Çikolatanın kokusundaki pirazin, beyindeki zevk merkezini harekete geçirir. Yapısının kremsi veya kıtır kıtır oluşu ruh haline göre iyi hissettirebilmektedir. Bunların dışında çikolata özellikle kadınlar tarafından daha çok sevilmektedir.
Beyin vücuda giren çikolatayı bir ödül olarak algılıyor ve endorfin salgılanmasını sağlıyor. Çünkü çikolata beyne doğrudan etki eden tiramin, feniletilamin, teobromin ve kafein gibi bileşikleri içeriyor. Ayrıca çikolatanın phenethylamine (PEA) içermesi sinir sistemini uyarmasını sağlıyor.
Çikolata, beyne gönderdiği olumlu etkiler sayesinde kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor. Çünkü çikolata beyne doğrudan etki eden tiramin, feniletilamin, teobromin, phenethylamine ve kafein gibi bileşikleri içeriyor. Vücuda giren çikolatayla beyin, endorfin salgılanmasını sağlıyor ve mutlu hissediyoruz.
Çikolata, L.S.D' ye benzeyen, beynin serotonin hormonu salgılamasına yol açan alkaloidler içerir. Seratonin hormonu insana canlılık, mutluluk ve zindelik hissi verir. Çikolata yendiğinde, bağımlılığa neden olan his budur.
Çikolata kelimesi Türkçe'de "kakao yağı ve şekerle imal edilen yiyecek maddesi" anlamına gelir. İtalyanca cioccolata "kakao yağı ve şekerle imal edilen yiyecek maddesi" sözcüğünden alıntıdır. İtalyanca sözcük İspanyolca aynı anlama gelen chocolate sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Ama çikolatanın mutluluk hormonu phenylethylamine'i salgılattığı bilimsel bir gerçek. Araştırmalar, beynimizin aynı hormonu aşık olunduğunda da salgıladığını ortaya çıkarmış. Yani afrodizyak etkisi olsun ya da olmasın, çikolata ile aşk arasında bir bağlantı kesin var.
Çikolata ustası, kakao çekirdeğinin tarladan tüketiciye ulaşmasına kadar, tüm işlem süreçlerine hakim olan ustadır. Siyah çikolata ve beyaz çikolata gibi farklı çikolata yapımı ve servis süreçlerinin yanı sıra, çikolata tarihi ve kültüründe de uzman olmak gerekir.
ŞEKER KAPLI UYUŞTURUCU
Poşetlerdeki çikolatalardan birinin ambalajı açıldı. Önce şüpheli bir durumla karşılaşılmadı. Ancak polis ekipleri şekeri bıçakla ikiye bölünce gerçek ortaya çıktı. Çikolatalı şekerlerin içince Afyon sakızı olduğu anlaşıldı.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Aşırı tatlı yeme isteği, magnezyum, çinko ve krom eksikliğinin bir göstergesi olabilir. Kadınların menstural döngülerinde canları çikolata gibi tatlı şeyler çekebilir. Ancak bunun yanı sıra aşırı çikolata yeme isteği, magnezyum eksikliğinin de bir göstergesi olabilir.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· Antioksidan görevi görerek kalbi zararlı etkenlerden korur ve kalp krizi riskini azaltır. · İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir.
Çikolata neden bağımlılık yapar? Çikolatanın içinde teobromin ve kafein gibi psikoaktif maddeler bulunur. Bu tip maddeler merkezi sinir sistemini uyararak bağımlılığa neden olur.
Çikolatanın serotonin içerdiğini ve dolayısıyla endorfin üretimini arttırdığını gösteren araştırma sonuçları var. Bunun anlamı şu: Özellikle bitter çikolata doğal olarak bir antidepresandır. Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır.
Regl döneminde tatlı, özellikle de çikolata krizlerinin sebebi östrojen hormonudur. Hormonlar, iştah dahil, vücudumuzun her şeyini, hatta duygularımızı da kontrol etmektedir. Bu bakımdan, adet öncesi sendrom denen durumlar ortaya çıkmaktadır.
Kadınlar, menstrüel dönem öncesinde beyinlerindeki doğal serotonin düşüşüne karşı çikolata ve tatlı ile dengeleme eğilimine giriyor olabilirler. Hormonal dengesizlik dönemlerinde beynin nörotransmitter üretiminde önemli bir yer tutan magnezyum, çikolatanın sahip olduğu minerallerden bir tanesi.
Yemeye başladığınız anda ağzınızda yavaş yavaş erirken mutluluk hormonu salgılamaya başlayan çikolata insanı mucizeyi hazlara sürüklemektedir. En önemlisi İnsanı rahatlatırken cinsel isteği arttırmasıdır.
Kan şekerinin gün içerisinde dengeli olması çok önemlidir. Eğer kan şekeri gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücut tatlı tüketmek ister. Hareketsiz yaşam tarzına vücut adapte olmuşsa ekstra enerji sarfiyatı olduğu günlerde vücut geçici olarak tatlı ister.
Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 – 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür.
Eğer kan şekeriniz gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücudunuz sizden tatlı isteyecektir. Kan şekerinin düşmesini engelleyen temel etmen ise gün içerisinde ara öğün yapmanızdır. Ama ara öğünlerinde saat düzenine dikkat etmelisiniz.
Kakao dolaşım sistemine endorfin enjekte ediyor ve kişilerde mutluluk hissine yol açıyor. Ayrıca kakaonun içindeki yüksek magnezyum miktarı kasların gevşemesini sağlıyor.
Kakao Çekirdeklerinin Kimyasal Bileşenleri
Kafein de doğal bir uyarıcıdır.
Araştırmaya göre, dünyanın en tehlikeli uyuşturucu maddesi -kısaca meth olarak da bilinen- metamfetamin ya da amfetamin. Araştırmada ikinci sırayı, halk arasında bonzai olarak bilinen sentetik esrar alırken onun hemen arkasında ekstazi (MDMA) yer aldı.
Çikolata İsteği Nereden Geliyor? Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya'da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Dünyanın en pahalı çikolatası, Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen bir çikolata fuarında görücüye çıktı. Tasarımcı Daniel Gomez tarafından hazırlanan çikolata 'Dünyanın en pahalı çikolatası' olarak Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi. Çikolatanın fiyatı ise 9 bin 489 dolar olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri