Örneğin, hizmet akdi mayıs ayında sona eren bir işsiz için son dört ay geriye doğru, mayıs, nisan, mart ve şubat aylarından oluşan bir dönemdir. Son 120 gün ifadesi ise, hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren geriye dönük 120 günlük dönem olarak anlaşılır.
Sonuç olarak bu değişiklik son 120 günün aynı işyerinde geçirilmesi gibi bir koşul getirmedi. Son 120 gün boyunca iş sözleşmesi (hizmet akdi) kapsamında çalışmış olanlar, bu 120 gün farklı işyerlerinde geçirilmiş olsa dahi işsizlik ödeneğinden yararlanabilirler.
Dolayısıyla, işsiz kalanların diğer koşulları sağlaması durumunda işsizlik ödeneğinden yararlanmada son 120 gün prim gün sayısı kaldırılarak son 120 gün içinde sadece hizmet akdine tabi olmak yeterli kabul edilmiştir.
Son 120 gün kuralında düzenlemeye gidilmiş ve “hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olma şartı “ 18 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere “hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olma” şeklinde değiştirilmiştir.
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak, 120 gün hizmet akdine farklı işyerlerinde aralıksız tabi olmak engel değildir.
İlgili 28 soru bulundu
IV- Son 120 Gün Sürekli Çalışma
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 50 maddesinin ikinci paragrafında “hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlara” işsizlik ödeneği verileceği hükmü yer almaktadır.
Buna göre “Hizmet akdi iki taraflı akitlerden olup, tarafları birbirine taahhütle bağlar. İşçi, emeğini işverenin emrine veren, hizmetin görüldüğü sürece ona tabi olan, yani hizmeti işverenin emir, talimat ve denetimi altında yapmak zorunda olan kişidir. İşveren ise buna karşılık işçiye ücret vermeyi vaat eder.”
Kişinini işsizlik maaşı alabilmesi için son iş yerinde 120 gün yani 4 ay boyunca çalışmış olması gerekir.
İşçi ile işveren arasında; işçiyi işveren için çalıştırmak, işvereni işçiye ücret ödemekle yükümlü tutmak amacıyla yapılan sözleşmelere hukuk dilinde hizmet akdi ya da iş akdi denir.
Hizmet akdi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmeyi ifade etmektedir.
İşsizlik ödeneği almak için söylediğimiz gibi haksız veya sebepsiz yere işten çıkmak ya da haklı fesih şartlarıyla kendi ayrılmak gerekiyor. Bunun dışında, Son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak primin ödenmiş olması ile işten ayrıldıktan önceki 120 gün içinde primin ödenmiş olması isteniyor.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
İşsiz kalmadan önceki 3 sene içerisinde minimum 600 gün prim ödemiş olmaları işsizlik ödeneği alabilmeleri için zorunludur. Söz edilen prim gününü ödeyen kişiler 6 ay boyunca işsizlik ödeneği alabilir. Kişinin 900 gün prim ödemiş olması durumunda 8 ay boyunca işsizlik maaşı alması mümkündür.
İşsizlik ödeneğinin süresi
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.
Girdi-çıktı yapıldığı için 120 gün kesintisiz çalışma şartını sağlayamayanlara da işsizlik maaşı bağlanacak. Ekonomi alanında önemli düzenlemeler getiren torba teklif, sosyal güvenlik alanında da önemli düzenlemeler içeriyor.
ÖRNEĞİN DAHA ÖNCE AŞAĞIDAKİ KODLARLA İLE BİLDİRİLEN EKSİK GÜN NEDENLERİYLE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALINAMIYORDU, YENİ KANUN DÜZENLMESİ İLE EKSİK GÜN KODLARININ İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALMAYA ENGEL DEĞİLDİR.
Yaşın ilerlemesi nedeniyle çalışma gücünün azalması sonucu gelir kaybına uğrayan sigortalıların geçimlerini sağlamak amacıyla kurulmuş yaşlılık sigortasından bağlanan aylıktır.
Hizmet akdi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmeyi ifade etmektedir.
Hizmet Akdi İle Çalışanların Sigortalılık Statüsü
5510 sayılı Kanun md. 4/1/a bendinde; “Bu Kanunun kısa ve uzun vadeli sigorta kolları uygulaması bakımından; hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar sigortalı sayılırlar” denmiştir.
Maaşın süresi yatırılan prime göre değişiyor. Buna göre; son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay ve 3 yılın tamamında, yani bin 80 gün primi olanlar 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
İşsizlik Maaşı Süresi
İş sözleşmesinin sona ermesinden önceki 3 yıl içinde işsizlik ödeneği alma koşullarını sağlayan işçiler; 180 gün (6 ay) 600 gün işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizler. 900 gün çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizler için 240 gün (8 ay)
e-Devlet kolaylığı ile internet üzerinden öğrenilebilen işsizlik maaşı başvuru sonucu, İŞKUR birimlerine gidilerek de sorgulanabilir. İŞKUR tarafından belirlenmiş şartlar sağlandığı takdirde herkes işsizlik ödeneği alabilir.
İşsizlik ödeneği almaktayken işe giren ve bunu 15 gün içinde Türkiye İş Kurumu'na bildirenlerin ödenekleri 'yeni işe başlama' nedeniyle kesilir ve yeni bir işsizlik ödeneğine hak kazanamayacak şekilde işlerini kaybetmeleri halinde kalan işsizlik ödenekleri, başvurdukları tarih itibariyle yeniden başlatılır.
Sigortalı İşsizin, İşsizlik Ödeneği Alırken Bir İşte Çalışmaya Başlaması Halinde Yapması Gerekenler Nelerdir? İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri