Çocuk diş hekimiyle iletişime geçip verilen komutları anlayıp karşılık verebilmesi tedavinin sağlıklı olarak yapılabilmesi için çok çok önemlidir. Bu şartlar sağlandığında yaklaşık 3-4 yaşından itibaren kanal tedavisi yapılabilir.
Öncelikle diş uyuşturulur ve ağrı sızı olmadan işleme başlanmalıdır. İlk seansta dişin içindeki çürük doku temizlenir. Enfeksiyonun olduğu kanal kısmına ulaşıldığında da mikroorganizmaların olduğu ölü doku çeşitli aletlerle uzaklaştırılır. Dişin içi dezenfektan solüsyonlarla yıkanır.
Çocuklarda kanal tedavisi, problemli pulpa yapısının çıkarıldığı ve dişin kalan kısmının korunduğu cerrahi bir işlemdir. Süt dişleri, çocukların beslenmelerinde ve konuşmalarında önemli rollere sahiptir.
Kanal tedavisi kaç gün sürer sorusunun genel yanıtı genellikle bir veya iki seansta tamamlanır ancak dişin durumuna, enfeksiyonun boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak daha fazla seans gerekebilir şeklinde verilebilir.
Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir. İyileşme süresince diş çevresindeki bölgenin ağrılı ve hassas olması olasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Ortalama bir kanal tedavisi yaklaşık olarak 30 ila 90 dakika arasında sürebilir. Bazı vakalarda örneğin, bir enfeksiyon varsa, diş hekimi dişi temizlemek için içeri ilaç koyacağı için dişi kapatmadan önce bir hafta beklenir.
Tedavi, hastanın dişi uyuşturularak gerçekleşir. Bu nedenle ağrılı bir işlem değildir. Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir. Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir.
Çocuklara uygulanan kanal tedavisi yetişkinlere yapılan kanal tedavisi ile karıştırılmamalıdır. Sanılanın aksine süt dişlere uygulanan kanal tedavisi oldukça basit ve kısa süren bir işlemdir. Uygulama sırasında öncelikle dişler uyuşturulacağından çocuklar işlem boyunca herhangi bir acı hissetmeyecektir.
Endodonti, diş hekimliğine ait bir uzmanlık dalıdır. Günümüzde sıklıkla kanal tedavisi ile birlikte anılan endodonti bilim dalı hekimlerine endodontist denir.
Diş hekiminiz veya endodontistiniz daha sonra dişin yanındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Sinir öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir ancak çoğu diş hekimi, hastayı daha rahat ve sakin hale getirmek için bölgeyi uyuşturmayı tercih eder.
Çocuk diş hekimiyle iletişime geçip verilen komutları anlayıp karşılık verebilmesi tedavinin sağlıklı olarak yapılabilmesi için çok çok önemlidir. Bu şartlar sağlandığında yaklaşık 3-4 yaşından itibaren kanal tedavisi yapılabilir.
Ancak tedavi edilmemesi durumunda bakteriler dişin özü denilen kısma ilerleyerek iltihaplanmaya neden olur. Bu durumda kanal tedavisi gündeme gelir. İltihabın çok ilerlemesi halinde, şiddetli ağrı yaşanmasına karşın bu kişilerde kanal tedavisi mümkün olamıyorsa dişin çekilmesi gerekir.
Etkin, yeterli dozda yapılan bir anestezi mevcut iken dişinizin kanal tedavisi sırasında ağrıması ya da canınızın acıması söz konusu değildir. Kanal tedavisi sonrasında aynı gün veya takip eden birkaç gün içerisinde dişte basınç ağrısı ya da yemek yerken üzerinde hassasiyet oluşabilir.
Ağrı olan dişlerde acil müdahale olarak dişin olduğu bölgeye dışarıdan 5'er dakika arayla buz uygulaması yapılabilir veya dişin olduğu bölge fırçalanarak rahatlatılabilir. Ağrı bunlara rağmen azalmazsa ağrı kesici verilerek çocuğun diş hekimine gidene kadar ağrısı giderilebilir.
Uygun boyutta aparatlar kullanılarak kök kanalları yeniden şekillendirilir ve temizlenir. Kanal tedavisi işleminin bir seansı ortalama 45 dakika kadar sürer. Gerekli prosedürler uygulandıktan sonra, dişin en az iki kez röntgeni çekilir.
Çocuk Diş Hekimliği, doğumdan ergenlik çağının sonuna kadar geçen dönemdeki (0-15 yaş) bireylerin ağız ve diş sağlığını inceleyen; bu bireylerde koruyucu, önleyici ve tedavi edici tüm yöntemleri uygulayan Anabilim Dalı'dır.
Estetik amaçlı diş uygulamaları, diş tedavisi olmadığı için SGK tarafından karşılanmaz. SGK tarafından karşılanmayan hiçbir tedavi tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Genel diş hekimleri sadece belirli yaş aralığındaki hastalarla ilgilenmektedir. Çocuk süt dişleri ve genel diş sağlığı ile ilgilenmezler çünkü bu alan uzmanların işidir. Yetişkin ve genel diş hekimleri 12 yaşından büyük hastalarla ilgilenir.
Kanal tedavisi olan dişim ağrıyor diyen kişiler için ilk birkaç gün içinde ağrı hissettikleri zaman, endişelenilecek ya da korkacak herhangi bir durum bulunmaz. İyileşme sürecinin biraz daha uzun sürmesi durumunda; ağrı ve hassasiyet hissi genellikle 2 ile 3 hafta kadar devam edebilir.
Dişteki çürüğün çok ilerlediği, gece ağrısı sıcakta hassasiyet, yemek yerken yüksek hissedilmesi, şişlik gibi durumlarda süt dişlerde kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Dişin erken kaybı meydana gelirse ilerde daha zorlu ve masraflı ortodontik tedaviyle düzeltilmek zorunda kalınabilir.
Güncel muayene ve tedavi ücreti tarifesine göre tek köklü bir dişin kanal tedavisi fiyatları 2022 yılında 1000 TL ile 1500 TL aralığındayken, ileri düzey tedavi gerektiren dişlerde kanal tedavisi fiyatları 2000 TL ile 3000 TL arasında değişmektedir.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Diş çekimi genellikle hasarlı bir dişin uzun vadeli prognozu kötüyse önerilir. Kanal tedavisi öngörülebilir değilse, doktorunuz dişin çekilmesini önerecektir. Bu, enfeksiyonun ağzın diğer bölgelerine yayılmasını önleyecektir. Yirmi yaş dişleri dışında, diş kaybından sonra her zaman gülüşünüzü geri kazanmanızı öneririz.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri