120/320 bilanço hesaplarının ters bakiye verip vermediği ters bakiyeli hesap kontrol raporu ile kontrol edilip, bu bakiyelerin sipariş avansları hesaplarına virmanlanması sağlanır.
Dönem sonunda 120 hesabın alacak bakiyesi 340 Nolu hesaba aşağıdaki gibi alınmalıdır. 3.2.Dövizli Alıcılar Hesabının Değerlemesi Dövizli alacaklar döviz alış kuru üzerinden değerlenir.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
120 ALICILAR
Alıcılar hesabı ana hesap niteliğinde olup her bir alıcının hesabı, ayrı ayrı yardımcı defterlerde takip edilir.
Ticari İşlem Grubuna Göre: Cari Hesabı Ticari İşlem Grubuna göre gruplayarak muhasebe hesaplarını oluşturur. Müşteriler için 120.[XX].0001 formatında, tedarikçiler için ise 320.[XX].0001 formatında muhasebe hesapları oluşur.
İlgili 23 soru bulundu
120 nolu hesap aktf karekterli bir hesap olup tek düze hesap uygulamaları açısından kesinlikle alacak bakiyesi veremez. 320 nolu hesapta pasif karakterli bir hesap olup borç bakiyesi vermez. 340 ve 159 nolu hesaplara virmanlamak gerekmektedir.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
120/320 bilanço hesaplarının ters bakiye vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan ödeme yapılmasıdır. Dönem sonu işlemlerinden bir tanesi ters bakiye veren bu hesapların tespiti ve 159-340 sipariş avansları hesaplarına virmanlanmasıdır.
120 Alıcılar
Bu nedenle alıcılar hesabı, bilançonun aktifinde hem “Dönen Varlıklar” hem de “Duran Varlıklar” içerisinde yer alır. Alacak senetleri için de aynı durum geçerlidir (121 alacak senetleri, 221 alacak senetleri).
120 Alıcılar Hesabı: İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz yani veresiye alacaklarının izlenmesi için kullanılan hesaptır. Finansal kiralamadan doğan senetsiz alacaklar da bu hesapta izlenir.
Satıcılar Hesabı” içinde izlenmekte olan bir hesap borç bakiyesi verebilir. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde borç bakiyesi veren hesabın “120. Alıcılar Hesabı”na devir edilmesi gerekmektedir.
Cevap : 1-TDHP kurallarına göre kayıt yapılması halinde 120 ve 320 hesaplar ters bakiye vermemesi gerekir. 2- Kur değerlemeleri 3 ayda bir yapılabilir. 600 lü hesaplarda bakiye kalmaz.Kayıtlar her dönem ayrı ayrı değerlendirilir.
120 Alıcılar Hesabı
İşletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz alacakların izlendiği hesaptır. Bu hesap, çoğu kez borç kalanı verir.
Faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarının, kredili (veresiye) olarak yapılması halinde oluşan senetsiz alacaklar bu hesaba borç kaydedilir. Alacakların değersiz hale gelmesi, vazgeçilmesi veya tahsil edilmesi halinde alacaklandırılarak kapatılır.
254 Taşıtlar Hesabı İşleyişi : Taşıtlar satın alma, devir, inşa veya maliyet değerleriyle Borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma süresini dolduranlar Alacaklandırılır. Taşıt araçları alış maliyeti ile kaydedilir.
Üretim için konulan tüm makineler, tesis ve cihazlar 253 muhasebe kodu ile işlem yapılan bu hesapta izlenir. Aynı zamanda, üretim amacı ile kullanılan taşıma gereçlerinin izlendiği hesap olarak da bilinir.
320 hesap işleyişi, senetsiz borcun ortaya çıkması ile 320 muhasebe kodu içerisinde alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Eğer alacak ödenmişse, borç olarak kaydedilir.
Konusu Kalmayan Karşılıklar Hesabı"na gelir kaydı suretiyle hesaba borç kaydedilir. İşletmenin doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50 oranından fazla sermaye ya da oy hakkına veya en az bu oranda yönetim çoğunluğunu seçme hakkına sahip olduğu iştiraklerin sermaye paylarının izlendiği hesaptır.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
Hesabın Kalan (Bakiye) Vermesi: Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir.
Satılan Ticari Malların Maliyetinin (STMM)'nin Hesaplanması
(65.000- 5.000 =) 60.000 TL satılan ticari malların maliyetidir. Page 3 3 Bu rakamın satış nedeniyle mallarda azalma olduğu için, 153 ticari mallar hesabının alacak tarafına yazılması gerekir.
ALICILAR” hesabının, senetli alacaklar ise “121. ALACAK SENETLERİ” hesabının alacağı karşılığında “128. ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR” hesabına borç kaydedilerek bu durumdaki alacaklar normal alacaklar arasından çıkartılır. Alacağın tahsili veya tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi halinde bu hesaba alacak kaydedilir.
Tek Düzen Hesap Planı muhasebe sistemi içerisinde Diğer Alacaklar hesap grubu; işletmenin esas faaliyet dışında kalan ve kısa vadede (en çok bir yıl içinde) tahsil edilmesi planlanan senetli, senetsiz alacak ile bu gruba ait şüpheli alacak ve şüpheli alacak karşılığının izlenmesi ile ifade edilmektedir.
ALACAK SENETLERİ” hesabının alacağı karşılığında “128. ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR” hesabına borç kaydedilerek şüpheli alacaklar haline gelen normal alacaklar arasından çıkartılacak olup, alacağın tahsili veya tahsil edilemeyeceğinin kesinleşmesi halinde bu hesaba alacak kaydı yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri