Eğer yürürken diz ya da kalça boşalıyorsa, ayak bileği sık sık dönüp burkuluyorsa, ayakkabı ağır geliyorsa , ayak yere takılıyorsa ve hasta sık sık düşüyorsa bacakta güç kaybı var demektir. Hemen beyin omurilik ve sinir cerrahına başvurmak gerekir.
Sinir sistemi ve kas iskelet sisteminin haricinde yaşlanma, yetersiz egzersiz, kronik hastalıklar, uyku düzensizliği, kötü beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri, hareketsiz yaşam gibi etkenler de bacaklarda güçsüzlüğe sebep olabilir.
Bacak uyuşması genellikle; bir bölgeye kan akışının düzgün sağlanamamasından ya da sinir hasarlarından kaynaklanır. Birçok nedeni olabilir. Enfeksiyon, iltihaplanma, travma ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir. Uyuşma tek taraflı ya da her iki bacakta olabilir.
Bacaklarda güçsüzlük hissi uzun süreler boyu oturarak veya ayakta çalışmaktan dolayı ya da ağır bir egzersizden sonra yaşanabilir ve bir süre dinlendikten sonra eski haline dönebilir.
Yürüme güçlükleri ve düzensiz yürüme postürüne neden olabilen ayak düşmesinin tedavisi genellikle ortopedik destekler, fizik tedavi, elektriksel sinir stimülasyonu veya ameliyatla yapılır. Genellikle tam iyileşme olmasa bile tedaviler semptomları önemli ölçüde azaltarak yürümeyi kolaylaştırabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Bacak kasları neden zayıflar? Kas güçsüzlüğü, egzersiz eksikliği, yaşlanma, hamilelik ve kas yaralanmasından dolayı oluşur. Diyabet ya da kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da meydana gelebilir. İnme, depresyon, kronik yorgunluk sendromu, multipl skleroz ve fibromiyalji gibi pek çok olası nedeni vardır.
Bacakta Uyuşma ile His Kaybı
Bacakta uyuşma tek ya da çift taraflı olabilir. Uyuşma ile birlikte yaşanan his kaybı, omurga kırıkları, bel fıtığı, damar sertliği gibi rahatsızlıkları işaret edebilir. Bunlara ek olarak uyuşan bölge de ağrı da görülebilir.
İstirahat, ilgili bölgeye masaj yapılması, uyku düzeninin sağlanması, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına uyulması ve alkol tüketiminin sınırlandırılması veya sonlandırılması gibi uygulamalar bacakta uyuşma şikayetinin kontrolünde etkili olabilecek yöntemler arasında yer alır.
Ayaktaki güç kaybı ayağın yerden yukarı kalkmasını tamamen engelliyorsa buna düşük ayak denir. Beyinden kaynaklanan bir sorun yoksa arnold chiari, boyun omurgası kanal içi enfeksiyon, kanama , tümör de ekarte edilmişse genellikle boyun fıtığı, boyun dar kanal, boyun travma sonucu kaymalar sonucu oluşabilir.
Ayaklarda ve ellerde, en uçlardan, yani parmaklardan başlayıp yukarı doğru uzayan, çorap veya eldiven biçimini çağrıştıran his kaybı ile ayak ve el kaslarında hareket azalması genellikle birlikte olur. Bu durum ağrı, ısı ve dokunmayı az ya da çok hissetme, karıncalanma, yanma, batma şeklinde tanımlanabilir.
El, ayak, kol ve bacaklarda uyuşmalar, karıncalanma hissi
Magnezyum eksikliğiniz olup olmadığını anlamanızın bir diğer yolu da el, ayak, kol ve bacaklar başta olmak üzere, kaslarınızda ve eklemlerinizde oluşan ağrılar, uyuşmalar, karıncalanmalar.
Şayet uyuşma, karıncalanma hissi geçmiyor ve sinir sıkışması kişinin gündelik yaşamını ciddi oranda etkiliyorsa cerrahi operasyona başvurulabilir. Konuyla ilgili daha detaylı ve doğru bilgi almak için ortopedi ve nöroloji alanındaki uzman bir doktora danışılması tavsiye edilir.
Fizik tedavi ve düzenli egzersiz kasları güçlendirir
Kas kuvvetinin korunması veya kuvvet kaybının geciktirilmesi için egzersizler düzenli yapılmalıdır. Fizik tedavi programı kaslarda meydana gelebilecek kısalıkları ve eklemlerdeki bozulmaları ve solunum problemlerini de önlemektedir.
Aynı zamanda Willis-Ekbom Hastalığı olarak da adlandırılan Huzursuz Bacak Sendromu, kronik bir hareket bozukluğudur. Kısaca HBS olarak bilinen bu rahatsızlık, kişinin rahatsız edici bir his nedeniyle bacaklarını hareket ettirmek suretiyle, kontrol edilemeyen bir dürtü veya gereksinim duymasıyla ortaya çıkar.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
El uyuşması, karıncalanma ve his kaybı, kola yayılabilir. Kişinin yaşam kalitesinin bir hayli düşmesine yol açan bu yakınmaların kendiliğinden geçmesi beklenmeden uzman bir hekime muayene olunmalıdır. Böylece var olan rahatsızlık ilerlemeden ve şikayetler artmadan hastalık tedavi edilebilir.
Ayak uyuşması; sinir hasarı, kan dolaşımındaki bozukluklar, enfeksiyonlar, travmalar veya alınan darbeler sonucu her iki ayakta da meydana gelebilen hissizlik olarak ifade edilir. Sayılan nedenlerin dışında enflamasyon ve tümör olarak da yaşanabilen ayak uyuşması, bacak uyuşması yaşanmasına da sebebiyet verebilir.
Sinir lifleri daha sonra her ay hastanın yaşına ve diğer faktörlere bağlı olarak boş sinir tüplerinde 2,5 cm'ye kadar bir uzama gösterir. Bu da, elde parmak uçlarının 27-30 cm üstünde bir sinir hasarı olması durumunda, parmak uçlarının his kaybının giderilmesinin bir yıl kadar sürebileceği anlamına gelmektedir.
Yürüme bozukluğunun en sık karşılaşılan nedenleri şu şekilde özetlenebilir: Kas iskelet ve eklemlerle ilgili travmatik yaralanmalar (Kırık, çatlak, burkulmalar, kas ve bağ yaralanmaları) Kas iskelet ve eklemlerle ilgili enfeksiyonlar veya inflamatuar süreçler (Artritler -eklem iltihaplanması)
B12 vitamini eksikliği ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır.
Huzursuz bacak sendromu, bacakları hareket ettirme ile ilgili karşı konulamaz dürtüye neden olan rahatsız edici bir nörolojik hastalıktır. Huzursuz bacak sendromu Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinir.
Kas hastalıklarının ortak belirtisi kas güçsüzlüğüdür
Kas güçsüzlüğü en sık çok kalça çevresindeki kaslarda olduğundan, hemen daima ilk belirti yürüme, merdiven çıkma, oturduğu yerden kalkma güçlüğü olarak kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri