E-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranılarak öğrenilebilir.
Yurt dışından alınmış mobil cihazların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI numaralarının BTK tarafından kayıt altına alınması işlemine IMEI kaydı denilmektedir. Yurt dışından aldığınız ve yanınızda getirdiğiniz cihazınızın IMEI kaydını nasıl yapacağınızı buradan öğrenebilirsiniz.
Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
- "KIM" yazıp boşluk bırakıp 10 haneli GSM numarası' nı yazarak 7048' e sms gönderebilirsiniz. * 11842 yoluyla dilerseniz isim - soyad bilgilerinden dilerseniz telefon numarasından sorgulama yapabilirsiniz. 7048' den sms yoluyla ise sadece GSM numarasının kimin adına kayıtlı olduğu sorgulanabilir.
-Yurda giriş yapan belge sahibi şahsına ait pasaport yada kimlik bilgileri. -e-Devlet şifresi ile adresinden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) cihaz kaydı yapma. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir belge talep edilmiyor. Kontroller elektronik ortamda BTK tarafından yapılıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Yurtdışı Telefonları 120 Gün Türkiye'de Kullanabilirsiniz!
Zira BTK'nın resmi internet sitesinde, “Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.” ifadeleri yer alıyor.
YURT DIŞI TELEFON KAYIT ÜCRETİ NE KADAR? 2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Operatörlerin bilinmeyen numaralar servisini kullanabilir, 11880'yi arayabilir veya mesajla bir kişinin telefon numarasını bulabilirsiniz. Vodafone abonesiyseniz 11842, Turkcell abonesiyseniz 11832, Türk Telekom abonesiyseniz 11855'e kısa mesaj göndererek isim soyad bilgisinden telefon no sorgulama yapabilirsiniz.
e-Devlet Kapısı'na şifre ve T.C. kimliknumaranız ile giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu seçin. Bu kategorideki alt başlıklar arasında "Mobil Hat Sorgulama"yı tıklayın.
11811; bilinmeyen sabit telefon numaraları için 7 gün 24 saat boyunca sorgulama yapma imkanı sunar. 11811'e tüm sabit telefon ve GSM operatörlerinden ulaşılabilir. Türk Telekom Bilinmeyen Numaralar Servisi'nden online olarak yararlanmak için tıklayın. 11811 Türk Telekom Bilinmeyen Numaralar servis numarasıdır.
Yurtdışında satılan telefonlar, teknik ve donanımsal olarak yerli olarak satılan telefonlardan herhangi bir farka sahip değildir. "Yurtdışı telefon" ifadesi, telefonun kaydını yaptıran kişi tarafından alındığından kaynaklanmaktadır.
12- Hızlı test menüsü kodu (Samsung Galaxy için geçerli): *#7353# Bu, daha önce bahsedilen Genel Test moduna benziyor. Birkaç kez tek dokunuşla test istemleri olan bir menüye gidiyorsunuz.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
Kayıt başvurusundan sonra cihazın kayıt edilip edilmediğini nasıl öğrenebilirim? Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
Bu işlem sonucunda, telefonunuz Türkiye'de kullanılabilir hale gelir. Ancak, bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır: Bir pasaporta sadece bir telefon kaydedilebilir.
"Yurt dışından yolcu beraberi getirilen eşya muafiyetlerine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, kişisel eşya muafiyeti kapsamında, yurt dışından ülkemize gelen yolcular, üç takvim yılında bir adet cep telefonunu gümrük vergilerinden muaf olarak getirebilmektedir.
Sayın konuk, Telefon hattı kimin adına ise o kişi aranan ve mesaj gönderilen numaraların dökümünü (ayrıntılı fatura) ilgili şirketten alabilir.
Operatörler 5 yıl süreyle geçmişe dönük telefon kayıtlarını tutmakla yükümlüdür. Her ne kadar bireysel talepler doğrultusunda telefon kayıtları paylaşılmasa da bunların bir mahkeme kararı ile delil olarak sunulması söz konusu olabilecektir. Ancak operatörler bu kayıtların içeriğini değil ancak dökümlerini paylaşabilir.
Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
Arayan kimliği ve spam korumasını kapatma veya tekrar açma
Bu özellik, telefon ederken numaranızın gösterilip gösterilmediğini kontrol etmez. Cihazınızda Telefon uygulamasını açın. Spam ve Arama Filtreleme'ye dokunun. Arayan ve spam kimliğini göster'i açın veya kapatın.
1 - Whos Call - Arayan ID ve Engel
Numara tanıma programı denilince akla gelen ilk uygulamalardan olan Whos Call, bir milyardan fazla telefon numarasını sisteminde barındırır. Ücretsiz olan bu uygulamayı kullandığınız işletim sistemine göre Apple Store, Google Play ve Microsoft Store'dan indirebilirsiniz.
2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce, 30 Mayıs 2019 tarihinde getirilen düzenleme kapsamında süre iki yıldan üç yıla çıkarılmış ve yurt dışından getirilen telefonlar için "yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılma şartı” da eklendi.
Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri