yatay düzlemde her iki gözde ayrı ayrı görme alanı 120 dereceden daha az olamaz. 120 dereceden daha az görme alanına sahip olanlar sürücü belgesi alamaz. İki gözden herhangi birinde 120 dereceden az görme alanı olanlara monooküler sürücü belgesi verilir.
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler.
Diplopi tanısı konulduğu anda sürücünün sürücü belgesine el konulmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir. Tedavi ile diplopi ve paralitik şaşılığın düzelmesi durumunda uzman tabibin kanaati ile sürücü belgesi verilebilir.
Tek gözü olan sürücü adaylarının görme gücü 10'da 10 olması ve yatay görüş alanı en az 120 derece olmalıdır. Tek gözü olan sürücü adayları A1, A2, B ve F sınıfı ehliyet alabilirler. Tek gözü olan sürücüler gece araç kullanamazlar.
İlgili 38 soru bulundu
Arkadaşlar her iki gözü 10/1 gören %59 Heriki gözü 10/2 gören kişini alacağı rapor oranı %35 tir tek gözü görmeyen ise %24 hiç görmeyen ise %85 oranında Yeni Yönetmeliğe göre rapor alıyor..
Eğer bir kişiye total görme engelli diyorsak, o kişi tamamen görmüyor olmalı ve rapor oranı % 85 ve üzeri olmalıdır.
b) Periferik görme alanı; yatay düzlemde her iki gözde ayrı ayrı görme alanı 120 dereceden daha az olamaz. 120 dereceden daha az görme alanına sahip olanlar sürücü belgesi alamaz. İki gözden herhangi birinde 120 dereceden az görme alanı olanlara monoküler sürücü belgesi verilir.
Arka bölümün sol alt köşesinde yer alan 12 numaralı kısımda 01.01 ibaresi "gözlük ile kullanabilir" anlamına geliyor.
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Engelli sürücü kursu fiyatı 2750 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 705 TL. Toplam 3735 TL.
%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler. Eğer ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusuysa aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Bireyin aile yakınları, aracı satın alabilir.
Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur.
Bir gözün görme derecesinin en az 0.7 olması gerekir. Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekir. Yani bir gözün görme seviyesi 0.7, diğer gözün görme seviyesi ise, 0.9 ise toplamda da 5. maddeye göre, 16/20 elde edilir.
Görme Derecesi
1'inci grup sürücülerde düzeltilmesi veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 2/10'dan aşağı olmamak şartıyla her iki gözün görme toplamı 12/20 olmalıdır.
Gözlük takıp rapor alsam gözlük ehliyete işlenir mi? (yani çevirmelerde sürekli gözlük takmam gerekir mi?) Çaktırmadan lens takıp raporu öyle alsam sıkıntı olur mu? Göz bozukluğu ehliyet almaya mani değil. Yeni tip ehliyetlere de artık işlenmiyor.
Güneş gözlüğü takmak her ne kadar çok sık yapılan bir hata olmasa da aksesuar amaçlı takılan numarasız gözlükler fotoğrafınızın reddedilmesine neden olmaktadır. Doktor tarafından gözlük kullanmanız gerektiğine dair verilmiş bir reçeteniz yoksa yeni ehliyet fotoğrafı çekerken de gözlük takmamanız gerekir.
evet nerde gözlüklerin diyebilir. ayrıca gözlüksüz araba kullanırken çevirmeye girersen ehliyetsiz muamelesi görür ceza yersin.
Bu bakımdan engelli bireyin istediği herkes aracı kullanabilir. %90 ve üzeri engele sahip kişilerin 18 yaşını doldurması beklenmez. Aile fertlerinden biri rahatlıkla aracı kullanabilir.
Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “Sürücü Sağlık Raporu” almaları, Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “B sınıfı engelli sürücü olabilir” ifadesinin yer aldığı “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” almaları, Bu iki rapor ile ehliyet kursuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
Görme kaybı, katarakt ve görmede bulanıklık yaşayan insanlarda ehliyet alamazlar. Ayrıca yine de ne olursa olsun görme problemi olan insanlar altı ayda bir göz doktoruna gidip muayene olmaları gerekmektedir. Bu nedenle de görme problemi ikinci şartlara uygun olursa kişi ehliyet alabilir.
6.10 mt mesafeden daha uzak bir nesneyi göremiyorsanız, 20/20 görüşe sahip olmamanız olasıdır ve 6.10 mt den daha ötedeki bir nesneyi net bir şekilde görebiliyorsanız, bu, 20/20 görme değerine sahip olduğunuz anlamına gelir.
erken yasta veya malulen emekli olabilirmiyim.. Tek göz görme kaybına % 32 oranında rapor veriliyor. Erken emeklilik hakkından yararlanabilmeniz için % 40 veya üzeri raporunuzun olması lazım..
Görme engelli sporcular, görme düzeylerine göre B1 (Hiç görmeyen), B2 ve B3 (Az görenler) olmak üzere üç grup halinde sınıflandırılır ve futbol, atletizm, vb. bazı branşlarda görme düzeylerine göre farklı kategorilerde yarışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri