Muafiyet talebi ilgili yönetim kurulunca, öğrencilerin başvuru yaptıkları tarihten sonra alacakları dersleri kapsayacak şekilde bir defaya mahsus olmak üzere on işgünü içinde değerlendirilir ve karara bağlanır.
Muafiyet başvurusu, sadece bir kez olmak üzere kayıt tarihleri arasında yapılmakta olup ilan edilen tarihlerden sonraki muafiyet talepleri kabul edilmeyecektir.
(2) Öğrencilerin muaf sayıldığı derslerden aldıkları notlar, 43 üncü maddede belirtilen tabloya uygun harf notu verilerek gösterilir. Muaf olunan ders, not yükseltmek için tekrar alınabilir.
Toplamda 18 AKTS krediden fazla talepte bulunması durumunda önce YÖK Zorunlu Derslerin muafiyet işlemi yapılır. 8) Öğrenci YÖK Zorunlu Dersler dışındaki derslerden en fazla 6 ders için muafiyet talebinde bulunabilir. 6 dersten fazla muafiyet talep eden öğrencinin muafiyet başvurusu değerlendirilmez.
Cevap: Evet, en az CC başarı şartı sağlanıyorsa ve son 5 yıl içinde başarılı olmuşsanız muaf olabilirsiniz.. Ancak, açık ve uzaktan öğretim programları için sadece ortak zorunlu derslerden muaf olabilirsiniz. Ayrıca, son 5 yıl şartı ortak zorunlu dersler ve Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı dersi için uygulanmaz.
İlgili 34 soru bulundu
Bir öğrenci bir dersten muaf ise o derse girmesine gerek yoktur. Dersten muaf olmak demek o dersin zorunluluğu olmadığı göstermektedir. Öğrenciler isterler ise muaf oldukları dersleri tekrar alabilmektedir. Eğer muaf oldukları dersi alırlar ise derse girmek ve sınava girmek zorundadırlar.
Eğer muaf olursan dersten; Örneğin toplam dönemlik kredi 26 ve bu ders 4 kredi. 26 kredi üzerinden aldığın dersler ile ortalaman hesaplanır. Fakat bu dersten muaf olursan 22 kredi üzerinden hesaplanır. Yani bir deresten muaf olmanın ortalamaya hiçbir etkisi olmaz.
En fazla 5 akademik yıl öncesine kadar alınıp başarılmış dersler için saydırma/muafiyet talep edilebilir. Başvuru ekinde onaylı ders içerikleri ve not döküm belgesinin yer aldığı ve talebin açık bir şekilde belirtildiği bir dilekçenin Enstitü Müdürlüğüne sunulmasıyla gerçekleştirilir.
Ayrıca muafiyet için başvuruda bulunacağı derslerin içeriğinin uygun olması, AKTS veya ulusal kredisinin eşit veya yüksek olması gerekir. Öğrenci, CC harf notu altında DC, DD, FD ve FF gibi başarı notlarının olması durumunda ilgili derslerin devamını almak zorundadır.
Başarı notları (G) ile takdir edilen dersler ile muaf (M) olunan dersler, not ortalamaları hesabına katılmaz.
SEÇMELİ DERS: Mezuniyet kredisini tamamlamak için, ortak derslerinin yanında alınan derslere denir. MUAF OLMA: Üç kez sınavına girilen ancak başarısız olunan ortak dersin başarma zorunluluğunun ortadan kalkmasına denir. Muaf olunan dersin kredisi kazanılmış olmaz, muaf olunan ders istenirse tekrar alınabilir.
Sınavsız 2. Üniversite başvurusunu mezun olarak yapanlar, “Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi”, “Türk Dili” ve “Yabancı Dil” derslerinden doğrudan muaf sayılacaklardır. Bunların dışındaki dersler için muafiyet talebinde bulunulamayacaktır.
Muafiyet talebinde bulunmak isteyen öğrencilerin YÖKSİS'te bir yükseköğretim programından mezuniyeti varsa; diğer (kayıtlı, kayıt sildirmiş ve lisanstan ön lisans diploması) kayıtları için mezun kaydının dışında ayrıca talepte bulunmasına gerek yoktur.
İngilizce muafiyet sınavı yıl içinde 2 kez yapılır. Bu sınavların ilki 1. Dönem başında yapılır. Söz konusu sınavda üniversitenin belirlediği standardın üzerinde not alan öğrenciler direkt olarak kendi bölümlerinde eğitim almaya başlarlar.
check Ders muafiyeti; Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri için uygulanır. check Daha önce öğrenim görülen yükseköğretim programlarında alınıp başarılı olunan diğer dersler için muafiyet talebinde bulunulamaz.
Muafiyet itiraz başvurusu 31.10.2022 tarihi saat 10.00'da başlayıp 07.11.2022 tarihi saat 17.00'da sona erecektir. 2022-2023 öğretim yılında ilan edilen muafiyet başvuru tarihleri arasında talepte bulunmayan (başvurusunu tamamlamayan) öğrenciler, muafiyet itiraz başvurusunda bulunamayacaktır.
1 kredi = 30 saatlik iş yüküne karşılık geldiğine göre, 150 saat iş yükü olarak elde edilen dersin kredisi 150/30= 5 AKTS'dir.
Muaf olduğunuz dersleri AKSİS sisteminden görüntüleyebilirsiniz. Ortak zorunlu derslerden muaf olan öğrencilerin transkript belgelerinde ilgili dersler (M) harf notu olarak işlenir, öğrenciler transkript belgelerinden muaf derslerini görüntüleyebilmektedir.
“MADDE 7- (1) Öğrenci, bir yarıyılda toplamda 45 AKTS krediyi geçmeyecek şekilde en fazla 10 ders seçebilir. Öğrenci, ders ekle/sil işlemlerini; kayıt yenileme tarihleri içinde yapar. Ders ekle/sil işlemleri; Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilir.
Bir dönem içinde en fazla kaç kredilik ders alma hakkım var? Öğrencinin bir yarıyıldaki normal ders yükü 30 AKTS'dir. Bir yarıyıla ait ders yükü en fazla 45 AKTS olabilir.
Daha önceden bir yükseköğretim kurumunda kayıtlıyken başarılı olduğunuz ders/derslerden ya da yaz okulu, özel öğrenci, farabi, erasmus vs değişim programlarından almış ya da geçmiş olduğunuz dersleri şimdiki okuyacağınız bölümünüzdeki derslere saydırarak o derslerden muaf olmak için yapılan işlemdir.
Ders muafiyet başvuruları Üniversiteye kesin kayıt yaptırdıkları ilk yarıyılın/yılın derslerinin başlamasını izleyen on beş iş günü içinde ilgili birime yapılır. Başvurular muafiyet başvurularının sona ermesini takiben beş iş günü içinde ilgili birim yönetim kurulu tarafından karara bağlanır.
Üniversitede yapılan sınavlar sonucunda muaf olunan dersler hariç, önceden başka proğramlardan alınarak muaf olunan derslerden alınan puanlar yarıyıl not ortalaması hesabına katılmaz.
Ders içerikleri belgesinin öğrenciyken ya da mezuniyetten sonra temin edilmesi çok kolaydır. Bu belgeyi almak isteyenlerin okudukları ya da mezun oldukları üniversitedeki bölümün öğrenci işlerine gitmeleri yeterlidir.
Evet; Öğretmenlik Uygulaması 1 ve Öğretmenlik Uygulaması 2 derslerinde her bir şubenin maksimum öğrenci kontenjanı “Uygulama Öğrencilerinin Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamalarına ilişkin Yönergenin” ilgili maddesinde tanımlanan sayıyla sınırlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri