Doğru CV uzunluğu, çalıştığınız sektöre, iş deneyimlerinize ve unvanınıza göre farklılık gösterebilir fakat genel olarak A4 kağıdına 2 sayfa ideal uzunluktur. Araştırmalar da işe alım uzmanlarının çoğunluğunun ideal CV uzunluğunu 2 sayfa olarak tanımladığını göstermektedir.
Öz geçmiş A4 boyutunda kâğıda, 2,5 cm kenar boşlukları bırakılarak ve kağıdın tek yüzü kullanılarak yazılmalı, en fazla 2 sayfa olacak şekilde, kısa, net olmalıdır. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
A4 kağıda yazmalısın. Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
Profiliniz için yazacağınız kısa bir özet ile CV'nizin etkisini artırmanız mümkün. Seçeceğiniz kelimeler ve sunacağınız bilgiler pozisyon ile ilgili ve aranan özelliklere uygun olmalıdır. Genel bir kural olarak kısa özetin bir paragrafı geçmeyecek biçimde 6-7 cümleden oluşması ve ana konuya odaklanmasıdır.
Not ortalamanız yüksekse bunu CV'nizde belirtmenizi öneririz. Genellikle 3.5 ile 4.0 arası yüksek not ortalaması olarak kabul edilir. Not ortalamanız yüksek değilse bunu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
İlgili 34 soru bulundu
Peki hobiler nelerdir? Müzik aleti çalmak, fotoğraf çekmek, blog yazmak, yüzmek, çizim yapmak hobi örnekleri olarak kabul edilebilir ve bu örnekler çok daha fazla çoğaltılabilir. Hobilerinizden bahsederken kitap okumak gibi genel bir boş vakit geçirme aktivitesi değil daha spesifik uğraşlara yer vermeniz iyi olacaktır.
İşe alım uzmanları veya iş verenler genellikle yaşınızı öğrenmek ister fakat yaşınızı CV'nizde belirtme zorunluluğunuz yoktur. CV'nizde önemli olan iş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerilerinizle ilgili pozisyon için ideal aday olduğunuzu gösterebilmenizdir.
Genel olarak özgeçmişinize üç referans yazarsanız yeterli olacaktır. Sizden daha yüksek pozisyonda olan ya da aynı departmanda ve daha yüksek bir iş pozisyonunda çalıştığınız bir iş arkadaşınızı referans olarak yazarsanız işveren iş arkadaşınızla iletişime geçtiğinde sizin hakkınızda detaylı bilgiye ulaşabilecektir.
Önce kişisel bilgileriniz sırasıyla yazılmalı. İsim, soyisim, doğum tarihi, iletişim bilgileri gibi. Sonrasında kronolojik sıralamayla eğitim bilgileri, iş deneyimi, ayrılma nedenleri ve tarihleri yazılmalı. Sonrasında kişisel hobileriniz ve becerileriniz yazılmalı.
Tüm işlerinizi tek bir sayfaya dahil edebiliyorsanız, rahatlıkla tek sayfada CV'nizi oluşturabilirsiniz. Yapamıyorsanız, sahip olduğunuz en eski işleri veya başvurduğunuz işle ilgili olmayan işleri eklememeniz gerekmektedir.
Çalışma geçmişini ve deneyimlerini listeleyen özgeçmişin aksine, becerilerin ve eğitiminin kısa bir özeti ile CV çok daha kapsamlı bir belgedir. Eğitim ve iş deneyiminden söz etmenin ötesine geçiyor; sık sık başarılar, ödüller, sertifikalar gibi maddeleri detaylı bir biçimde listeler.
Öz geçmiş, profesyonel yaşamınızda daha önce neler yaptığınızı özetleyen bir belgedir. Sizinle ve eğitiminizle ilgili en önemli bilgileri içermeli, neler yapabileceğinizi ve ne yapmak istediğinizi göstermelidir. Türkiye'de öz geçmiş yaygın olarak CV olarak da anılır.
Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.)
CV'de ideal uzunluk nedir
Doğru CV uzunluğu, çalıştığınız sektöre, iş deneyimlerinize ve unvanınıza göre farklılık gösterebilir fakat genel olarak A4 kağıdına 2 sayfa ideal uzunluktur. Araştırmalar da işe alım uzmanlarının çoğunluğunun ideal CV uzunluğunu 2 sayfa olarak tanımladığını göstermektedir.
Bunlardan biri Adobe dosya türü (.pdf), diğeri de Microsoft Word dosya (.doc) türüdür. CV'niz için hangi formatı seçmek en iyisidir? Bu duruma göre değişebilmektedir fakat genellikle PDF, CV'niz için en ideal formattır.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
CV profili, CV'nizdeki ilk öğe olduğundan, bir işe alım görevlisi, pozisyonun gereksinimlerini karşıladığınızı hemen görebilir. Ayrıca çalıştığınız sektörlerin ayrıntılarını ve sahip olduğunuz iş unvanlarını da ekleyin. Üzerinde çalıştığınız ve pozisyon için faydalı olabilecek ürün ve süreçlerden de bahsedebilirsiniz.
İş deneyimlerinizi anlatırken çalıştığınız kurumun tam adını, çalıştığınız pozisyonun tam tanımını ve çalıştığınız iş pozisyonunun açıklamasını, yaptığınız işleri ve kaç yıl bu işi yaptığınızı dürüstçe yazmalısınız.
✓ Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler yazılmamalı. ✓ Uyruğunuzu yurtdışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsiniz. ✓ Mezun olduğunuz programları ters kronolojik sıra ile yazın. ✓ Okurken aldığınız dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanızı belirtin.
Kişisel bilgilerinizi yazmayın.
CV'nizde medeni durumunuzu, dininizi veya TC kimlik numaranızı yazmanıza gerek yok! Çünkü artık işveren tarafından bunların sorulması tarih oldu. Sizin kişisel bilgileriniz ne yaptığınızla belirlenir.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
Dolayısıyla, misalen, güneş gözlüğüyle CV fotoğrafı çekilmemelisiniz. Ayrıca gözleriniz objektife bakmalı, başka bir yere değil. Ya da selfie de çekmenizi asla önermiyoruz, neredeyse hiçkimse CV fotoğrafı olarak selfie kullanmaz.
Bekar, nişanlı, dul veya evli olmanız ve de çocuk sahibi olmanız veya kaç çocuğunuzun olduğu işi yapabilme becerinizi etkilemeyecektir. Bu sebeple medeni durumunuzu CV'nizde belirtmenize gerek yoktur.
CV incelemelerine en fazla 1-3 dakika süre ayrılmaktadır. Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazın. Genellikle ''Times New Roman'' veya ''Arial'' gibi kolay okunabilen karakterler kullanın, 11 ya da 12 punto ile yazın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri