gibi brokoli ve karnabahar da sülfür içeren sebzelerdendir. Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Karnabaharın türlü yemek tariflerinde kullanılması için haşlanması önemlidir. Yalnızca sulu ve salçalı karnabahar yemeklerinde karnabaharları haşlamaya gerek yoktur. Karnabahar haşlanırken, zamanı sınırlı olmayanlar, tencere içerisine bol su alarak, karnabaharları haşlamaya başlayabilirler.
Özellikle çok soğuk suyun çok hızlı içilmesi, midede ağrı, kramp ve gaz oluşumuna neden olabilir.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Maden suyu mide gazına iyi gelir mi? Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Vajinal gaz vajina içinde sıkışmış olan havadan kaynaklanır. Vajinadan gaz çıkması ilişki sonrasında, egzersizler sırasında ya da kendiliğinden olabilir. Bu durum kadınlar arasında vajinadan ses gelmesi veya vajinadan hava çıkması olarak bilinir. Genellikle klinik bir önemi yoktur.
Gaz veya gaz sancısının belirtileri hemen hemen bütün bireylerde aynıdır. Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir.
Sindirim ve boşaltım sistemini düzenlemeye yarayan karnabahar, çok etkili bir lif kaynağı olduğu için diyette bir numaralı besindir. Sadece yemek olarak değil karnabaharı haşlama, salata veya fırında tüketebilirsiniz. Yağ yakma konusunda oldukça faydalı olan karnabahar C vitamini ve Folik asit bakımından değerlidir.
İbrahim Saraçoğlu'nun kürleri arasında, kadınların en sık kullandığı kürlerinden biri olan Karnabahar kürü; sistit, İdrar yolu enfeksiyonu, gastrit, Alzheimer, mide kanserine karşı önleyici olarak önerilir. Özellikle kadınların mesane iltihaplanmasına (sistit) karşı karnabahar kürü mucizevi etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri