Düve hayvanı ilk on iki aydan sonra süt verimi başlamaktadır. Bu san iki ay sürecinde bu hayvanların beslenmesi oldukça önemli olmaktadır. Eğer eksik ve yetersiz beslenme olur ise verim de azalmaktadır. Verilen sütün ve verilen sütün kalitesi besleneme türüne göre değişmektedir.
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.
Haftadan itibaren günlük 3 – 4 litre normal anne sütüne ilaveten 1 – 1,5 kg buzağı başlangıç yemi hayvanın önünde bulundurulmalıdır. 2. haftadan itibaren başlanan normal anne sütü tüketimi, 3. haftada günlük 3 litreye, 4. haftada ise 2 litreye düşürülmelidir.
BUZAĞI DOĞDUĞUNDA YAPILACAKLAR
Göbek kordonu tentürdiot ile temizlenmelidir.( alkol,ispirto,kolonya kullanılmamalıdır. ) Buzağı ya Doğumunu takip eden ilk 3 gün mutlaka kolostrum ( ağız sütü ) verilmelidir. Buzağının içeceği kolostrum ( ağız sütü ) miktarı; doğum ağırlığının % 10-12'si kadar olmalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Yeni doğmuĢ buzağıların doğar doğmaz yarım saat içinde 1-2 litre ağız sütü (kolostrum) almaları sağlanmalıdır. Ġlk 24 saat içinde vücut ağırlığının %8-10'u olan 4-6 litre ağız sütü içirilebilir.
Yeni doğan buzağılar, doğduktan sonra yarım saat içinde 1 ya da 2 litre ağız sütü yani kolostrum almaları sağlanmalıdır. İlk 24 saat içinde vücut ağırlığının ortalama yüzde 10'u olan 4 ile 6 litre arasında ağız sütü içirilebilir. Ağız sütü; hastalıklara karşı bağışıklık kazanabilmek için gereklidir.
Doğumdan sonra yapılacak en önemli iş, doğumu takip eden ilk saatler içinde (ilk yarım veya bir saat) buzağıya ağız sütü denilen kolostrumun, yani immünoglobulin adı verilen bağışıklık maddelerini içeren özel sütün mutlaka içirilmesidir.
Sonuç olarak; buzağı sütüne çiğ yumurta ilavesinin besi performansını, serum lipit metabolizması ürünlerini ve total protein miktarını değiştirmediği, buna karşın immun sistemi güçlendirdiği kanaatine ulaşıldı.
Doğan buzağıya doğumdan sonraki ilk 6 saat içinde ilk öğünde buzağı vücut ağırlığının yaklaşık %5'i kadar ve ilk günde ise 3-4 öğünde buzağının vücut ağırlığının %10'u kadar kolostrum verilmelidir.
SÜT BİBERONLA VERİLMELİ
Buzağınıza biberonla süt içirirken dil hareketlerinin yapıldığından emin olunuz. İlk etapta süt içirirken aceleci olmadan azar azar kısa aralıklarla içirilmesi gerekir. Buzağının kolostrum sütünden faydalanabilme oranı doğumdan sonraki ilk dakikalarda maksimum seviyededir.
Vander Ley, yenidoğan buzağılarınıza emme başlayıp kolostrumunu alana kadar biraz mama verin diyor. Neden? Yenidoğan buzağılar midelerine ilk besini alır almaz (sadece küçük bir tane olsa bile) bağırsak duvarları kapanmaya başlar ve kolostrumda bağışıklık için gerekli antikorları emme kabiliyetini kaybederler.
– Buzağılara 2. aydan itibaren buzağı başlangıç yemi ile birlikte serbest olarak buzağı büyütme yemi de verilmeye başlanır. – Geçiş dönemi sonuna doğru başlangıç yemi azaltılarak geçiş yapılır. – Bu dönem 15 günlük bir alıştırma dönemi olabilir. 2.5 aylık yaştan itibaren buzağılar büyütme yemine geçmiş olur.
İlk 24 saat buzağı annesini emebilir, sonra ayrılmalıdır. Bazı yetiştiriciler bu süreyi 4 güne kadar uzatıyor, bu da olabilir. Annesinden ayrılan buzağı tabanına bol yataklık serilmiş özel bir bölmeye (tek olarak) alınır. Buzağılara süt verilen kaplar temiz olmalıdır.
Çünkü bu süt bir başka şekilde sağlan- ması mümkün olmayan bağışıklık maddelerini içerir. Böylece buzağılar ancak ağız sütünü içerek pek çok enfeksiyöz hastalığa karşı direnç sağlarlar. Bu sebep- ten buzağının zamanında ve yeterli miktarda ağız sütü içerek sağladığı bağışıklık onun hayatta kalması için çok önemlidir.
Yavru zarlarının atılamaması ve uterus iltihaplanması sonucu tekrar gebe kalma süresi uzar veya kalıcı kısırlık oluşabilir. Yavru atma ve tekrar gebe kalma aralığının uzaması nedeniyle laktasyon süresindeki değişiklikler sonucu süt verimi azalabilir. Tamamen duyarlı sürülerde atık oranı % 30-80 arasında olabilir.
Buzağılara doğumu takiben 60 günden sonra verilecek olan kaba yem seçiminde itinalı davranılmalıdır. 60. günden itibaren verilecek olan kaba yem için kaliteli kuru ot tercih edilmelidir. Bu dönemde özellikle arpa verilmemesine özen gösterilmelidir. Arpa, iskelet yapısının gelişmesine olumsuz etki yapacaktır.
Kaba yem olarak da kuru yonca veya kuru çayır otu serbest olarak verilir. Buzağı 45 günlük olduktan sonra verilen sütün miktarı kademeli olarak düşürülür, 60 ncı günden itibaren tamamen sütten kesilir.
Göbek kordonu 7-8 cm den kesilir, tentürdiyotla dezenfekte edilir,göbek kordonu bir iple bağlanmamalıdır. Çünkü göbek kordonunda apse ve kist oluşabilir. Ancak göbek kordonunda kanama olursa soğuk su uygulaması yapılır ve temiz bir iple bağlanır.
Kolostrum sütü özellikle ilk hafta salgılanır. Doğumdan sonraki 5-10 gün içerisinde rengi gitgide açılarak beyazlaşır ve olgun anne sütüne dönüşmeye başlar. Yani “Kolostrum kaç gün gelir?” sorusu, ortalama 10 gün diye yanıtlanabilir.
TRAKYEM buzağı büyütme yemi buzağıların 3. aydan itibaren 6. ayın sonuna kadar beslenmesinde kullanılır. Enerji protein bakımından zengin, sindirilebilirliği yüksektir. Düve dönemi öncesi dişi buzağıların iyi bir vücut kondisyonuna ulaşmalarını sağlar.
Ağız sütü (colostrum) doğumdan hemen önce ve hemen sonra üretilen süttür. Normal süte göre iki misli kuru madde, üç misli mineral madde ve beş misli protein içerir. Ağız sütünün içerdiği vitamin ve enerji de normal sütten daha fazladır.
Buzağılar doğar doğmaz dışarıda bakılmaya devam edilirse, bol altlık ve kaliteli süt veya kaliteli mama ile beslenen buzağılar soğuktan etkilenmezler. Buzağılar doğar doğmaz dışarıdan ahır içerisine alınır ve buradan dışarı çıkarılırsa buzağı çabuk üşüyecek tir.
Buzağı doğum ağırlığı: Erkek: 24 kg ; Dişi: 22 kg.
Doğru bakım ve doğru beslenme ile buzağı kayıplarının önüne geçilebilir ve emeğimizin karşılığını almış oluruz. Gebe düve ve ineklerde doğuma 2-6 hafta kala Veteriner Hekimlerce tavsiye edilen septisemi aşısı ile aşılanması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri