Bor ürünlerinin kullanılmasıyla elde edilen borosilikat cam; ısıya dayanıklı ürünler elde etmek örneğin cam tepsi,demlik, saklama kabı ve cezve gibi mutfakta sıkça kullanılan cam içerikli ürünlerde kullanılmaktadır.
Borosilikat Cam:
Silisyum dioksit yanında, yapısında önemli miktarda bor oksit (B2O3) ihtiva eden ısıl genleşme katsayısı düşük ve kimyasal mukavemeti yüksek olan bir cam türü olup, genel olarak laboratuvar aletleri ve ısıya dayanıklı züccaciye yapımında kullanılır.
Temperleme işlemi sonucu camın dış yüzeylerine sıkıştırma gerilmesi (kompresyon), cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilmesi (tansiyon) kazandırılır. Böylece cam, çekme ve darbelere karşı dayanıklı hale gelmektedir. Tam Temperli cam ile aynı fırında üretilmektedir. Daha az soğutulduğundan dolayı yüzey gerilimi azdır.
Cam yapımında silisyum dioksit kullanılmasının nedenlerini özetleyecek olursak; Camın ana ham maddesidir. Camın termik şoka, yani ani ısı farklılıklarına karşı dayanıklılığınıartırır.
Doğrulanmış Cevap. Merhaba! Isıya dayanıklı cam üretiminde kullanılan maden BOR madenidir. Bor madeninin atom numarası 5, kimyasal simgesi B'dir.
İlgili 39 soru bulundu
Temperli cam, ısı dayanıklılığı yönünden normal camlardan farklı olması sebebiyle fırın camlarında da kullanılmaktadır. Fırın yüksek ısılara çıktığında bile herhangi bir zarar görmeyen bu cam, kullanıldığı alanlarda insanlara büyük katkı sağlamaktadır.
Bor ürünlerinin kullanılmasıyla elde edilen borosilikat cam; ısıya dayanıklı ürünler elde etmek örneğin cam tepsi,demlik, saklama kabı ve cezve gibi mutfakta sıkça kullanılan cam içerikli ürünlerde kullanılmaktadır.
🔹 Cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, kireç ve sodadır.
Camın hammaddesi kumdur. Camın yapılış şekline göre kumun içine kireç, soda, kalker, dolamit ya da feldspa gibi mineraller eklenerek 1500 dereceye alınmış fırınlarda ısıtılır. Yüksek ısıda eriyerek sıvı forma kavuşan bu karışıma şekil verilerek cam halini alır.
Cam ani soğutulmuş alkali ve toprak alkali metal oksitleriyle, diğer kimi metal oksitlerin çözülmesinden oluşan akışkan bir malzeme olup ana maddesi (SiO2) silisyumdur.
Şömine Camları bir diğer adıyla seramik camları markasına göre 700 ve 900 derece ısıya kadar dayanıklı camlardır. Ani ısı değişimlerine karşı dirençlidir.
Temperlenmiş cam 300 santigrat derece ısı şoklarına dayanabilir. Ancak normal camlarda bu seviye sadece 40 santigrat derecedir.
Özel olarak yüksek ısılara çıkararak ve şok etkisi ile aniden soğutularak oluşturulan temperli cam tipidir. Hal böyle olunca da takdir edersiniz ki cam siparişlerinizin gelmesi 2 haftayı kadar bulabilmektedir.
Tantal ve Hafniyum elementlerinden oluşan bileşimin 4000 derece sıcaklığa dayanabildiği ortaya çıktı. Bilim insanları, tantal karbür ve hafniyum karbür maddelerinden oluşturulmuş bir zırhın yaklaşık 4000 derece sıcaklığa dayanabildiğini ve bunun bir rekor olduğunu duyurdu.
3. Element BOR HELYUM ÇİNKO Kullanım alanı Isıya dayanıklı renkli cam yapımında, seramiklerde ve roket yakıtlarında ateşleyici olarak kullanılır. Hava taşıtlarını şişirmede kullanılır. Sıvı deterjan, gübre, barut ve lens yapımında kullanılır.
Soda – kireç camı silise soda (Na2O) ve kireç (CO) katılarak elde edilir. Pencere camı, ucuz cam yapımında kullanılır. Na2O ve CaO, camın şekillendirilmesini kolaylaştırır. Bu cam, kimyasal etkilere ve suya dayanıklı olup, sertliği yüksektir.
Öncelikle, camın erime sıcaklığının 1400 °C olduğunu hatırlatmak isterim. Konu uzatıp sapmak istemem ama yangın türlerinin çeşitleri var ve genellikle çoğu yangın türü bu sıcaklığın altında olduğundan camın erimesi pek mümkün değildir.
Kısaca özet yapacak olursak, cam yapımında kullanılan ana maddeler kum, soda ve kireçtir. Kum camın ana malzemesidir. Camın düşük sıcaklıkta akışkan hale gelmesi soda ile sağlanmaktadır. Cam üretiminde kimyasal etkilere karşı dayanıklılık kireç ile sağlanmaktadır.
Organik Camlar, en çok tercih edilen cam türleridir. Organik Camları, Mineral camlara oranla %40 daha hafiftir ve darbelere karşı 100 kata kadar daha dayanıklıdır. Organik Camlar, Mineral Cam ile karşılaştırıldığında kullanıma bağlı olarak yüzeyinde daha fazla aşınma olabilir.
Pek çok kişi tercih yapmadan önce “Mineral cam kırılır mı?” diye merak eder. Sektörde markalar tarafında çok fazla tercih edilmesiyle dikkat çeken mineral saat camı, çizilmelere ve kırılmalara karşı oldukça dirençlidir.
Sodyum silikat aynı zamanda su camı olarak da bilinir. Suda çözülebilmesinden dolayı cam suyu ya da su camı olarak da adlandırılır. Bazı şekilleri zayıf çözünürken bazı şekilleri ise neredeyse hiç çözünmezler. Bunun için en iyi çözümleme şekli basınç altında suyla ıslatılarak olur.
Borosilikat Camı asıl genleşme katsayının düşük olması nedeniyle ısıya dayanıklı ve kimyasal dayanımın yüksek olması nedeniyle laboratuvar malzemeleri ve teknik ürünlerin yapımında kullanılır.Aynı zamanda ısıya dayanıklı züccazcye ve aydınlatma mamüllerin üretiminde de kullanılır.
Borosilikat cam,% 70 -% 80 silika (SiO2) ve% 7 -% 13 bor oksitten (B2O3) az miktarda alkali sodyum oksit (soda) (Na2O) ve alüminyum oksit (AI2O3) ile yapılır. Züccaciye genellikle yüksek sıcaklıklarda su buharı ile tekrar tekrar temasın alkali iyonları süzebileceği laboratuvarlarda kullanılır.
Isıtılan cam düz bir mekana yerleştirilmesinin ardından camın sıcaklığının oda sıcaklığına düşmesi beklenir. Ardından da eldiven ve gözlük takılarak camın kesilmesi işlemine başlanır. Cam kesici belirlenen şekil cam üzerine çizilir. Ardından düz zeminde elle bastırılarak kesilen kısımların ayrılması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri